Millainen on hyvä työpaikkailmoitus? Listasimme työpaikkailmoitusten yleiset kompastuskivet sekä ratkaisut niihin.
Hyvä työpaikkailmoitus on valitettavan harvinainen näky työnhakupalveluissa. Monet vaatimuslistoja ja kliseisiä ilmauksia vilisevät ilmoitukset toimisivat paremmin nukahduslääkkeenä kuin potentiaalisten työnhakijoiden houkuttimena.
Työnantajat osaavat kyllä ylistää itseään, mutta kun pitäisi kertoa työpaikan työnhakijalle tarjoamista antimista, jää menu usein valitettavan laihaksi.
Uutta rekrytointia avatessa on suuri kiusaus käyttää nopeaa ja turvallista copy paste -menetelmää ilmoitustekstin laatimisessa. Tämä voi kuitenkin kostautua, kun rekrytoija rukoilee hakemuksia hiljaisen sähköpostin tai hakemustenhallinta-alttarin äärellä.
Työpaikkailmoitukseen ei siis kannata suhtautua välttämättömänä pahana, vaan mahdollisuutena herättää kohderyhmän kiinnostus positiivisella ensivaikutelmalla.
Millaisista asioista hyvä työpaikkailmoitus sitten koostuu? Katso videolta viisi teesiä:
Jätä työpaikkailmoitus Duunitorille »
Tutustu ilmoituskampanjatuotteisiimme »
Teesi 1: Hyvä työpaikkailmoitus välttää kliseet
Pelkästään Duunitorin hakukoneesta löytyi tätä juttua kirjoittaessa lähes 500 näköalapaikkaa. Mitä jos sinä erottuisit massasta ja jättäisit työpaikkailmoitusten kuluneet fraasit ja kliseet muille?
Suurin ongelma rekrytointijargonissa on konkretian puute. Vakiintuneita ilmauksia käytetään lähinnä tavan vuoksi ilmoituksen täytteenä ilman aikomustakaan tarkentaa, mitä ison talon edut tai kilpailukykyinen palkka oikeasti tarkoittavat.
Kun esimerkit puuttuvat, hyvin erilaisten yritysten ilmoitukset alkavat muistuttavat toisiaan. Silloin hakijan on mahdotonta tehdä asianmukaista vertailua päätöksensä tueksi. Todennäköisesti moni hyvä hakemus jää lähettämättä innostuksen lopahtaessa.
Teesi 2: Hyvä työpaikkailmoitus on hakijan näkökulmasta kirjoitettu
Mitä ihmettä? Eikö koodareita ja myyjiä voi lähestyä samanlaisella viestillä ja ilmoituksella? No ei voi!
Rekrytoinnin kohderyhmä vaikuttaa esimerkiksi siihen, mitä ilmoituksessa sanotaan (ja ei sanota), millä tyylillä ilmoitus kirjoitetaan sekä siihen, miten pitkä tai visuaalinen ilmoitus on.
Esimerkiksi nuoria myyntiassistentteja voi tavoitella rennolla ja visuaalisella tyylillä, joka korostaa oppimismahdollisuuksia ja yhteisöllistä kulttuuria käytännön esimerkkien avulla.
Koodarien kohdalla taas on monesti pystyttävä myymään yrityksen missio ja merkitys, jotta he kysyttyinä asiantuntijoina edes harkitsisivat ilmoitettuun tehtävään hakemista.
Hakijakeskeinen ilmoitus ei edes pyri puhuttelemaan kaikkia, sillä sen tavoitteena on synnyttää tunnereaktio halutussa kohderyhmässä muiden kohderyhmien kustannuksella.
Teesi 3: Hyvä työpaikkailmoitus on persoonallinen
Ilmoituksen ei välttämättä tarvitse olla outo tai värikäs ollakseen persoonallinen. Persoonallisuus voi tarkoittaa yksinkertaisimmillaan sitä, että ilmoitus aidosti heijastaa työnantajaa, jonka tehtävästä siinä ilmoitetaan.
Tämä voidaan tehdä kuvaamalla kiinnostavia ja konkreettisia seikkoja yrityksen kulttuurista, arjesta, syntytarinasta, henkilöstöstä tai täytettävän roolin tehtävänkuvasta.
