Kela on takuulla tuttu jokaiselle suomalaiselle – lähes jokainen meistä on sen asiakas jossain vaiheessa elämäänsä. Suomalaisten sosiaaliturvasta vastaaminen vaatii laajan kirjon järjestelmiä, joita Kelan IT-palveluiden sadat asiantuntijat kehittävät päivittäin. Ohjelmistokehittäjät Kim ja Jani-Matti kertovat nyt, millaista on työ kaikkien suomalaisten tuntemassa organisaatiossa.
Artikkeli on toteutettu Duunitorin haastattelujen pohjalta kaupallisessa yhteistyössä Kelan kanssa.
Tutustu uramahdollisuuksiin Kelassa »
Hyvin tehty työ helpottaa kaikkien suomalaisten arkea
Opintotuet, lapsilisät, työttömyyspäivärahat ja eläkkeet – kukapa meistä ei olisi hakenut ja saanut Kelan maksamaa etuutta jossain vaiheessa elämäänsä.
Harva kuitenkaan tietää, että Kela on myös suuri IT-talo, jonka palveluita ja järjestelmiä on kehittämässä yli 750 asiantuntijaa.
Heistä yksi on koodari ja scrum master Kim Kellman, joka on Kelassa suorittamansa harjoittelun jälkeen ollut kehittämässä organisaation palveluita jo kahdeksan vuoden ajan.
Tiimikaveri Jani-Matti Heikkinen puolestaan aloitti työt frontend-koodauksen ja käyttöliittymäsuunnittelun parissa kaksi vuotta sitten.
”Kyllä itsellänikin oli silloin ennakkoluuloja, että Kela on sellainen tylsä, jäykkä, hidas ja vanhanaikainen valtion organisaatio”, Jani-Matti muistelee mielikuvaansa Kelasta ennen taloon astumista.
Ennakkoluulot kuitenkin karisivat nopeasti. Niiden takaa paljastui työpaikka, jossa kehitystyötä tehdään ketterästi ja Jani-Matin sanojen mukaan ”kuin missä tahansa IT-firmassa” – joskin huomattavasti tavallista laajemmalle käyttäjäryhmälle.
”Joiltain osin täällä ollaan ketteryydessä vasta alussa. On kuitenkin mielenkiintoista, että tässä vaiheessa pääsee vielä itsekin vaikuttamaan siihen, miten Kelassa työskennellään”, Jani-Matti kuvailee.
Kimin ja Jani-Matin mukaan yksi tärkeimmistä motivaation lähteistä työssä on se, että tehdyt ratkaisut ovat helpottamassa kaikkien suomalaisten asiointia.
Kaikki kehitettävät järjestelmät eivät kuitenkaan näy kansalaisille. Lisäksi tarvitaan lukuisia muita palveluita, jotka mahdollistavat esimerkiksi Kelan toimihenkilöiden työskentelyn sekä yritysten sujuvan asioinnin.
”Taloon tullessa minulla ei ollut minkäänlaista tietoa, miten laajalla skaalalla täällä tehdään järjestelmiä itse. Kela.fi ja asiointipalvelut ovat vain pieni pintaraapaisu”, Kim kertoo.
Pandora-tiimissä kokeilemisen kynnys on matalalla
Kelan sähköisen asioinnin palveluita kehitetään ketterissä tiimeissä, jotka on nimetty pilke silmäkulmassa antiikin Kreikan myyttisten hahmojen mukaan.
Kimin ja Jani-Matin Pandora-tiimi rakentaa juuri nyt kokonaan uutta visuaalista ilmettä ja etusivua henkilöasiakkaiden asiointipalvelulle.
”Tiimissä on todella paljon erilaista osaamista: kehitystä, testausta, käyttöliittymäsuunnittelua, fronttia ja bäkkiä. Jokaisella on oma vahvuusalueensa, mutta pystymme myös välillä liikkumaan naapurin tontille ja kokeilemaan asioita, jotka eivät ole oman osaamisen ydintä”, Jani-Matti kuvailee.
Se vaikuttaa oikeastaan ihan kaikkeen, että hommia on kiva tehdä yhdessä.
