Asiakasneuvojan työ on kaikkea muuta kuin puhelinmyyntiä. Ronja Roos ja Kirsti Nirhamo auttavat joka päivä lukuisia suomalaisia kirjavien asioiden kanssa. Nyt he kertovat Dynavasta työpaikkana.
Tämä artikkeli on toteutettu Duunitorin haastattelujen pohjalta kaupallisessa yhteistyössä Dynavan kanssa.
Kolme pistettä hyppii näytön chat-ikkunassa. Onkohan täällä taas joku botti?
Hei! Kuinka voisin auttaa? Terveisin Ronja.
Moni tunnistaa tämän hetken, kun saa avukseen ilmielävän asiakasneuvojan. Toisessa päässä voi hyvin päivystää Ronja Roos.
Ronja ja Kirsti Nirhamo työskentelevät asiakasneuvojina Dynavalla. He auttavat päivittäin satoja suomalaisia mitä erilaisimmissa asioissa.
Dynava toimii asiakaspalvelukumppanina monelle yritykselle. Vietimme päivän Turun toimistolla seuraamassa asiakasneuvojan työtä.
Asiakasneuvoja on monen hämmästyttävän tilanteen tietäjä
Turkulaiset Ronja ja Kirsti ovat kumpikin olleet Dynavalla töissä muutaman vuoden ajan. Ronjan houkutteli hakemaan ystävä, joka kehui mukavaa työympäristöä ja porukkaa. Ronja huomasi saman jo ensimmäisen viikkojen aikana, mutta työ myös yllätti.
”Moni ajattelee, että tämä on puhelinmyyntiä. Minullakin oli tämä ennakkokäsitys, mutta siitä ei ole kyse, vaan asiakaspalvelusta”, hän sanoo.
Asiakasneuvojat tekevät työtään monessa kanavassa. Työpäivään voi kuulua puhelinpalvelua, sosiaalisen median moderointia sekä sähköpostitse ja chatissa vastaamista. Puhelinvaihteessa työntekijät ohjaavat soittajat oikealle taholle, kun taas puhelinasiakaspalvelussa he auttavat itse asiakasta.
Palveluihin kuuluu esimerkiksi terveydenhuollon ajanvarausta, autohuollon asiakaspalvelua, verkkokaupan tukea ja pakettipalveluiden ja jätehuollon neuvontaa.
”Viimeisimpänä sain palveluihini Turku Energian, josta olen tykännyt tosi paljon”, Kirsti kertoo.
Tämä on yleissivistävää työtä. Ymmärrän nyt paremmin, miten asiat toimivat yrityksissä.
”Tämä on yleissivistävää työtä. Ymmärrän nyt paremmin, miten asiat toimivat yrityksissä”, Ronja sanoo.
”Viime viikolla joukkueen pukukopissa joku ihmetteli sähkösopimustaan. Olin heti että jaahas, nyt osaan auttaa. Se on hauskaa”, Kirsti kertoo ja nauraa.
Työyhteisöä rakennettaan avoimuudella, luottamuksella ja valmentamalla
Kirstin pitkäaikaisin ura on jenkkifutiksessa. Kun Turku Trojansin pelaaja valitsi työpaikkaa, tärkein kriteeri oli joustavuus:
”Treeneihin ja peleihin pitää päästä. Se on aina toteutunut, mikä on minulle iso asia”, Kirsti kertoo.
Viime vuoden lopulla työnantaja tarjosi Kirstille mahdollisuutta edetä valmentajan tehtäviin. Jatkossa hän auttaa esihenkilöitä ja vastaa esimerkiksi tiiminsä uusien työntekijöiden perehdyttämisestä.
”Odotan sitä, että pääsen syventymään palveluihin vielä enemmän, jotta voin tukea muita työntekijöitä. Se on minulle tärkeintä tässä roolissa.”
”Täällä ei ole stressiä ja paniikkia, että kaikki on osattava heti. Eikä kukaan moiti, jos teet virheen. Niitä sattuu kaikille”, Ronja kertoo.
Esihenkilöt ovat varmasti parhaimpia, joita minulla on koskaan ollut.
Hän arvostaa työyhteisön avointa ja luottamuksellista ilmapiiriä. Tällaisessa ympäristössä jokainen voi olla oma itsensä ja jakaa asioita elämästään.
”On yhteys ja luottamus. Esihenkilöt ovat varmasti parhaimpia, joita minulla on koskaan ollut.”
Mitä asiakasneuvojan työ vaatii?
Asiakasneuvoja ei kohtaa asiakkaita kasvokkain, vaan puhelimen tai viestien välityksellä. Silloin tarvitsee erilaisia viestintätaitoja:
”Kun eleitä ja ilmeitä ei näe, korostuu hirveän paljon se, mitä sanamuotoja käyttää ja miten asiakkaalle puhuu. Tästä olen oppinut paljon”, Kirsti sanoo.
Ronja pohtii, että työ vaatii valmiutta oppia uutta ja rauhallisuutta. Kirsti keskeyttää hänet nauraen:
”Minä en ole kauhean rauhallinen.”
”Totta, meillä on erilaisia persoonia. Ehkä jämäkkyys kuvaa edellytyksiä paremmin. Tärkeintä on tietää, mitä varten olemme täällä ja teemme töitä”, Ronja pohtii.
Tällaista asennetta tarvitsee tilanteissa, joissa kaikki ei ole mennyt nappiin asiakkaan näkökulmasta. Silloin Kirsti myötäelää asiakkaan tilannetta, vaikka ongelmien juurisyyt eivät ole hänen käsissään.
Olen saanut tässä työssä lisää itseluottamusta.
”Tunnistan ja tunnustan asiakkaan murheen. Silloin hän kokee olonsa kuulluksi.”
”Olen saanut tässä työssä lisää itseluottamusta. Asiakasmäärät ovat isoja, ja teen päivittäin paljon päätöksiä. Olen oppinut luottamaan itseeni enkä epäröi tehdä valintoja”, Ronja kertoo.
Viihtyisä työ ja ylpeys osaavasta tiimistä innostavat
Ronja uskoo, että työ asiakasneuvojana sopii monenlaisille tyypeille. Etenkin esihenkilöt ja työkaverit saavat hänet viihtymään Dynavalla.
”Minulla on siisti sisätyö, jonka lomassa voin juoda vaikka kahvia ja jutella ihmisten kanssa. Se on mukavaa ja minulle luontaista.”
Kirstin mielestä on hienoa, miten monen alan ja palvelun osaajia dynavalaisissa on. Kenenkään ei tarvitse olla kaiken asiantuntija.
”Dynavalla on tosi kivaa, koska työ on niin monipuolista. Me emme vain istu ja paina yhtä nappia. Täällä pystyy kehittämään itseään ja saa jatkuvasti uutta tietoa”, hän sanoo.
Dynava rekrytoi nyt asiakasneuvojia Helsinkiin, Turkuun, Tampereelle ja Kajaaniin.