Työhaastattelu

Hissipuheesta on hyötyä työnhaussa – 4 vinkkiä myyvän hissipuheen laatimiseen

Hissipuheesta on hyötyä työnhaussa – 4 vinkkiä myyvän hissipuheen laatimiseen
Myynnin ammattilaisten kikkaa, eli hissipuhetta voi hyödyntää myös työnhaussa.

Oletko ikinä hyödyntänyt työnhaussa vanhaa myyntiedustajien kikkaa eli hissipuhetta? Hissipuheen avulla kiteytät osaamisesi ja tarjoamasi hyödyt napakaksi puheenvuoroksi. 

Tarinan mukaan hyvä myyjä vakuuttaa potentiaalisen asiakkaan hissimatkan aikana eli vajaassa minuutissa. Tässä ajassa pitää kertoa kuka on, mitä yritystä, organisaatiota tai tuotetta edustaa, mitä tuotteet tekevät ja mitä hyötyjä ne tarjoavat.

Hissipuhe kannattaa opetella myös työnhaussa, sillä työtä hakiessa joutuu yllättävän usein tilanteisiin, joissa pitää kiteyttää oma osaaminen ja samalla erottua kymmenistä hakijoita.

Hyvä työnhakijan hissipuhe kiteyttää osaamisen selkeiksi ja napakoiksi lauseiksi. Kun aikaa on vähän, kannattaa keskittyä olennaiseen ja jättää rönsyilyt pois. Lue alta 4 vinkkiä työnhakijan hissipuheen laatimiseen.

Hyvä hissipuhe vastaa työnantajalle tärkeään kysymykseen: miksi sinut kannattaa palkata?

4 vinkkiä – tällainen on toimiva hissipuhe

Hissipuheen mitta vaihtelee tilanteen mukaan. Työhaastattelussa aikaa on enemmän, puhelinkeskustelussa, rekrymessujen ständillä tai siellä hississä pitää taas olla ytimekäs ja iskevä.

Tätä neljän kohdan peruskaavaa voi varioida erilaisiin tilanteisiin:

1. Esittele itsesi

Aloita helpoimmasta osuudesta. Kerro alkuun kuka olet. Tarkoitus ei ole kertoa henkilöhistoriaasi, vaan antaa työnantajalle tärkeimmät tiedot itsestäsi. Mieti, mikä sinusta tekee kiinnostavan kandidaatin ja palkkaamisen arvoisen. Kerro nimesi ja tärkeimmät asiat työhistoriastasi sekä jotain kiinnostavaa koulutustaustastasi tai harrastuksistasi.

2. Kerro osaamisestasi

Kerro seuraavaksi, missä olet erityisen hyvä. Listaa esimerkiksi kolme pointtia osaamisestasi vakuuttaaksesi potentiaalisen työnantajan. Kolme pointtia on helppo muistaa ja kertoa. Älä ole liian vaatimaton – tehtäväsi on nyt myydä osaamistasi. Älä kuitenkaan liioittele tai valehtele, sillä tällaisilla asioilla on tapana tulla ilmi ennemmin tai myöhemmin.

3. Tiivistä hyötysi työnantajalle

Tämä on hissipuheen tärkein kohta, jossa pöytään isketään todellinen ässä: arvoväittämä. Eli se, mitä hyötyä sinusta on. Miksi juuri sinut kannattaisi palkata?

Nämä ovat kysymyksiä, joita rekrytoija tai rekrytoiva esihenkilö miettii. Auta häntä kertomalla oma-aloitteisesti vastaukset myös niihin kysymyksiin, joita ei kysytä.

Hyötyjen listaamista kannattaa miettiä työnantajan kautta. Jos valmistelet hissipuhetta työhaastattelua varten, tutki rekrytoivan organisaation taustoja, mieti mitä he hakevat ja selvitä, mihin he ovat matkalla.

Mieti tämän jälkeen, mitä juuri sinä voit heille tarjota. Osaatko jotain, mitä muut eivät osaa tai oletko innokas oppimaan? Oletko hyvä tiimipelaaja? Onko sinulla sellaista kokemusta, mitä työnantaja saattaisi tarvita?

4. Konkretisoi tarinan avulla

Jos aikaa jää, havainnollista aiemmin sanomaasi kertomalla lyhyt tarina jostain työ-, koulu- tai vapaa-ajan projektistasi. Millainen onnistuminen sinulle on jäänyt mieleen?

Saitko esimerkiksi asiakkaalta erityisen hyvää palautetta? Kehuiko työkaverisi tai opiskelukaverisi sinua tiimikaverina? Saitko kiitosta esihenkilöltä jostain tietystä tilanteesta? Tarinat ovat loistava keino konkretisoida osaamistasi.

Valmista hissipuhetta kannattaa toistaa ja harjoitella, jotta muistat sen tosipaikan tullen.

Lue myös:

Suomalaiset ovat liian vaatimattomia työnhakijoita, sanoo asiantuntija – etenkin yhtä asiaa kannattaisi korostaa enemmän

Erotu muista työnhakijoista! 3 vinkkiä kylmämeilin laatimiseen

Näillä vinkeillä voitat esiintymisjännityksen työhaastattelussa

Kestävä henkilöbrändi ei synny ilman tätä avaintekijää



Jaa artikkeli:


Mitä mieltä olit artikkelista?

Vastaa ja näet muiden vastaukset

Uutiskirje

Tilaa Duunitorin uutiskirje – työnhakuvinkit suoraan sähköpostiisi!

Luetuimmat


Tuoreimmat

Duunitori suosittelee

Infrasuunnittelun asiantuntijoita Helsinkiin

Infrasuunnittelun asiantuntijoita Helsinkiin

Helsinki – Julkaistu 22.2.
Lastenlääkäriksi Mehiläiseen

Lastenlääkäriksi Mehiläiseen

Helsinki ja 21 muuta – Julkaistu 2.2.
Haussa myyjiä Helsinkiin, Turkuun ja Tampereelle

Haussa myyjiä Helsinkiin, Turkuun ja Tampereelle

Turku ja 2 muuta – Julkaistu 1.2.
Raskaan kaluston mekaanikko

Raskaan kaluston mekaanikko

Tampere ja 3 muuta – Julkaistu 5.2.
Pyörätaksinkuljettaja

Pyörätaksinkuljettaja

Helsinki ja 9 muuta – Julkaistu 13.2.
Sote-alan kesätöihin Esperille

Sote-alan kesätöihin Esperille

Finland ja 14 muuta – Julkaistu 1.2.
Kesätöihin HOK-Elannon ravintoloihin

Kesätöihin HOK-Elannon ravintoloihin

Espoo ja 5 muuta – Julkaistu 2.1.

Yrityksen perustaminen mielessä? Tästä oppaasta löydät tarvittavat tiedot – kaikki yrittäjyydestä yhdestä paikasta!

Työnantaja, haluatko enemmän hakijoita?

Duunitorin kampanjoilla saat lisää silmäpareja työpaikkailmoituksellesi sekä Suomen liikennöidyimmästä työnhakukoneesta, että kohdennetusta mainonnasta.

Autamme sinua tekemään modernia rekrytointia. Luomme juuri sinulle sopivan ratkaisun datan ja näkemyksen avulla, avainsanoina ilmoituskampanja, sisältömarkkinointi, työnantajakuvan kehittäminen tai vaikkapa uusi hakemukseton hakupalvelu.

Omat suosikit

Kirjaudu tilillesi käyttääksesi ominaisuutta.

Omat suosikit

Kirjaudu tilillesi käyttääksesi ominaisuutta.