Pandoran lippaalla viitataan yleensä asioihin, joita ei kannattaisi kokeilla, koska niistä seuraa sarja ikävyyksiä.
Kelan Pandoran tapauksessa tämä ei kuitenkaan näyttäisi pitävän paikkaansa – päinvastoin Jani-Matti ja Kim kehuvat Kelan avointa kokeilemisen kulttuuria.
”Kynnys ehdottaa ja kokeilla on matalalla. Se tuo mielekkyyttä tekemiseen – voit itse kokeilla ja selvittää, toimiiko jokin asia, ja päättää sen perusteella miten jatketaan”, Jani-Matti kiittelee.
Tiimin kanssa – ja yli tiimirajojen – tehdään töiden lisäksi paljon muutakin.
Harrastetoimintaa löytyy omasta bändistä CS-tiimiin ja kahvakuulailuun. Rocket Leaguen Kanaliigassa voi todistaa Kelan Virkamiespalloiljoiden huimia suorituksia, ja Kelan Kepittäjien eli Keken pöytälätkäturnauksessa kisaillaan vuosittain eri tasoilla puulaakiliigasta mestaruustasolle saakka.
”Ei tarvitse puhua pelkästään työasioista, vaan samoja intressejä löytyy myös vapaa-ajalta. Se vaikuttaa oikeastaan ihan kaikkeen, että hommia on kiva tehdä yhdessä”, Kim tiivistää.
Kun kiireen tuntu puuttuu, on aikaa tehdä työ kunnolla
Palveluiden kehittämisessä koko kansan kattavalle käyttäjäjoukolle on omat haasteensa esimerkiksi käyttöliittymäsuunnittelun osalta.
Laajuus tuo mukanaan myös vastuuta – esimerkiksi virheen päästessä tuotantoon ovat seuraukset huomattavasti mittavammat kuin marginaalisemmalla sivustolla. Kukaan ei kuitenkaan jää vastuun kanssa yksin, vaan se jakautuu koko tiimille.
”Täällä annetaan myös tarpeeksi aikaa tehdä työ kunnolla. Ei haluta viedä kiireessä mitään nopeasti kyhättyä ja keskeneräistä tuotantoon, vaan kaikki tehdään ja testataan viimeisen päälle.”
Samalla kun tehdään parasta mahdollista tuotetta, annetaan työntekijälle myös aikaa opetella, miten siitä saisi vieläkin paremman.
”Monet yksityiseltä puolelta Kelalle tulleet työkaverit ovat kiitelleet sitä, ettei täällä ole kaiken aikaa samanlaista kiireen tuntua. Sillon on aikaa selvittää asioita myös itselleen ja opiskella siinä sivussa”, Jani-Matti selittää.
Kelassa on vahva halu pysyä maailmanlaajuisten trendien ja uusimpien teknologioiden aallonharjalla. Siksi jo työskentelytavoissa pyritään ratkaisuihin, jotka mahdollistavat uuden oppimisen päivittäisen työn lomassa.
”Kun aloimme tiimin kanssa tehdä uutta asioinnin etusivua, valitsimme siihen teknologiat, joista kovin monella ei ollut vielä kokemusta. Projektin ohella sitten opettelimme Reactia ja node.js:ää”, Jani-Matti selittää.
Kehittymismahdollisuuksia lisäävät myös ison orgnaisaation tarjoamat mahdollisuudet vaihtaa tehtävästä toiseen ja kannustus suunnata tekemistä itseä kiinnostaviin asioihin.
”Kela-urani aikana olen esimerkiksi kehittänyt hetken kela.fi:tä, harjoitellut sitten hieman chattibottien rakentamista ja sen jälkeen hypännyt hankintapuolelle kilpailuttamaan uutta etuusohjeiden tietojärjestelmää”, Kim kertaa.
”En varmastikaan olisi viihtynyt täällä kahdeksaa vuotta, jos työtehtävät olisivat pysyneet koko ajan samoina. Vastuuta on saanut alusta alkaen, ja sitä kautta on kasvanut alan ammattilaiseksi.”
”Jotain on kai tehty oikein, kun sä oot edelleen täällä töissä”, Jani-Matti tiivistää.