Elektroninen urheilu eli e-urheilu on videopelien pelaamista kilpailullisesti. Laji on viime vuosina kasvattanut suosiotaan, mutta tiesitkö, että kilpapelaamista voi nykyään opiskella myös Suomessa? Tutustuimme e-urheilun koulutusmahdollisuuksiin ja siihen, mitä e-urheilun koulutusohjelma pitää sisällään.
Artikkeli on julkaisu ensimmäisen kerran 27.4.2019.
Tampereella sijaitsevan kansanopisto Ahlmanin pelialan koulutuspäällikkö Jari Yltävä on vastannut pitkälti opiston esports-linjan kehittämisestä. Yltävä on itsekin innokas e-urheilun seuraaja ja entinen kilpapelaaja.
”Silloin kun itse pelasin, ei ollut vielä tällaisia mahdollisuuksia. Pelialan opiskelumahdollisuudet ovat todella uusi juttu Suomessa”, hän kertoo.
Idea e-urheilu-linjasta syntyi, kun Yltävä ymmärsi linjan olevan puuttuva, mutta tarpeellinen palanen pelialan tarjontaan. Ahlman onkin Suomen ensimmäinen opisto, joka on lähtenyt tarjoamaan näin laajaa kouluttautumismahdollisuutta lajin parissa.
”Suomessa puhuttiin pelialasta pitkään lähinnä pelien kehittämisen kautta, mutta itse pelaajat oli vähän unohdettu. Ajattelimme, että lähdetään tukemaan myös pelaajia, jotka haluavat päästä tavoitteellisesti eteenpäin”, Yltävä kertoo.
Hän oli toiminut Ahlmanilla pitkään, joten idea uudesta linjasta oli suhteellisen helppoa saada eteenpäin.
”Kävin juttelemassa silloisen rehtorimme kanssa. Rehtori oli siinä hetken hiljaa asian esitettyäni, minkä jälkeen hän kysyi, että olenko aivan tosissani. Että alettaisiin kouluttaa tietokonepelaajia?”
Rehtori kuitenkin kiinnostui Yltävän ideasta ja pyysi tätä tekemään alustavia suunnitelmia linjasta paperille. Tämän jälkeen linja päädyttiin perustamaan.
”Silloin ei ollut vielä lainkaan kilpailua, sillä olimme ensimmäinen taho, joka tarjosi tällaista koulutuslinjaa. Otimme mukaan vanhoja tuttuja e-urheilun parista, joten tiesimme heidän olevan osaavaa väkeä. Suunnittelimme linjaa yhteistyössä osaavien pelaajien sekä valmentajien kanssa, jotta saimme kehitettyä tarjolle houkuttelevan paketin”, Yltävä kertoo.
Euroopan suurin e-urheilun kouluttaja
Ahlmanin e-urheilu-linja toimii nyt kolmatta lukuvuotta, mutta vasta ensimmäistä vuotta Tampereella. Ensimmäiset vuodet linjaa opetettiin Orivedellä, Tampereen lähikunnassa.
Joissain oppilaitoksissa e-urheilua on mahdollista ottaa yksittäisiä kursseja muiden opintojen ohelle, mutta Ahlmanin esports-linja on täysin e-urheiluun keskittynyt. Opintoviikkoja katsottaessa kyseessä on myös koko Euroopan suurin alan kouluttaja.
”Olemme erikoistuneet tiettyihin peleihin, joiden kautta otamme mielellämme pelaajia. Mutta voi tänne hakea myös näiden pelien ulkopuolelta. Silloin emme tosin pysty takaamaan pelikohtaista valmennusta.”
Ahlmanin e-urheilu-linja on keskittynyt erityisesti Counter Striken, Overwatchin, LoLin eli League of Legendsin sekä Dotan eli Defense of the Ancietsin pelaajien valmentamiseen. Kyseisiin peleihin saa linjan kautta lajikohtaisen valmentajan.
”Nämä valmentajat ymmärtävät valmentamansa pelin lajitaidon. Tietyt säännönalaisuudet ovat samat kaikissa peleissä, mutta taktiikat vaihtelevat kovasti. Niihin valmentajamme antavat tärppejä”, Yltävä kertoo.
Hakijalla oltava vahva pelitausta
”Hakijalta vaaditaan aika hyvä rankki, eli se, että on eilen aloittanut pelaamaan, ei ihan riitä. Kaikilla opiskelijoillamme on takanaan tuhansia tunteja pelaamista. Rankki, eli pelin sisäinen pisteytysjärjestelmä, toimii aika hyvin näyttönä meille siitä, että minkä tasoinen pelaaja hakija on, ja paljonko hän on pelannut viime aikoina.”
Riittää, että hakija on suorittanut peruskoulun, mutta hakijalta vaaditaan vähintään 18 vuoden ikää. Koska Ahlman on kansanopisto, kyseessä on maksullinen koulutus. Yltävän mukaan opiskelijat ovat pystyneet rahoittamaan koulutuksen opintotuen ja muiden opiskelijoille kuuluvien tukien avulla.
”Ei tarvitse olla rikas tai omistaa mitään suuria säästöjä voidakseen aloittaa meillä opinnot.”
Laitteet, kuten tietokone, eivät kuulu koulutuksen hintaan. Tämä johtuu Yltävän mukaan lähinnä siitä, että tavoitteellisilla pelaajilla on todella yksilökohtaiset ja vaihtuvat mieltymykset laitteiden suhteen.
”Olisi hankalaa tarjota jokaiselle juuri sellainen tietokone, jolla henkilö on tottunut ikänsä pelaamaan. Tähän mennessä se ei ole tuottanut ongelmia, sillä innokkailla pelaajilla on poikkeuksetta aina kone omasta takaa, ja he tuovat sen mielellään tänne meille. Luokkatilamme ovat pelaajien käytössä kellon ympäri, ja useat opiskelijamme asuvat täällä kampuksella, joten treenaamaan pääsee koska tahansa.”
Yltävän mukaan linja tarjoaa opiskelijoille kuitenkin ergonomiset puitteet pelata: on säädettävät sähköpöydät sekä hyvät pelaamiselle tarkoitetut tuolit. Myös tietoliikenneyhteydet ovat viimeisen päälle, jotta pelit pyörivät moitteettomasti.
Koulutus avannut ovia alan töihin
Ahlmanin esports-linjalta osallistutaan usein alan kilpailuihin. Opiskelijat ovat poikkeuksetta halukkaita kilpailemaan siinä määrin, että haluaisivat siitä täyspäiväisen työn itselleen. Siihen linja myös rohkaisee.
”Osa opiskelijoistamme pelaa niin kutsutuissa pro-joukkueissa, eli heillä on ammattisopimukset joukkueensa kanssa. Silloin he treenaavat päivät täällä meillä ja illat pelaavat oman joukkueensa kanssa.”
Yltävän mukaan alalla on todella vaikeaa työllistyä, mutta linjan opiskelijat ovat työllistyneet lajin pariin poikkeuksellisen hyvin.
”Tämä voi johtua paitsi koulutuksessa saadusta pelitaidosta ja osaamisen näytöstä, mutta myös siitä, että tämän tyyppinen koulutus osoittaa joukkueelle pelaajan olevan todella motivoitunut ja sitoutunut alaan”, Yltävä pohtii.
Koulutuksessa valmistaudutaan tulevaisuuden työelämään käymällä läpi muun muassa urheilijoiden sopimuksia ja sitä, mihin kannattaa kiinnittää huomiota, kun tekee ensimmäistä edustussopimusta.
”Jos haluaa menestyä tällä alalla, tulee olla valmis tekemään aivan hirvittävästi töitä. Tällä alalla ei ole pikavoittoja, vaan tulokset syntyvät työn kautta. Työtä tämä on siinä missä mikä tahansa muukin”, Yltävä muistuttaa.
Normaalisti pelin voi jättää kesken siinä kohtaa, kun ei enää huvita pelata. Yltävän mukaan kilpapelaajilla tilanne on toinen: jotta taso pysyy yllä, tulee pelata sellaisinakin päivinä, kun ei kiinnostaisi. Se erottaa normaalin pelaajan ammattimaisesta kilpapelaajasta.
Tällä hetkellä alan kärkinimet ja huippupelaajat ovat pitkälti itseoppineita.
”Pitää tietysti muistaa, että ala on nuori ja kehittyy todella nopeasti. Ennen on ollut helpompi päästä eteenpäin itse oppimalla, mutta kilpailu kovenee koko ajan, ja sitä varten valmennus on noussut uutena ilmiönä alalle.”
Ahlmanin e-urheilu-linjalla keskitytään esimerkiksi kommunikointi- ja yhteistyötaitoihin, joista on hyötyä myös muilla elämän osa-alueilla.
”Vaikka pelaaja olisi mekaanisesti kuinka hyvä ampumaan siellä pelissä, ei siitä ole mitään hyötyä, jos pelaaja ei pysty pelaamaan muun joukkueen mukana ja tiedä, mitä joukkue tekee. Pelatessa huonoa kommunikointia on esimerkiksi se, jos yksi pälpättää mikrofoniin koko ajan, eivätkä muut saa suunvuoroa.”
Ala kohtaa paljon arvostelua
”Perinteisen urheilun valmentamista ei kyseenalaisteta, mutta aina pitää perustella miksi e-urheilun eli kilpapelaamisen koulutusta tulee tarjota”, Yltävä harmittelee.
Hänen mukaansa e-urheilu on tällä hetkellä todella suurta viihdettä, jota seuraa nykyään muutkin kuin itse pelaajat.
”Ihan samalla tavalla tämä on ihmisiä kiinnostavaa kilpailua kuin niin kutsuttu perinteinenkin urheilu. Voi miettiä, että kyllä ihmisiä kiinnostaa seurata formulaakin, vaikka harva sitä formulaa itse ajaa.”
Kun Yltävä oli perustamassa linjaa, hän sai paljon postia, jossa päiviteltiin, ettei e-urheilu ole mitään urheilua. Koulutuslinjan tarpeellisuutta kyseenalaistettiin paljon, mutta Yltävä antoi sellaisen palautteen mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos.
