Yrittäjän opas

Laskelmat

Osio 3/6
Laskelmat

Asiantuntijan mukaan monella yrittäjällä talouden hallinta on niin sanotusti retuperällä. Yrityksen tunnusluvut ja laskelmat, kuten kassavirtalaskelma, on tärkeää ottaa haltuun heti yrittäjyyden alusta alkaen.

Suomen Yrittäjien lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivosen mukaan yrittäjät tarttuvat talousongelmiin turhan usein liian myöhään. Toivosen sanoin talouden hallinta voi olla monella yrittäjällä "retuperällä".

”He eivät ole ottaneet talousasioista riittävästi selvää. Silmät on laitettu kiinni ja annettu mennä vain”, Toivonen sanoo.

Yrittäjänä sinulla itselläsi on vastuu yrityksen menestymisestä ja sen taloudellisesta tilanteesta. Raha-asioita on seurattava ja tarpeen mukaan osattava reagoida.

Perustunnusluvut on hyvä osata. Tärkeimpiä niistä ovat yrityksen kannattavuus, maksuvalmius ja vakavaraisuus.

Jos et koe tulevasi numeroiden kanssa hyvin toimeen etkä tiedä, miten yrityksen tärkeimmät laskelmat kuuluu tehdä, pyydä apua. Käänny esimerkiksi paikallisen Uusyrityskeskuksen puoleen. Uusyrityskeskuksesta voi varata tapaamisen yritysneuvojan kanssa.

”Laskelmat täytyy tavalla tai toisella oppia, sillä ne ovat yrityksen elinehto. Tärkeimpiä tunnuslukuja pitää seurata säännöllisesti, jotta tietää, kuinka yrityksen talous voi. Yrityksen maksuvalmius ei voi kärsiä. Muuten yritys voi joutua ongelmiin ja saada pahimmassa tapauksessa maksuhäiriömerkinnän”, Toivonen varoittaa.

Sen jälkeen toimintaa on huomattavasti hankalampaa jatkaa.

”Jos yrityksen kannattavuus ei ole kohdallaan, yritystoiminnasta ei saa leipää. Kovin montaa vuotta bisnestä ei voi pyörittää tappiolla.”

Ota haltuun myös aloittavan yrittäjän muistilista.

Entä tiedätkö, mikä on liikevaihto, entä Y-tunnus? Täältä löydät jokaiselle yrittäjälle tarpeellisen sanaston.

Kiire on usein suurin kompastuskivi

Helsingin Uusyrityskeskus Newcon yritysneuvojan Roger Törnblomin kokemuksen mukaan talouden hallinnassa yrittäjien suurin kompastuskivi tuntuu olevan kiire ja siitä johtuva epätarkkuus.

”Monelle tulee yllätyksenä, kuinka kauan menee aikaa ennen kuin rahaa tulee tilille. Ensin pitää myydä, sitten suorittaa tai toimittaa myymänsä tuotteet tai palvelut. Laskun lähettämisen jälkeen täytyy vielä odottaa maksun suorittamista.”

Törnblom muistuttaa, että erityisesti suuryrityksillä voi olla erittäin pitkät maksuehdot, jopa 90 päivää. Tämä odotusjakso pitää myös pystyä rahoittamaan.

Mitä laskelmia tarvitset?

Investointilaskelma

Investointilaskelmasta näet, miten paljon rahaa tarvitset liiketoiminnan käynnistämiseksi. Näet myös, onko sinulla riittävästi rahaa omasta takaa vai pitääkö sinun saada lainaa tai rahoitusta liiketoimintasi käynnistämiseen.

Kassavirtalaskelma

Kassavirtalaskelma tai kassabudjetti voi olla aloittelevalle yrittäjälle se kaikkein arvokkain työkalu, sillä alussa yrityksellä saattaa olla paljon menoja eikä yhtään tuloja. Tulot kasvavat vasta kuukausi kuukaudelta.

Kassavirtalaskelma on rahaliikennepohjainen laskelma, joka tehdään yleensä 12 kuukaudeksi eteenpäin. Kassavirtalaskelma kannattaa tehdä heti, kun liiketoimintasuunnitelma on tehty eli tiedät tarkkaan, mitä toimenpiteitä sinulla on suunniteltuna eri ajanjaksoille.

Lue lisää liiketoimintasuunnitelman laatimisesta täältä.

Kannattavuuslaskelma

Kannattavuuslaskelmassa tarkastellaan yrityksen tulojen ja kulujen välistä suhdetta.

Ennakkoon tehtäessä tästä laskelmasta käytetään nimeä budjetti eli tulo- ja menoarvio. Se laaditaan käytettävissä olevien tietojen pohjalta. Esimerkiksi toimitilojen vuokrasta ei välttämättä ole tarkkaa tietoa ensimmäistä versiota tehdessä, mutta tiedot tarkentuvat ajan myötä.

Kiinteiden kustannusten lisäksi laskelmaan pitää lisätä korvaus omasta työstä eli oma palkka.

Markkinointibudjetti on yksi osa kannattavuuslaskelmasta. Siihen sisältyvät esimerkiksi nettisivujen perustamiskulut, käyntikortit, digimarkkinointi ja messut. Nämä voidaan jakaa omille riveilleen, jos suunnitelmat ovat tarkasti tiedossa.

Tulosbudjetti

Tulosbudjetista selviävät vuoden aikaiset kulusi ja haluamasi korvaus työstäsi eli palkkasi. Kaikki nämä kuluerät muodostavat myyntikatetarpeen, jonka pilkot myydyiksi tavaroiksi tai laskutetuiksi tunneiksi myyntilaskelmassasi.

Myyntilaskelma

Myyntibudjetti on yrittäjän itselleen asettama tavoite. Sen tarkoituksena on kattaa kannattavuuslaskelman kustannukset sekä korvaukset itsellesi. Tässä tavoitteet konkretisoituvat myytyinä kappaleina tai laskutettuina tunteina.

Asiantuntijana jutussa toimi yritysneuvoja Roger Törnblom.

Jatka Yrittäjän oppaan lukemista tästä – ja yritä jo! 

Investointi-, myynti- ja kannattavuuslaskelmien sekä tulosbudjetin laskelmapohjat voit ladata Espoon Uusyrityskeskus YritysEspoon sivuilta.

Kassavirtalaskelmaan voit ladata pohjan Etelä-Pohjanmaan Uusyrityskeskus Neuvoa-antavan sivuilta.


Jaa sivu:

Vinkki työnhakijalle

Pysy ajantasalla ja tilaa uutiskirjeemme. Ajankohtaisia uutisia, blogitekstejä, vinkkejä työnhakuun ja työelämään.

Yrityksen perustaminen mielessä? Tästä oppaasta löydät tarvittavat tiedot – kaikki yrittäjyydestä yhdestä paikasta!

Työnantaja, haluatko enemmän hakijoita?

Duunitorin kampanjoilla saat lisää silmäpareja työpaikkailmoituksellesi sekä Suomen liikennöidyimmästä työnhakukoneesta, että kohdennetusta mainonnasta.

Autamme sinua tekemään modernia rekrytointia. Luomme juuri sinulle sopivan ratkaisun datan ja näkemyksen avulla, avainsanoina ilmoituskampanja, sisältömarkkinointi, työnantajakuvan kehittäminen tai vaikkapa uusi hakemukseton hakupalvelu.

Omat suosikit

Kirjaudu tilillesi käyttääksesi ominaisuutta.

Omat suosikit

Kirjaudu tilillesi käyttääksesi ominaisuutta.