Työtarjouksen saaminen on aina upea juttu, mutta älä unohda varmistaa, että saat työpaikan kylkeen myös sopivat edut. Moni unohtaa, että palkan lisäksi kannattaa neuvotella ainakin lomapäivistä.
Palkkaneuvotteluun työnhakija on tavallisesti varautunut, mutta usein työtarjouksen kohdalla unohtuu, että on muitakin etuja, joista kannattaa neuvotella.
Yksi tärkeimmistä on loma. Uuteen työhön siirtyessä moni luopuu liian helposti kertyneistä lomapäivistään. Näin ei kuitenkaan kannata tehdä, vaan keskustelu lomista kannattaa avata työtarjouksen hyväksymisen yhteydessä.
Ilman pidempää lomajaksoa vain harva jaksaa painaa töitä vuoden läpeensä – eikä se edes kannata. Myös fiksu työnantaja ymmärtää tämän, ja siksi lomista neuvottelu onnistuu usein hyvässä yhteisymmärryksessä.
Lue myös: Palkkaneuvottelu edessä? Katso kootut vinkit, joilla saat haluamasi palkan
Lomapäivillä voi kompensoida kompromissia palkassa
Jos työpaikkaa vaihtaa keväällä, ei uudessa työssä ehdi juuri kertyä lomapäiviä. Kannattaa tiedustella mahdollisuutta esimerkiksi kahden viikon palkalliseen lomaan erityisesti silloin, jos olet jo tehnyt kompromissin palkkaneuvottelussa. Silloin voit lomalla kompensoida myös rahallista menetystä.
Kesä on monilla aloilla rauhallisempaa aikaa, joten silloin voi olla työnantajallekin järkevintä antaa työntekijän lomailla. Jos taas kesä on toimialallasi hektistä aikaa, on fiksuinta sijoittaa lomatoive kiireettömämmälle ajankohdalle. Mikäli työnantaja ei syystä tai toisesta ole valmis tarjoamaan sinulle palkallista lomaa, voit edelleen pyytää palkatonta vapaata.
Jos ja kun onnistut neuvottelemaan itsellesi palkallista tai palkatonta vapaata, varmista, että se myös kirjataan työsopimukseen.
Mikäli työnantajasi puolestaan ei ole valmis mahdollistamaan sinulle pidempää pätkää vapaalla, voit yhä yrittää neuvotella niin, että sinulle kertyy heti työsuhteen alusta 2,5 lomapäivää kuukaudessa, kun tavallisesti kertymä on ensimmäisen vuoden ajan kaksi päivää kuukaudessa. Parhaassa tapauksessa voit saada sekä loman että paremman lomakertymän.
Muista, että et menetä neuvottelussa mitään – yksikään työpaikka ei jää saamatta siksi, että otit lomasi puheeksi. Tai jos jää, moinen työpaikka kannattaa unohtaa.
Lue myös:
Aloititko uuden työn? Katso, mitä ensimmäisen 10 päivän aikana kannattaa tehdä
Kuinka pitkä on sopivan pituinen kesäloma? Työterveyslääkäri vastaa
Lomapalkka – paljonko palkkaa kesälomalla maksetaan ja milloin? Tarkasta tästä