Pelatessa saa naisena kuulla raiskausuhkauksia ja haukkumista, alan työpaikoilla taas kohdataan syrjintää ja seksuaalista häirintää. Peliala tarvitsee kuitenkin naisia ja muita aliedustettuja ryhmiä. Tarja Porkka-Kontturi jaksaa tehdä työtä muuttaakseen koko pelimaailmaa.
Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 4.1.2022.
Tarja Porkka-Kontturin, 39, kokemukset pelialalta ovat ristiriitaisia. Hän on samaan aikaan onnekas ja surullinen.
”Omat kokemukseni alalta ovat tosi positiivisia. Minulla on aivan loistavat työkaverit, enkä ole kokenut minkäänlaisia ongelmia. Toisaalta ymmärrän, että olen onnekas, etten ole kokenut syrjintää. Tiedän tosi hirveitä juttuja pelialalla toimivilta naisilta ja vähemmistöjen edustajilta.”
Porkka-Kontturi tietää, että monet pelialalla työskentelevät naiset kokevat jatkuvasti pelialalla syrjintää, vähättelyä, nimittelyä ja seksuaalista häirintää.
”On hirveää, että joudun sanomaan olevani onnekas. Haluan sellaisen normaalitilan, ettei näistä asioista tarvitse keskustella. Haluan, että olisi jotain käsittämätöntä, että työelämässä syrjitään sukupuolen tai minkään muunkaan takia.”
Pelialan moniottelija
Porkka-Kontturi epäilee, ettei ole kokenut pelialalla syrjintää, koska ei ole töissä pelistudiossa. Hän on pelialan monipuolinen osaaja ja vaikuttaja:
- Limingassa asuvan Porkka-Kontturin päätehtävä on Global Game Jamin viestintäpäällikon työ. Mantereen takana toimiva yritys järjestää pelijammailutapahtumia, joissa tiimit rakentavat pelin 48 tunnin aikana.
- PR Nordicilla Porkka-Kontturi taas hoitaa markkinointia, viestintää ja testausta yhtiön edustamille peleille ja oheistuotteille.
- Näiden töiden lisäksi hän järjestää pelitapahtumia sekä käy kouluissa kertomassa pelialasta ja pitää pelikerhoa.
- Pelialan monimuotoisuutta Porkka-Kontturi edistää myös We In Games Finland -järjestön toiminnassa ja hallituksessa.
Asiaton käytös ulottuu peleistä työpaikoille
Näkyvänä pelialan vaikuttajana Porkka-Kontturi saa ja haluaa kuulla kokemuksia naisilta, tytöiltä ja muilta, jotka kokevat syrjintää työelämässä tai törkeyksiä moninpelejä pelatessa.
”Monelle tytölle helpottaa jo se, että he saavat puhua asiasta. Että he saavat kuulla, ettei tilanne ollut heidän vikansa.”
Tähän ajatukseen on syytä pysähtyä. Kun vaikkapa nuorta tyttöä huoritellaan pelimaailmassa, saattaa hänelle tulla olo, että teki jotain väärin tai ei kuulu pelimaailmaan.
Siksi jokaiseen asiattomuuteen on syytä puuttua. Muuten käy niin, että harrastusta jatkavat vain ne, joiden mielestä on sopivaa käytöstä haukkua ja uhkailla. Lisäksi osa näistä pelaajista jatkaa käytöstään pelialan töissä.
Ulkopuolelta näyttää, että näin on käynyt Activision Blizzard -yrityksen kohdalla. Kalifornian osavaltion kansalaisoikeuksia valvova viranomainen nosti kesällä kanteen yhtiötä kohtaan. Kanteen mukaan yhtiössä on ollut naisiin kohdistuvaa seksuaalista häirintää sekä syrjintää.
Yhtiön toimitusjohtaja Bobby Kotick vähätteli ongelmaa, minkä jälkeen suuri joukko yhtiön työntekijöitä, sijoittajia ja yrityskumppaneita on vaatinut peliyhtiötä korjaamaan yrityskulttuurin.
Toistaiseksi toimitusjohtaja Kotick ei ole kantanut vastuutaan tilanteesta.
”On nähtävissä peliyhtiöitä, joiden johto on toksinen. On hirveän vaikea odottaa, että saisimme rakentavia ja pitkäkestoisia ratkaisuja ennen kuin johtoportaassa tapahtuu jotakin”, Porkka-Kontturi sanoo.
Lue myös: Onneksi olkoon, nainen! Olet aina väärän ikäinen
Lapsena isä opetti korjaamaan autoa
Tarja Porkka-Kontturi innostui pelaamisesta jo lapsena. Omaa tietokonetta tai pelikonetta perheellä ei ollut, mutta välillä he saivat lainata serkuilta 8-bittisen Nintendon. Pelejä sai silloin vuokrattua Ärrältä.
