Etsitkö kesätyöpaikkaa, jossa voisit kasvaa terveydenhuollon ammattilaisena ja tehdä tärkeää työtä mukavassa porukassa? Anna-Maria, Annika ja Laura kertovat, miksi kannattaa hakea kesätöihin HUS Diagnostiikkakeskukseen.
Artikkeli on toteutettu Duunitorin haastattelujen pohjalta kaupallisessa yhteistyössä HUS Helsingin yliopistollisen sairaalan kanssa.
Hae kesätöihin HUS Diagnostiikkakeskukseen »
Työntekijälähtöinen perehdytys ja kokeneet kollegat auttavat alkuun – ”Ei tarvitse jännittää, vaikka kokemusta ei vielä ole”
Anna-Maria Nurminen muistaa edelleen ensimmäisen työpäivänsä Uuden lastensairaalan laboratoriossa. Uuden edessä jännitti, vaikka työvuosia sairaanhoitajana oli kertynyt useampi.
”Onneksi perehdytys oli hyvä ja työkaverit avuliaita, sillä kokemusta verinäytteenotosta minulla ei ollut”, Nurminen toteaa.
Työnantaja sen sijaan oli jo entuudestaan hänelle tuttu. HUS Helsingin yliopistollisen sairaalan leikkaussaleissa yövuoroihin tottunutta Nurmista houkutti uudessa työtehtävässä mahdollisuus vaikuttaa omiin työaikoihin.
”Suunnittelemme itse omat vuoromme. Teen paljon aamuvuoroja, jotta pääsen iltaisin harrastamaan. Olen ollut tähän järjestelyyn tyytyväinen.”
HUS Diagnostiikkakeskuksen Uuden lastensairaalan laboratoriossa palvellaan vain lapsiasiakkaita. Verinäytteiden ottaminen vaativalta potilasryhmältä on ollut Nurmisen mielestä haastavaa, opettavaista ja palkitsevaa.
”Parasta on, kun saan otettua lapselta välttämättömän verinäytteen onnistuneesti ja tiedän hänen saavan sen jälkeen tarvitsemaansa hoitoa. Lasten ja heidän perheidensä lisäksi saamme paljon kiitosta myös muilta sairaalan ammattilaisilta.”
Nurmisen nykyinen työnkuva koostuu pääosin polikliinisestä verinäytteenotosta. Lisäksi hän kiertää ympäri Uutta lastensairaalaa ottamassa potilaista näytteitä myös osastoilla.
Parhaiten Nurminen on kehittynyt työssään tekemällä ja uskaltamalla pyytää muilta neuvoa.
”Täällä opiskelijat ja vastavalmistuneet saavat aina tarvittaessa kokeneemmilta tukea näytteenottotilanteissa. Heillä on valtava tietotaito, jota ei ihan muutamassa vuodessa hankita. Sitä kannattaa hyödyntää”, hän naurahtaa.
Nurminen on viihtynyt työssään hyvin. Mukavat työkaverit, monipuolinen työnkuva ja kattavat työsuhde-edut ovat tärkeimpiä hyvinvointia lisääviä tekijöitä.
”HUS mahdollistaa meille kulttuuri- ja liikuntaetuja, työsuhdematkalipun, työnantajan tukeman lounaan ja mahdollisuuden hakea HUSin vuokra-asuntoja. Lisäksi näytteenottajille on olemassa suoritepalkkio, jossa tietyn määrän näytteitä päivässä ottava työntekijä saa rahallisen bonuksen.”
Lähes kahdeksan vuotta HUSin palkkalistoilla työskennellyt Nurminen suosittelee Diagnostiikkakeskusta kesätyöpaikkana ja kannustaa myös sairaanhoitajia hakemaan kesätöihin.
”Ei tarvitse olla bioanalyytikko hakeakseen laboratorioon töihin. Täällä on paljon mahdollisuuksia monille terveydenhuoltoalan osaajille.”
Työpaikka valmiina valmistumisen jälkeen – ”Kesän jälkeen voi jatkaa osa-aikaisena tai keikkatöissä”
Annika Flod haki viime keväänä kesätöihin HUSLABin virologian laboratorioon. Mukava työympäristö teki Flodiin vaikutuksen, ja hän haki valmistumisensa jälkeen töitä samasta paikasta.
Flod otettiin ilomielin vastaan, ja nykyisin hän työskentelee laboratoriohoitajana entisessä kesätyöpaikassaan.
Kesätöihin tullessaan hänellä oli harjoittelun kautta kokemusta näytteenotosta, mutta analysointityö oli uusi aluevaltaus.
”Sain työporukalta alussa paljon tukea ja ilmapiiri oli kannustava. Ikinä ei tullut oloa, että kaikki pitäisi osata heti. Pystyin kysymään neuvoa omalta tukihenkilöltäni ilman, että tarvitsi pelätä häiritsevänsä.”
Flodin suosikkiasia omassa työyhteisössään on, että se on sopiva sekoitus erilaisia ihmisiä.