”Kun miettii, että onko tämä urheilua, niin on ja ei. Mielestäni kilpapelaaminen on tälle alalle paras termi. Toisaalta ei jossain ammunnassakaan tule hiki, ja se lasketaan silti urheiluksi. Siinä vaaditaan osittain samoja taitoja, mitä tässäkin. Väline on vain eri.”
Ahlmanin e-urheilu-koulutus auttaa verkostoitumaan
23-vuotias Lassi Koivula muutti Rovaniemeltä Tampereelle koulutuksen perässä. Hän on ammatiltaan kokki, mutta haaveilee tulevaisuudessa elättävänsä itsensä pelaamisella. Koivula aloitti Ahlmanin pelialan e-urheilu-linjan viime syksynä.
”Innostuin pelaamisesta kunnolla 2015 armeijan jälkeen. Jäin pelaamiseen ihan kunnolla koukkuun, halusin oppia koko ajan enemmän ja olla pelissä parempi. Idea Ahlmanille hakemisesta syntyi, kun eräässä pelitapahtumassa oli Ahlmanin piste, jossa kerrottiin koulutuksesta.”
Koivula pelaa Counter Strikeä. Hän kuvailee, että häntä ovat aina kiehtoneet realistiset sotapelit, minkä vuoksi juuri Counter Strike valikoitui hänen pelikseen.
”Täällä Ahlmanilla olen huomannut, että pelin sisäiset taitoni ovat kehittyneet hurjasti. Esimerkiksi kommunikaatio ja peliäly ovat kehittyneet. Olen myös huomannut, miten tärkeitä oikeanlainen ruoka ja nukkuminen ovat jaksamisen kannalta.”
Koivulasta on ollut hienoa saada valmennusta ja neuvoja huippupelaajilta, jotka tulevat välillä vierailemaan Ahlmanille. Koulun ja e-urheilun kautta on saanut myös paljon uusia ystäviä: lajissa on tiiviit piirit ja pelaaminen on usein hyvin sosiaalinen tapahtuma, vaikka kanssakäyminen saattaakin tapahtua verkon kautta.
”Se on kehittänyt sosiaalisia taitoja muussakin elämässä”, Koivula pohtii.
Koivula keskittyy tällä hetkellä täyspäiväisesti pelaamiseen. Hänen tavoitteena on saada pelaamisesta kokopäiväinen työ, mikä vaatii intohimoista panostamista peliin.
”On minulla harrastuksia, kuten salilla käyminen, mutta muuten ei ole oikein mitään, mikä häiritsisi pelaamiseen keskittymistä. Olen kuitenkin huomannut, että kunnosta on hyvä pitää huolta. Peliin pystyy keskittymään ihan eri tavalla, jos on aamulla ennen pelaamista käynyt salilla.”
Koivula suosittelee koulutusta sellaiselle, joka oikeasti haluaa pelaamisesta ammatin itselleen. Hän kokee, että koulutuksen jälkeen alalle työllistyminen on varmasti hänelle helpompaa, kuin mitä se olisi ollut ilman koulutusta. Hän on esimerkiksi onnistunut verkostoitumaan muihin Counter Striken pelaajiin koulutuksen ansiosta.
Fyysisestä kunnosta tulee huolehtia e-urheilussakin
Ahlmanin koulutuspäällikkö Jari Yltävän mukaan e-urheilua tarjotaan kasvavissa määrin yhä useammassa oppilaitoksessa. Myös espoolaiseen Leppävaaran lukioon ollaan suunnittelemassa yhteistyössä ammattikorkeakoulu Metropolian kanssa e-urheiluun keskittynyttä linjaa ensi lukuvuodelle.
”E-urheilu on tulossa aivan varteenotettavaksi urheiluksi, mikä sai meidät miettimään, että onkohan meille lukioonkin mahdollisesti tulevaisuudessa hakemassa e-urheilijoita samalla tavalla kuin yleisurheilijoita tai jääkiekkoilijoita. Aloimme miettiä, että millainen perinteinen kuntoharjoittelu voisi tukea myös e-urheilua”, urheiluvalmennuksen koordinaattori Heikki Saloranta Leppävaaran lukiosta kertoo.
”Ajatuksenamme on, että voisimme tuoda valmennuskurssejamme e-urheilijan arkeen sillä ajatuksella, että kun pidät huolta tuki- ja liikuntaelimistöstä, jaksat pelata ja aistit ja kroppa toimivat mahdollisimman terävästi. Pelirupeamat ovat pitkiä, joten ne vaativat hyvän peruskestävyyden. Pelkällä pelaamisella se peruskestävyys ei rakennu, vaan aivojen on saatava myös lepoa ja vastapainoa, kuten mielekästä liikuntaa.”
Salorannan sanoin maailma muuttuu ja urheilu siinä mukana: tämän päivän urheilu on erilaista ja monipuolisempaa, kuin joitain vuosia sitten.
”Mielenkiintoista nähdä, että mihin tässä vielä mennään.”
Lue myös:
Mimmit koodaa Duunitorilla – ”Haluamme innostaa naisia ohjelmistoalalle”