Taksialan uudistus puhuttaa ja internetin foorumeilla saattaa törmätä monenlaiseen tietoon taksinkuljettajan työstä ja alan yrityksistä. Haastattelimme artikkelia varten kuljetuspalvelujohtaja Jukka Iivosta ja mursimme muutamia huhuihin perustuvia myyttejä. Tutustu faktoihin Kovasella työskentelystä!
Tämä artikkeli on toteutettu Duunitorin haastattelujen pohjalta yhteistyössä Kovasen kanssa.
Hae taksinkuljettajaksi Kovaselle »
Hae taksinkuljettajaksi FixuTaxille »
1. Myytti: "Siellä on alhaisempi provisioprosentti ja siksi siellä saa vähemmän palkkaa."
Provisioprosentit ovat usein ykköspuheenaihe taksialalla, niin myös Kovasesta puhuttaessa. Monet eivät ehkä ole kuitenkaan ottaneet huomioon, että yleisestä taksikeskuksesta jaettujen ajojen lisäksi Kovasella on taksi- ja tilausajoja oman tilauspalvelukeskuksen kautta.
”Meillä on hyvä brändi ja paljon vakioasiakkaita, jotka käyttävät meitä aina kun mahdollista. Kassa ei ole pelkästään perinteisen taksikeskuksesta välitetyn taksiajon varassa, vaan autoillamme on paljon muutakin ajoa”, Iivonen kertoo.
Taksin- ja pienoislinja-autonkuljettajien palkka on Kovasellakin provisiopohjaista. Toisin sanoen kuljettajat saavat päivän aikana keräämästään kassasta palkan tietyn prosentin mukaisesti. Mitä isomman kassan ajaa, sitä enemmän saa palkkaa.
”Haasteena on, että usein vertaillaan vain provisioprosenttia, eikä todellista ajojen – ja sitä kautta kassan – määrää”, Iivonen toteaa ja lisää: ”Kassasta ne eurot lasketaan. Prosentilla ei saa kaupasta mitään, mutta eurolla saa.”
Huomattavaa palkan suhteen on myös se, että Kovanen maksaa palkan lisäksi myös työeläkemaksut.
Päätoimisten kuljettajien palkkahaitari on Iivosen mukaan suhteellisen laaja. Paljon on kuitenkin itsestä kiinni.
Iivonen kertoo, että palkan suuruuteen vaikuttavat esimerkiksi ahkeruus ja kyky suunnitella, mitä milloinkin tekee. Tehokkuuteen vaikuttaa aina se, kuinka paljon autoa ajaa tyhjänä ilman asiakasta.
”Kun asiakas on kyydissä ja määränpää selvillä, kannattaa aktiivisesti miettiä, mistä voisi löytää seuraavan asiakkaan. Kokeneet ja fiksut kuljettajat tietävät, mihin kannattaa milloinkin mennä ja missä heitä eniten tarvitaan”, Iivonen toteaa.
Todellisuus: Provisioprosentti ei ole kaikki kaikessa – kannattaa ottaa huomioon myös ajojen määrä ja sisältö.
2. Myytti: "Taksinkuljettajaksi ryhtyminen on vaivalloista ja kallista."
Joitakin kuljettajiksi aikovia jarruttaa ajatus pitkästä ja kalliista prosessista ennen varsinaisen työn aloittamista. Kovasella aloittaminen on tehty helpoksi ja ratin taakse pääsee nopealla aikataululla.
Taksinkuljettajaksi haluavan tulee käydä taksikurssi, joka kestää päivätoteutuksena noin kaksi viikkoa. Kurssilla käydään läpi esimerkiksi paikallistuntemusta, ja lopuksi on läpäistävä kokeet. Ajamaan pääsee tästä jo muutaman viikon kuluttua, kun viranomaisasiat on hoidettu.
Taksikurssin hinta on normaalisti 425 euroa, jonka lisäksi kuluja kertyy noin 100 euroa lääkärintodistuksesta, passikuvista ja ajolupahakemuksesta. Kovasella maksettavaa jää vähemmän: ”Jos tulee meille ajamaan ja tekee koulutussopimuksen, Kovanen maksaa kurssiosuuden ja kuljettajalle jäävät vain viranomaismaksut”, Iivonen sanoo.
Vaatimuksena taksinkuljettajan ammatin saamiseen on perusterveys ja nuhteeton tausta, jonka viranomaiset tarkistavat.
Todellisuus: Taksinkuljettajaksi voi päästä helposti ja nopeasti – ja edullisemmin kuin luullaan.