Kunnolla kiinnostus pelaamiseen heräsi kummivanhempien luona Helsingissä, jossa Porkka-Kontturi pääsi pelaamaan tietokoneella.
”Oli hirveän maagista ensinnäkin päästä maalta kaupunkiin ja nähdä jotain niin jännittävää. Se oli kuin suoraan tulevaisuudesta. Silloin päätin, että kun olen aikuinen ja saan töistä palkkaa, ostan itselleni hienoimmat pelikoneet.”
Lapsuudessa Porkka-Kontturilla ei käynyt mielessäkään, että hän ei voisi tyttönä pelata.
Hänen lapsuudessaan ”se teki hommat, jota kiinnosti ja joka osasi parhaiten”.
”Isä otti minut mukaan korjaamaan autoa ja tekemään putkihommia.”
Kun äidin puolen suvussakin kaikki olivat teknisellä alalla, Porkka-Kontturi ei osannut nähdä tyttöjen kiinnostuksessa tekniikkaan mitään outoa. Vasta lukiossa hän kohtasi vähättelyä, kun osoitti kiinnostusta ”nörttihommiin”.
”En osannut loukkaantua siitä, koska en tajunnut sitä näkökulmaa. Meillä oli ollut aina normaalia tehdä sellaista, mistä tykkää.”
Pelimaailma voi olla myrkyllinen
Aikuiseksi kasvettuaan Porkka-Kontturi on saanut monta kertaa kuulla olevansa väärässä paikassa, koska pelaa. Pahin törky tulee vastaan ammuskelupeleissä, joissa on mahdollisuus keskustella muiden pelaajien kanssa mikrofonien avulla.
”Siellä olen saanut kuulla kaikkea haukkumisesta raiskausuhkauksiin. Enimmäkseen en ota sitä raskaasti, vaikka se onkin välillä järkyttävää.”
Lähes aina Porkka-Kontturi ilmoittaa uhkailuista ja epäasiallisesta käytöksestä peliyhtiölle.
Viime aikoina hän on vähentänyt pelaamista tuntemattomien kanssa.
”Kyllä se käy väsyttäväksi kuunnella sitä länkytystä, oli kuinka kovanahkainen tahansa.”
Osasyynä on myös se, että työt vievät nykyään niin paljon Porkka-Kontturin aikaa. Siksi hän haluaa käyttää vähän vapaa-aikansa lastensa ja ystävien kanssa pelaamiseen.
Työ monimuotoisuuden eteen jatkuu
Tarja Porkka-Kontturi jatkaa väsymättä työtään monimuotoisuuden lisäämiseksi pelialalla. Yhtenä tärkeimmistä keinoista ovat hänen vierailunsa kouluissa.
Puhuessaan lapsille ja nuorille Porkka-Kontturi tuo esille, kuinka monipuolisia taitoja pelin tekemiseen tarvitaan. Peli ei synny ja lähde lentoon vain koodaajien voimin.
”Koodajan lisäksi tarvitaan tarinan kirjoittaja, peliympäristön suunnittelija, hahmosuunnittelija ja -piirtäjä, animoija, toimintamekaniikan suunnittelija, pelivalikon ja kaiken ruudulla näkyvän suunnittelija, markkinoija, pr-osaaja sekä tuottaja. Nuo nyt ainakin.”
”Tietotaitoa ja rooleja, joita pelin tekemiseen tarvitaan, on ihan älytön määrä.”
Epäkohtien korjaamisen ohella positiiviset esimerkit motivoivat Porkka-Kontturia tekemään töitä monimuotoisemman ja inklusiivisemman pelialan eteen.
”Suomessa on niin monia uskomattomia naisia pelialalla. Jos he olisivat lähteneet jollekin muulle alalle, pelimaailma olisi menettänyt paljon.”
Lue myös: 7 muutosta, joita nuoret vaativat työnantajilta – yksi asia nousee ylitse muiden
Monimuotoisuus tuo rahaa
Aina välillä pelialan tekijät ihmettelevät, miksi naisia tarvitaan pelialalle. Ensimmäinen Porkka-Kontturin perustelu on yleensä hyvin yksinkertainen: naiset haluavat pelialalle.
Porkka-Kontturia ihmetyttää, että pelialan veteraanit saattavat senkin jälkeen kertoa, että muutos ei ole tarpeen.
”Asenteena on, että ihan hyvin on pärjätty, kun on 50 valkoista heteromiestä tekemässä pelejä. Yleensä kehotan seuraavaksi katsomaan, miten heidän bisneksensä on kasvanut.”
”Kun on monipuolisempi joukko tekijöitä, saadaan aikaan innovatiivisempia ratkaisuja. Silloin lopputuloksena on monipuolisempia pelejä ja enemmän pelaajia.”
Ja suurempi määrä pelaajia tarkoittaa tietysti enemmän rahaa.
Lue myös: