Kiinnostaisiko ura uudessa ammatissa? Rakennusautomaatio on vauhdilla kasvava ala, jonka osaajista on huutava pula. AW Academy etsii nyt koulutettavia uuteen 12 viikon koulutukseen, joka mahdollistaa alanvaihdon rakennusautomaation pariin ilman aiempaa kokemusta.
Tämä artikkeli on kirjoitettu Duunitorin haastattelujen pohjalta kaupallisessa yhteistyössä AW Academyn kanssa.
Aloita ura rakennusautomaation parissa – hae mukaan AW Academyn koulutukseen nyt »
Rakennukset, joissa työskentelemme, vietämme vapaa-aikaa, asumme ja joiden läpi kuljemme kehittyvät koko ajan entistä älykkäimmiksi.
Ne käyttävät energiaa mahdollisimman optimaalisesti ja pitävät olosuhteet hyvinä: valot palavat siellä missä joku liikkuu, ilmanvaihto tehostuu sen myötä, mitä enemmän ihmisiä on tilassa ja rakennukset lämpiävät kylmillä keleillä ja viilenevät kylmillä – kaikki ilman ainuttakaan napin painallusta.
Kaiken tämän mahdollistaa rakennusautomaatio, johon liittyviä ratkaisuja ja palveluja Suomessa tuottavat muun muassa Sweco, Cervius ja Schneider Electric, jotka kaikki tarjoavat alasta kiinnostuneille mahdollisuuden kouluttautua ja työllistyä alalle pikavauhtia AW Academyn kolmen kuukauden koulutuksen kautta.
Kiinnostavaa työtä isojen kysymysten äärellä
Rakennusautomaatioala tuntuu tempaisevan mukaansa: haastateltavamme ryhmäpäällikkö Sanni Siltala Swecolta, yksikön päällikkö Pasi Elolampi Cerviukselta ja HR Business Partner Miika Halmetoja Schneider Electriciltä ovat kaikki viihtyneet alan parissa pitkään.
Alassa kiehtoo heidän mukaansa etenkin sen iso vaikutus ympäristökysymyksiin sekä sen monipuolisuus. Ala on ollut viime vuosina keskiössä monissa rakennuksiin liittyvissä isoissa kysymyksissä.
”Esimerkiksi sisäilmakysymyksiin on satsattu paljon, ja olemme olleet edistämässä kehitystä. Lisäksi rakennusten osuus ympäristöasioissa on hyvin merkittävä, ja teemme sellaisia ratkaisuja, joiden avulla rakennusten ympäristöystävällisyys paranee koko ajan”, kahdeksan vuotta Schneider Electricillä eri rooleissa työskennellyt Halmetoja kertoo.
Swecolla jo 12 vuotta viihtynyt Siltala jatkaa:
”Henkilökohtaisellakin tasolla on hienoa ajatella, että teen työssäni oman osuuteni sen eteen, että yhteiskunnassamme kulutettaisiin vähemmän energiaa.”
Cerviuksen Elolampi kertoo päätyneensä alalle jo nuorena, sillä hänen isällään oli rakennusautomaatioalan yritys. Alalla hänet on pitänyt alan kehittyminen ja monipuolisuus.
”Ala on muuttunut työurani aikana valtavasti. Toimijoita on tullut lisää ja kysyntä on kasvanut”, hän kertoo.
Rakennusautomaation parissa työskentelee Suomessa Elolammen mukaan hyvä porukka. ”Kaikki tuntevat toisensa, ja porukan yhteenkuuluvuus on hyvä.”
”Suosittelen alaa, jos haasteet kiinnostavat. On mielenkiintoista esimerkiksi tutustua siihen, miten eri prosessit kiinteistöissä toimivat.”
Koulutuksesta kentälle pikavauhtia
AW Academyn koulutus hyödyntää kiihdytetyn ja toiminnallisen oppimisen menetelmää, eli koulutus on hyvin intensiivistä ja käytännönläheistä. Kolmessa kuukaudessa opitaan alan perusteet, minkä jälkeen kasvaminen alan ammattilaiseksi jatkuu työpaikalla.
Työhön tartutaan työpaikoilla heti, ja kaikki kolme työnantajaa tarjoavat kattavan perehdytyksen työhön. Elolampi, Siltala ja Halmetoja ovat kaikki sitä mieltä, että alan perusteet voi hyvin oppia kolmessa kuukaudessa.
”Kolme kuukautta on toki lyhyt aika, mutta alussa riittää perustietämys siitä, miten järjestelmät toimivat. En yhtään epäile, etteikö hyvän peruskoulutuksen jälkeen pääsisi sisään hommaan ja oppisi ammattilaiseksi”, Elolampi rohkaisee.