”Olen löytänyt hyviä ystäviä, joiden kanssa vietämme aikaa myös työn ulkopuolella. Lisäksi minulla on myös niitä ihania työkavereita. Koskaan ei ole sellainen fiilis, ettei jaksaisi lähteä töihin.”
Flodin nykyinen työ näytteenotossa sekä virologian laboratorion analyysien ja tutkimusten parissa on mielenkiintoista ja monipuolista.
”Olen oppinut uusia työtapoja ja analysaattoreiden käyttöä. Mielenkiintoisinta on ollut päästä tutkimaan erilaisia harvinaisia viruksia, joiden analysointi Suomessa on keskitetty meille.”
Laboratoriohoitajan työssä korostuu myös yhteistyö. ”Tuloksia pohditaan toisinaan yhdessä sairaalan mikrobiologien tai lääkäreiden kanssa. Yhteisö on tosi moniammatillinen. Päivät menevät nopeasti eivätkä ole liian stressaavia.”
Flod suosittelee HUS Diagnostiikkakeskusta kesätyöpaikkana erityisesti työn joustavuuden ja jatkomahdollisuuksien vuoksi.
”Kun on tehnyt hyvää työtä, on mahdollisuus jatkoon. Työvuoroihin voi vaikuttaa, mikä helpottaa sovittamaan työtä opintoihin. Monet tekevät 50-prosenttista työaikaa tai ovat jatkaneet keikkojen tekemistä.”
Työyhteisö viihtymisen tärkeimpänä tekijänä – ”Uudet otetaan lämmöllä mukaan porukkaan”
”Olemme kaikki kavereita keskenämme, eikä ole mitään ikävää kyräilyä. Meininki on hulvaton, ja siksi olen vieläkin tässä”, naurahtaa pian 10 vuotta työpaikassaan viihtynyt Laura Pulli.
Kliininen fysiologia ja isotooppilääketiede on HUS Diagnostiikkakeskuksen erikoisala, jossa tutkitaan ihmisen kehon elintoimintoja ja niiden häiriöitä. Pulli työskentelee yksikössä röntgenhoitajana.
”Asiakkaat ovat tässä työssä tärkeimpiä. Lyhyet asiakaskontaktit sopivat minulle. Lisäksi olen aina pitänyt isoista koneista ja pääsen työskentelemään myös tekniikan kanssa.”
Moderni tekniikka ja alati kehittyvät laitteet auttavat röntgenhoitajaa onnistumaan ja kehittymään ammatillisesti.
”Tämä työ on jatkuvaa oppimista, sillä kuvantaminen kehittyy vauhdilla. Laitteella on tietty elinkaari, ja kun se tulee päätökseensä, laitteet päivitetään uusiin.”
Pulli kertoo kliinisen fysiologian tutkivan keuhkoja, sydäntä, ruokatorvea ja luustoa erilaisten mittausten avulla. Isotooppilääketieteessä puolestaan tutkimuksia tehdään syöpätautien ja rappeuttavien sairauksien diagnosoimiseksi sekä hoitovasteen arvioimiseksi.
”Kuvantamistutkimuksia tehdään myös radioaktiivisten isotooppien avulla. Monipuoliset tutkimukset ja uusimmat laitteet tekevät työpäivistä vaihtelevia. On iso rikkaus, että ei tarvitse tehdä vain yhtä asiaa”, hän toteaa.
Pulli kertoo, että uudet työntekijät otetaan yksikköön vastaan innolla ja lämmöllä. ”Jokainen on jäänyt pidemmäksi aikaa. Meiltä ei yleensä vuoden jälkeen lähdetä pois”, hän toteaa hymyillen.
Koska työ on haastavaa, kesätyöntekijöiden perehdyttämiseen on panostettu. Jokaiselle uudelle työntekijälle tehdään henkilökohtainen suunnitelma, jota tarkastellaan säännöllisin väliajoin.
”Otamme huomioon myös työntekijän oman kokemuksen siitä, mitkä asiat hän jo osaa ja missä asioissa kaivataan syvempää perehdytystä.”
HUS Diagnostiikkakeskusta Pulli suosittelee kesätyöpaikkana kaikille alan opiskelijoille ja osaajille, jotka haluavat kokemusta isosta yliopistollisesta sairaalasta.
”Vastaamme valtakunnallisesti useista erityisosaamista vaativista tutkimuksista sekä yliopistolliselle sairaalalle kuuluvasta tutkimuksesta ja opetuksesta. Täältä saatava kokemus on korvaamatonta. Sitä arvostetaan myös muualla.”
Pulli itse on kymmenen HUSissa vietetyn vuoden jälkeen edelleen työpaikkaansa tyytyväinen. Hän on juuri aloittanut sonograaferi-opinnot, joiden myötä hän pääsee tekemään myös sydämen ultraäänitutkimuksia.
”Edelleenkään en aio täältä lähteä. Tämä on hyvä työpaikka, jossa mahdollisuuksia riittää. Jos kyllästyt joskus omaan hommaasi, voit kouluttautua lisää tai hakea talon sisällä johonkin muualle.”