Kun lentokone on laskeutunut Helsinki-Vantaan lentoasemalle ja viimeisetkin matkustajat ovat poistuneet koneesta, sisälle kiiruhtaa siivoustiimi, jonka paidoissa lukee suurella todennäköisyydellä Sodexo. Sodexon yövuorolaiset paljastavat nyt, millaista heidän työnsä on ja miksi siivoustiimiin kannattaa hakea.
Tämä artikkeli on toteutettu Duunitorin haastattelujen pohjalta yhteistyössä Sodexon kanssa.
Sodexon lentokonesiivoojien porukkaan etsitään nyt uusia työntekijöitä. Hae mukaan »
Auto parkkiin vierailijoille merkitylle paikalle ja kamerakassi olalle – tänään suuntaamme lentokentän kulisseihin. Hieman matkustajaterminaaleista sivummalla on pieni rakennus, joka kätkee sisäänsä samanlaisen turvatarkastusportin, jollaisen läpi matkustajat kulkevat lennoille.
Portilla meitä on vastassa Sodexon operatiivinen päällikkö Sami Sompio, jonka auton kyydissä matkaamme hermokeskukseksikin kutsuttuun siivoojien toimipisteeseen.
Täällä tapaamme yövuorolaiset Joonas Hiltusen, Nina Suhosen ja Verneri Komulaisen, joiden työhön olemme tulleet tutustumaan.
Lue, mitkä seitsemän asiaa he nostivat esiin työstään:
1. Yksikään vuoro ei ole täysin samanlainen
Lentokonesiivoojana työskentelevän Nina Suhosen vuoro alkaa aina iltakymmeneltä. Vuoron alkaessa hän katsoo ensin tiimilistan läpi, laittaa tiimin kanssa auton kuntoon ja suuntaa kentälle siivoamaan lentokoneita.
Äkkiseltään saattaisi ajatella, että yöt olisivat keskenään melko samanlaisia, mutta Nina painottaa, että työ on itse asiassa hyvin vaihtelevaa.
”Se on parasta tässä työssä. Yön aikana ei ole koskaan kahta samanlaista konetta; konetyypit, siivousajat ja kaikki siivoukseen liittyvä vaihtelevat hyvin paljon, mikä pitää työn mielenkiintoisena, ja yöt kuluvat nopeasti.”
2. Työ sopii monelle, eikä aiempaa siivouskokemusta vaadita
Nina työskenteli aiemmin pitkään kaupan alalla, eikä hänellä ollut Sodexolle siirtyessään minkäänlaista kokemusta siivoustyöstä.
”Alkuun jännitin, että tulenko ikinä pärjäämään tässä työssä, sillä työtahti on nopeampi kuin mihin olin tottunut. Työn kuitenkin oppi nopeasti”, hän vakuuttaa.
Jokaiselle tarjotaan kattava perehdytys, jonka aikana perehdyttäjän kanssa käydään läpi kaikki oleellinen. Tämän jälkeen kentällä tiimin kanssa toimiva ryhmänvetäjä huolehtii, että jokainen oppii työn ja tukee uutta työntekijää tarvittaessa.
3. Siivoojilla on hyvät etenemismahdollisuudet
Kaikki haastateltavat korostavat talon hyviä etenemismahdollisuuksia. Ne ovat pitäneet kaverin suosituksesta Sodexolle aikanaan hakeneen yötyönjohtajan Verneri Komulaisen talossa jo viisi vuotta.
”Kerkesin olla täällä töissä pari kuukautta, kun minua pyydettiin ajokoulutukseen, jonka kautta pääsin ryhmänvetäjäksi, jona työskentelin sitten kolme vuotta. Matkan varrella sain kouluttautua tuuraamaan työnjohtoa ja ajoin työn kautta C-kortin. Näin pääsin ajamaan isompia high loader -autoja, joilla nostetaan tavaraa lentokoneisiin”, hän kertoo.
Verneri vinkkaa, että eteneminen vaatii hyvää työpanosta ja B-ajokortin, sillä kentällä liikutaan koneesta toiseen autoilla.