3. Myytti: "Työaikalakia ei noudateta ja tunnit lasketaan väärin."
Taksialasta puhuttaessa kuullaan joskus työaikalain noudattamatta jättämisestä tai tuntien laskemisesta väärin. Palkan saa Kovasella kahden viikon välein ja sunnuntaisin kuljettajille maksetaan korotettua prosenttia.
”Totta kai noudatamme työaikalakia ja palkka maksetaan ajallaan”, Iivonen toteaa. Hän kertoo, että kesällä Kovasella toteutetun työtyytyväisyyskyselyn tulosten mukaan erityisesti palkanmaksun oikeellisuus ja täsmällisyys nousivat positiivisesti esille.
Ajoaikalainsäädännön mukaiset tauot kuuluvat Kovasen noin 10-12 tuntisiin työvuoroihin. "Tehokasta työaikaa kertyy ehkä 9,5-10 tuntia. Lainsäädännön vaatimuksiin kuuluvat tietyn mittaiset tauot sekä esimerkiksi vuorokausi- ja viikkolepomääräykset, joita esimiehet seuraavat ajotuntien ohella", Iivonen painottaa.
Työvuorot on suunniteltu siten, että autoilla ajettaisiin mahdollisimman paljon ja kuljettajille kertyisi näin mahdollisimman hyvät ansiot.
Todellisuus: Palkanmaksu tapahtuu tasaisessa syklissä ja työaikalakia seurataan tarkasti.
4. Myytti: "Se on uusien kuskien kierrätyspaikka, johon ei jäädä pidemmäksi aikaa."
Työntekijöiden vaihtuvuus on tyypillistä taksialalla. Myös Kovasella aihe on tuttu, mutta pysyvyyden eteen tehdään töitä ja viime vuosina sitä onkin saatu parannettua.
”Meille hakeutuu esimerkiksi korkeakouluopiskelijoita, jotka tekevät kuljettajan työtä opintojensa ohessa ja vaihtavat valmistuttuaan töihin omalle alalleen. Meille on kuitenkin tärkeää panostaa pysyvyyteen ja auttaa työntekijöitämme kehittymään”, Iivonen kertoo.
Kovasella kuljettajan täytyy käytännössä huolehtia vain ajamisesta, kun yritys huolehtii henkilöstöön liittyvistä asioista, palkoista, työvaatteista sekä autojen huollosta. Myös työyhteisö on tärkeä. ”Meillä työyhteisö on aktiivinen ja tekee itse asioita. Ongelmien sattuessa tai sairastuessa ei tarvitse olla yksin, vaan tarjolla on tukiverkosto”, Iivonen kuvailee.
Hänen mukaansa Kovasella kannustetaan myös harrastamaan. Henkilökunnasta koostuva urheilu- ja kulttuurikerho ideoi ja suunnittelee virkistyspäiviä sekä erilaisia tempauksia, kuten esimerkiksi keväällä toteutetun sisäsurffaus- ja kiipeilypäivän. Suuremman yrityksen etuja ovat myös muun muassa asianmukainen työterveyshuolto ja mahdollisuus työsuhdeautoon.
Todellisuus: Työhyvinvointiin panostetaan, työssä on mahdollista kehittyä ja työyhteisöltä saa tukea.
5. Myytti: "Siellä ei saa ajoja ja keikat menevät kokeneimmille."
Joskus kuulee puhuttavan siitä, että keikat menisivät vain kokeneimmille kuskeille. ”Tilauskeskuksesta keikan saa lähin auto, ellei ole jotakin erityistä perustetta toimia toisin”, Iivonen sanoo ja jatkaa: ”Esimerkiksi tilausajoihin tarvitaan joskus tietynkokoinen auto tai tiettyä kieltä osaava kuljettaja.”
Lähimmän auton periaate on perusteltua sekä asiakkaan että yrityksen kannalta: auto saapuu tilattaessa nopeasti, eikä sen tarvitse ajaa tyhjänä kovin pitkään, mikä on myös ympäristöystävällistä.
Voit jättää yhteystietosi suoraan Kovaselle täällä.
Lue myös Kovasen kuskien arjesta: Mustissa autoissa vitsaillaan ja puhutaan syvällisiä – Nämä kuljettajat tuntevat Helsingin
Gif: David J. Bertozzi / BuzzFeed
Lue myös
- ”Minusta ei koskaan tule taksinkuljettajaa” – toisin kävi: nyt Jyrki Pantsar on tyytyväinen taksiyrittäjä
- Opintojen ohessa taksia ajava Severi kertoo, miksi suosittelee työtään: ”Tästä saa heti varman työpaikan”
- Arkisia kohtaamisia ja historiallisia hetkiä – taksinkuljettajat kertovat työnsä monista puolista