”Uskon, että se helpottaa myös meidän työtämme, kun uudet tekijät osaavat jo perusteet. Hoidamme sitten talon tavoille ja itse työhön ohjeistamisen, ja olemme suunnitelleet alun niin, että perehtymisen saa käydä läpi rauhassa”, Siltala kertoo. ”Alussa tärkeintä on, että uskaltaa rohkeasti pyytää apua, jos on epävarma.”
Halmetoja muistuttaa, että alussa kaikilla uudella alalla aloittavilla menee hetki, ennen kuin itseään voi kutsua ammattilaiseksi. Kollegat eivät kuitenkaan karsasta kokemattomuutta.
”Aina löytyy vertaistukea. Tulin itsekin tänne aikanaan ihan toiselta alalta, ja kaikki olivat alussa hyvin avuliaita ja ottivat minut tosi hyvin vastaan”, Halmetoja kehuu.
Oma työ vaikuttaa ihmisten arkeen
Tulevaisuudessa koulutuksesta valmistuneiden työn jälkeen saattaa törmätä tulevasta työnantajayrityksestä riippuen esimerkiksi ostokeskuksissa, kouluissa, päiväkodeissa, toimistoissa, kulttuuri- ja liikuntasaleissa tai isoissa uusissa asuinkiinteistöissä.
Alalla panostetaan vahvasti palvelupuoleen, ja yritykset haluavat olla mukana rakennusten koko elinkaaren ajan – suunnittelun ja rakennusprojektien lisäksi työtä onkin tarjolla huollon ja olemassa olevien ratkaisujen kehittämisen parissa.
Cerviuksella uudet ammattilaiset työllistyvät projektipuolelle ja huolto-/palvelupuolelle työskentelemään tiiviisti asiakkaiden kanssa. Työssä tarvitaan siis sekä tietoteknistä osaamista, että kykyä tarttua välillä myös työkaluihin.
Elolampi korostaa myös työn asiakaslähtöisyyttä: ”Työssä saa olla tekemisissä ihmisten kanssa ja pääsee aidosti kehittämään asiakkaille parhaita ratkaisuja ja auttamaan heitä.”
Swecolle koulutettavat työllistyvät suunnittelutehtäviin, ja muista työnantajista poiketen Swecolle rekrytoivilta vaaditaan AMK-tason koulutus. Suunnittelijat saavat työssään projektipäälliköiltä ohjeistuksen siihen, millaisia suunnitelmia tarvitaan ja laativat tiimityönä tarvittavat suunnitelmat, joiden pohjalta rakennusten ratkaisut toteutetaan.
Työtä tehdään pitkälti läppärillä, mutta myös ruuvimeisselin on pysyttävä kädessä.
Schneider Electricillä työ on hyvin samantyyppistä, kuin Cerviuksella ja töitä on tarjolla projektien ja huollon parissa.
”Heti pääsee oikeisiin töihin. Kun firma on tullut tutuksi, lähdetään kokeneen työntekijän kanssa kentälle, jossa perehdytään esimerkiksi järjestelmien ohjelmointiin. Kokemuksen karttuessa voi edetä esimerkiksi projektipäälliköksi tai tekniseksi asiantuntijaksi”, Halmetoja kertoo.
Työtä tehdään hänen mukaansa entistä enemmän läppärillä, mutta ”ajoittain pitää pystyä myös käyttämään ruuvimeisseliä”. Lisäksi hän korostaa omatoimisuuden tärkeyttä – ja vinkkaa, että työssä on hyötyä myös ripauksesta myyntihenkisyyttä. ”Lisämyyntiä tekemällä voi kasvattaa meillä omia ansioitaan.”
Ala kasvaa ja työllistää hyvin – myös tulevaisuudessa
Rakennusautomaatioalalle kouluttautuminen kannattaa nyt, sillä kasvavan alan työllisyysnäkymät ovat hyvin valoisat.
”Toiveenamme on saada alalle lisää työntekijöitä, sillä töitä on tarjolla hyvin ja tekijöitä on vaikea löytää. Siksi mekin olemme mukana tässä AW Academyn yhteistyössä”, Halmetoja sanoo.
Siltala näkee, että rakennusautomaatio-osaamista tarvitaan projekteissa koko ajan enemmän. ”Alan tulevaisuus näyttää mielenkiintoiselta ja sopivan haasteelliselta.”
Myös Elolampi näkee alan tulevaisuuden turvattuna: ”Tekemistä on varmasti. Niille jotka osaavat alan on varmasti ottajia.”
Kiinnostuitko rakennusautomaatioalasta?
Haku AW Academyn tammikuussa alkavaan rakennusautomaatioalan koulutukseen on käynnissä nyt. Koulutus on maksuton ja valmistuneet työllistyvät Academic Workin kautta konsultteina Haku päättyy 18.10.2020, mutta hakemus kannattaa jättää pian, sillä kurssipaikkoja täytetään jo ennen hakuajan päättymistä.