Juuso Karikorpi tuli DNA:lle kesätöihin, eteni tekniseksi asiantuntijaksi ja sieltä verkkoasiantuntijaksi datapalveluihin. Hän kertoo nyt, miksi Service Desk on loistava ponnahduslauta asiantuntijauralle.
Artikkeli on toteutettu Duunitorin haastattelun pohjalta kaupallisessa yhteistyössä DNA:n kanssa.
Hae tekniseksi asiantuntijaksi helposti ilman CV:tä »
Juuso Karikorpi on yksi DNA:n teknisistä asiantuntijoista, joka on edennyt Service Deskin, eli DNA:n yritysasiakkaiden teknisen asiantuntijapalvelun, kautta verkkoasiantuntijaksi yritysdatapalvelujen operointiin.
DNA-uransa Karikorpi aloitti kesätöissä radioverkkojen operoinnissa. Valmistuttuaan hän haki töihin Service Deskiin, joka tarjosi erinomaisen ponnahduslaudan uralle.
Nyt Karikorpi vastaa kysymyksiin työstään ja kertoo, miksi myös muiden verkkopalveluista kiinnostuneiden kannattaisi hakea DNA:lle:
Miten päädyit töihin DNA:lle?
"Suoritin kotikaupungissani Lahdessa tietojärjestelmätekniikan insinööritutkinnon ensimmäistä vuotta ja hain kesätöitä radioverkoista. Silloin minulla ei ollut vielä käytännön osaamista aiheesta.
Haastattelija, nyt entinen kollegani, kysyi todella vaikeita kysymyksiä ja ammattisanastoa. Vastasin rehellisesti, että ei mitään hajua.
Pääsin kuitenkin hommiin ja työskentelin siellä kolme kesää. Jatkoin sitten valmistuttuani Service Deskiin, kun olin ensin työskennellyt muualla muutaman kuukauden."
Mitä työskentely Service Deskissä opetti?
"Sieltähän löytyy vaikka mitä verkonvalvonnasta vaihdepalveluihin, kytkimiin, tukiasemiin, palomuureihin ja reitittimiin! Hoidin näihin liittyviä huoltotoimenpiteitä, viankorjausta ja palvelupyyntöjä.
Jonkun verran olen törmännyt help desk -vitsailuun, mutta työ on itse asiassa kaukana siitä. Service Deskissä tekninen osaaminen karttuu todella nopeasti ja helposti, jos on motivaatiota oppia.
Service Deskiin tultuani opin paljon uutta esimerkiksi IP-verkon aktiivilaitteista. Pyrin aina tekemään keikkoja, jotka kehittivät omaa osaamistani ja veivät eteenpäin.
Toisaalta olin jo hankkinut syväosaamista radiopuolelta. Siitä oli valtavasti etua, ja pystyin hyvin sparraamaan muita niissä asioissa. Verkkopuoli tuntui kuitenkin omalta, ja sinne jäin."
Miten pääsit etenemään?
"Uuden oppiminen ylläpitää työmotivaatiotani. Siksi on ollut hienoa, että esihenkilöt kannustavat vahvasti kehittymään ja suorittamaan esimerkiksi sertifikaatteja, joihin saa käyttää runsaasti työaikaa.
Olen tehnyt esimerkiksi Ciscon CCNA- ja CCNP-sertifikaatit sekä Fortinetin, Aruban ja Juniperin sertifikaatteja. Seuraavaksi työn alla on Ciscon SD-WAN. Auttaa kummasti, kun esihenkilö pitää huolta, ettei deadlineista myöhästy.
Service Deskissä pääsin tekemään töitä tosi laajasti, mutta myös erikoistumaan ja oppimaan tiettyjä asioita vähän syvemmin.
Niinpä kokemuksen ja osaamisen kartuttua pääsin etenemään urani seuraavaan vaiheeseen eli datapalvelujen operointiin. Hyvä työ siis palkittiin. Olin lisäksi juuri suorittanut Ciscon professional-tason sertifikaatin."
Onko työ datapalvelujen verkkoasiantuntijana vastannut odotuksiasi?
"On! Nykyisessä hommassa pöydälleni tulevat sellaiset tapaukset, joita Service Desk ei pysty heti ratkaisemaan tai jotka vaativat syvempää osaamista.
Teen ylläpitoa ja jonkin verran konsultaatiota liittyen yritysverkkoihin, eli käsittelen reitittimiä, kytkimiä, palomuureja, runkoverkon laitteita ja yritysten verkkoyhteyksiä. Tykkään etenkin ongelmanratkaisusta.
Kotoa työskentely sopii minulle hyvin, ja siksi olen käynyt toimistolla viime aikoina vain muutamia kertoja. Jos aamulle ei ole sovittuja asiakastapaamisia, voin esimerkiksi herätä myöhemmin ja venyttää päivää toisesta päästä. Arki on omissa käsissä, ja tarvittaessa voin hoitaa asioitani myös päivän aikana."
Mikä saa sinut syttymään työssä?
"No todellakin kaikki hankalimmat vikatapaukset, joissa joutuu kaivamaan syvemmältä! Vian löytäminen ja korjaaminen on nautinnollista, ja ongelmanratkaisutaidot ovatkin tässä työssä kriittisiä.
Lähestyn verkossa olevaa vikaa taso kerrallaan, pitkälti OSI-mallin mukaan fyysisistä elementeistä loogisiin. Juurisyy pitää löytää ja korjata tai saada jotenkin kierrettyä. Haastaviin ongelmiin tepsii logiikan ja ongelmanratkaisukyvyn magia."
Miksi suosittelet DNA:ta työpaikaksi tekniselle asiantuntijalle?
"Meillä on ensinnäkin hyvä runkoverkko, johon olemme juuri panostaneet paljon. Se on hyvä pohja tähän työhön.
Hyvä ilmapiiri ja ympäriltä löytyvät mahtavat, samanhenkiset työkaverit ovat kuitenkin itselleni ykkösasia. Pysymme yhteyksissä ryhmächateissa, joissa sparraamme toisiamme vaikeissa asioissa ja jaamme tietoa.
No, mitäs vielä? Ainakin täällä saa kehittyä ja tehdä niin vaativia hommia ja niin paljon kuin haluaa. Olen myös tyytyväinen palkkaan. Tule katsomaan!"