Vaasan Vaskiluotoon on kohoamassa Wärtsilän uusi tuotannon, tutkimuksen ja tuotekehityksen keskus Smart Technology Hub. Samalla rakennetaan myös kokonaan uudenlaista toimintatapaa ja kulttuuria, joiden uudistamisen eteen työskentelee satoja eri alojen asiantuntijoita. Tapasimme heistä kaksi, Henna Torkkolan ja Kasper Kalpamaan. Nuoret ammattilaiset kertovat nyt, millaista työ muutoksen keskellä on.
Tämä artikkeli on toteutettu Duunitorin haastattelujen pohjalta kaupallisessa yhteistyössä Wärtsilän kanssa.
Tutustu uramahdollisuuksin Wärtsilässä »
Smart Technology Hub tarkoittaa wärtsiläläisille paitsi uutta toimipaikkaa Vaasan Vaskiluodossa vuodesta 2022 eteenpäin, myös kokonaista kulttuurin ja ajattelutavan muutosta. Sen myötä yritys muuntuu perinteisestä konepajasta moderniksi teknologiayritykseksi.
Kulttuurin muutos ja uusien toimitilojen rakentaminen vaativat toteutuakseen useita pienempiä projekteja. Yhdessä projektit muodostavat Smart Technology Hub -ohjelman, jonka parissa tuoreet kauppatieteiden maisterit Henna Torkkola ja Kasper Kalpamaa työskentelevät.
”Yhtenä ohjelman tavoitteena on, että pystyisimme yhdessä kehittämään Wärtsilän kulttuuria yhä muuntautumiskykyisemmäksi ja ketterämmäksi sekä tukemaan entistä enemmän jatkuvaa oppimista”, Henna kuvailee.
Wärtsilä-iällä ei ole väliä
Henna itse työskentelee Smart Technology Hub -ohjelmassa Agile Championina, joka auttaa ja valmentaa Wärtsilän eri tiimejä omaksumaan uusia, ketteriä toimintatapoja. Työtä riittää myös ohjelman ulkopuolella tuotekehityksen parissa.
Kollega Kasper puolestaan toimii Scrum Masterina ja on mukana rakentamassa Smart Partner Campusta – yhteistä kohtaamispaikkaa Wärtsilän eri kumppaneille, kuten asiakkaille, alihankkijoille ja korkeakouluille.
”Meidän molempien työnkuva on todella moniulotteinen ja laaja, ja olemme monessa mukana. On haastavaa tiivistää, mitä kaikkea todellisuudessa teemme”, Henna selittää.
Laajojen ja vastuullisten tehtävänkuvien perusteella ei välttämättä uskoisi, että molemmat haastateltavamme ovat Wärtsilässä varsin tuoreita kasvoja. Kumpikin heistä hyppäsi yritykseen pari vuotta sitten suoraan koulun penkiltä – Henna graduntekijäksi ja Kasper kesätöihin.
”Tunnen, että myös meitä nuorempia ja vastavalmistuneita kuunnellaan. ’Wärtsilä-iällä’ ei ole oikeastaan mitään merkitystä”, Kasper kiittelee.
Yhteistyötä yli tiimi- ja organisaatiorajojen
Henna kuvailee Smart Technology Hub -ohjelmaa ”verkostoksi, joka ulottaa lonkeroitaan ympäri Wärtsilää”.
Työtä tehdään moniammatillissa ja vaihtuvissa tiimeissä, joihin osallistuu työntekijöitä eri puolilta yritystä.
”Meillä kaikilla on hyvin erilaiset taustat ja teemme töitä etänä eri kaupungeista ja maista käsin. Osa saattaa työskennellä tuotekehityksessä, toiset hankinnassa ja joku tuotannossa. Osa on ollut Wärtsilässä 40 vuotta ja toiset vasta muutaman”, Henna kuvailee kirjavaa joukkoa.
Kasperin mukaan jatkuva uuden oppiminen moniammatilliselta yhteisöltä on työn paras puoli.
”Täällä pääsee päivittäin tapaamaan ihmisiä eri puolilta organisaatiota ja tutustumaan eri liiketoiminta-alueiden haasteisiin. Joka päivä oppii jotain uutta.”
Yhteistyö ei rajoitu pelkästään Wärtsilän sisälle. Tavoitteena on luoda kokonaisuus, jossa eri organisaatiot pelaavat yhteen. Tähän tähtää myös Smart Partner Campus -projekti, jossa Kasper työskentelee.
”Tulevaisuudessa meidän on tarkoituksena järjestää erilaisia tapahtumia, törmäyttää ihmisiä ja saada siten uusia ideoita, joista kaikki hyötyvät”, Kasper selittää.
Esimerkiksi viime vuonna Kasper kollegoineen järjesti Smart Technology Hub Ecosystem Challenge -tapahtuman, jossa opiskelijat pääsivät kehittämään ratkaisuja Wärtsilän ja sen kumppaneiden esittämiin haasteisiin.
Kasperille onnistunut tapahtuma on ollut yksi tähänastisen Wärtsilä-uran isoimmista onnistumisista.
”Takana oli kova työ, ja saamamme palaute oli todella hyvää. Se kyllä sytytti”, hän iloitsee.
”Iso laiva kääntyy hitaasti” ja muita myyttejä
Monelle mielikuva Wärtsilästä saattaa olla vielä jäykkä ja vanhanaikainen – onhan yrityksellä pitkät perinteet, ja se on ollut toiminnassa jo lähes kaksi vuosisataa.
Henna ja Kasper kuitenkin torppaavat mielikuvat kankeasta korporaatiosta, joka on hidas ja haluton muuttumaan – vaikka toisaalta myöntävätkin, ettei mikään muutos ole helppo eikä tapahdu hetkessä.
”Sanotaan, että iso laiva kääntyy hitaasti, mutta Wärtsilä on oman kokemukseni mukaan mennyt eteenpäin ja uudistunut hyvinkin nopeaan tahtiin”, Henna pohtii ja lisää, että hienointa on se, että muutokseen on saanut olla vaikuttamassa myös itse.
”Olen päässyt työskentelemään monissa eri projekteissa, tapaamaan eri ihmisiä ja vaikuttamaan asioihin heidän kanssaan käytyjen keskustelujen kautta. Siitä tulee olo, että omalla työllä on merkitystä ja sitä arvostetaan. On palkitsevaa nähdä, kun asiat oikeasti muuttuvat ja sinua kuunnellaan.”
Myös yleinen ilmapiiri, joka töissä vallitsee, on kaukana kankeasta.
”Jos joku luulee että tämä on joku tiukasti johdettu insinööritoimisto, niin on väärässä. Meillä on täällä rentoa ja hauskaa”, Kasper kertoo nauraen ja lisää, että monista työkavereista on tullut ystäviä myös vapaa-ajalla.
Entä mitä tapahtuu loppuvuodesta, kun Smart Technology Hub on valmis? Loppuvatko työt siihen?
”Siitä se työ vasta alkaa. Nyt valmistelemme, mutta vasta siellä asiat todella laitetaan käytäntöön. Tämä on jatkuvaa kehittymistä myös siitä eteenpäin”, Kasper toteaa odottavaisin mielin.