4. Työ on fyysistä ja siivoustahti vauhdikas
Tiesitkö, että nopeimmillaan lentokone on saatava siivottua kahdeksassa minuutissa?
Tämä vaatii työn hyvää koordinointia: jokaisen on tiedettävä tarkkaan, mitä menee koneeseen tekemään. Matkalla siivottavaan koneeseen päätetään, kuka siivoaa esimerkiksi bisnesluokan ja kuka wc:t ja keittiöt.
Lentokonesiivous on selvästi fyysisempää kuin vaikkapa toimistosiivous.
”Tavaraa roudataan edestakaisin, lisäksi noustaan paljon portaita ja matkustamoa siivotessa liikutaan muutenkin paljon”, jo 11 vuotta kentällä töissä viihtynyt Joonas Hiltunen kuvailee. "Lisäksi helteillä koneet lämpenevät, ja pakkasilla taas lämmittimet porottavat koneissa, jolloin lämpötilavaihtelut ulos siirtyessä ovat isoja."
Joonksen mukaan työ on kuitenkin melko leppoisaa, eivätkä työasiat vaivaa vapaa-ajalla.
5. Yötyö ei ole kaikkien juttu
Nina haki Sodexolle nimenomaan sen vuoksi, että hän halusi yötyöhön. Hän kehuu nukkuvansa nykyään paremmin kuin ennen, ja vapaa-aikaakin tuntuu olevan enemmän.
Kaikille yörytmi ei kuitenkaan sovi, sillä töissä vietetyt yöt tarkoittavat sitä, että päivällä on nukuttava. Työtä tehdään tietyssä vuorossa, joka alkaa aina samaan aikaan, mikä taas vaatii muulta elämältä mukautumista.
”Jaksamista pitää seurata, ja yötyö vaatii tottumista. Kukaan ei voi olla hereillä 24/7, vaan myös levolle on varattava aikaa”, Nina ja Joonas korostavat. ”Sodexo on hyvin joustava työnantaja, mutta yövuorolaisuus tarkoittaa väistämättä sitä, että nukut, kun muut ovat hereillä.”
6. Porukan yhteishenki on rento ja välitön
Kentällä työskenteleviä yhdistää huumorintaju, ja se onkin Ninan mukaan koko työporukan yhteinen kulmakivi. Moni suosittelee työtä mielellään kavereilleen, minkä kautta kentälle hakeutuu lisää samanhenkistä porukkaa.
”Täällä vierähtää kahdeksan tuntia töissä usein tosi nopeasti, kun ympärillä on niin hyvä porukka”, hän sanoo ja hymyilee.
Työ sopii Ninan mukaan monelle: riittää, kunhan tykkää tekemisen meiningistä, tarttuu reippaasti töihin ja nauttii tiimityöstä.
7. Lentokenttä on ympäristönä ainutlaatuinen
Lentokenttä tuntuu ainakin näin matkustajan näkökulmasta melko ainutlaatuiselta ympäristöltä. Sen kansainvälisessä tunnelmassa on aistittavissa niin matkalle lähdön innostusta kuin kotiinpaluun autuutta.
Myös päivittäin kentällä työskentelevät havahtuvat usein työympäristönsä omaleimaisuuteen.
”Tämä on tosi kiehtova ympäristö. Ikinä ei tiedä, mitä kiitoradalla näkee seuraavaksi. Erilaisia koneita tulee, ja välillä saattaa tulla vaikkapa presidenttejä pyörähtämään”, Joonas kertoo.
”Etenkin upeiden auringonnousujen ja -laskujen aikaan sitä tulee välillä katsottua ympärille ja mietittyä, kuinka hieno paikka tämä on työskennellä”, Nina lisää.
Lue myös
- Sini ihastui vaihtelevaan arkeen Sodexolla: ”Ei tarvitse jumittua yhteen työtehtävään”
- Yksi puhelu mullisti Stellan urapolun – päätyi vieraaseen maahan siivoojaksi: ”Täällä kaikki on mahdollista”
- Sodexo rekrytoi nyt kymmeniä ammattilaisia – talo tarjoaa työyhteisön, josta tulee monesti kuin toinen perhe