Juhlitaanko teillä viikon epäonnistumisia skumppalasit kädessä Failure Friday -foorumissa? Onko harjoittelijan hyvä idea mahdollisesti jo ensi viikon käytäntö?
Kiinnostavaa! Miksi et kertoisi näistä käytännöistä myös ilmoituksessa?
Pidä esimerkkejä valitessasi kohderyhmä edelleen mielessä – mitkä asiat puhuttelevat koodaria, entä mitkä myyjää?
Teesi 4: Hyvä työpaikkailmoitus kertoo, mitä työntekijä yritykseltä todella saa
Innostaisiko sinua pelkkä maininta monipuolisista työtehtävistä? Niinpä. Miksi et siis kuvaisi työtehtävien sisältöä niin, että potentiaalinen työntekijä voisi todella nähdä itsensä haettavassa roolissa?
Saman tittelin alla voidaan tarjota hyvinkin erilaisia työtehtäviä. Globaalin teollisuusyrityksen Account Managerin viikko on tuskin samanlainen kuin suomalaisessa pk-yrityksessä. Molempien tavoitteena lienee kaupan kloussaaminen, mutta hakijaa saattaa kiinnostaa juuri matka prospektoinnista kädenpuristukseen.
Jos et ilmoituksen kirjoittajana itse tiedä riittävästi haussa olevasta tehtävässä, konsultoi rohkeasti asiassa sinua viisaampaa henkilöä. Älä tyydy huonoihin spekseihin tai geneerisiin latteuksiin – sinä ja työnhakija ansaitsette parempaa!
Työn arjen ja työtehtävien lisäksi työpaikkailmoituksesta olisi hyvä tulla ilmi, mitä tehtävään valittu henkilö saa yrityksestä vastineeksi työpanokselleen. Osa yrityksistä puhuu avoimesti palkkahaarukasta, joka omalta osaltaan rajaa tai kasvattaa hakijoiden määrää.
Palkan lisäksi hyvän työpaikkailmoituksen olennaisinta antia on työnantajan arvolupaus – eli keskeisimmät syyt, miksi ihmiset haluavat olla juuri tämän työnantajan palveluksessa.
Arvolupaus voi linkittyä esimerkiksi organisaatiokulttuuriin, joustaviin työaikoihin, inspiroivaan missioon tai työyhteisöön.
Teesi 5: Hyvä työpaikkailmoitus innostaa hakemaan avoimeen tehtävään
Seuraavan kerran, kun luet kirjoittamaasi työpaikkailmoitusta, kysy itseltäsi: ”Jaksanko minä lukea tämän ilmoituksen loppuun? Olenko minä innostunut hakemaan avoimeen tehtävään luettuani tämän ilmoituksen?”
Jos vastauksesi edes toiseen kysymykseen on ei, ilmoituksesi kaipaa vielä viilausta.
Ilmoituksen houkuttelevuutta voi kasvattaa esimerkiksi lisäämällä siihen tarinallisia elementtejä. Jos tarina on hyvä, myös pidempi ilmoitus voi toimia oikean kohderyhmän vakuuttamiseksi.
Älä siis tyydy kompromisseihin vain ilmoitustilan säästämiseksi, vaan tee valintoja sisältö edellä.
Kuten puheissa ja tarinoissa, myös työpaikkailmoituksissa lopetus on tärkeä. Työnhakijalle on jätettävä tekstin ja toimintakehotusten kautta sellainen tunne, että hänen tekee mieli hakea tehtävään samalta istumalta tai vähintään ottaa tarkemmin selvää yrityksestä.
Kannattaa miettiä, voisiko esimerkiksi tyypillisen ”otamme hakemukset vastaan vain oheisen lomakkeen kautta” -virkkeen sanoittaa hieman innostavampaan sävyyn.
Rekryjärjestelmiin tai mailiin ohjaamisen lisäksi työpaikkailmoituksissa kannattaa hyödyntää linkityksiä työnantajasta kertoviin artikkeleihin, blogitesteihin ja videoihin. Näin uteliaat tai vielä empivät henkilöt voivat löytää helposti lisätietoa työpaikasta.
+ Vie työpaikka sinne, missä kohderyhmä viettää aikaa
Hyvän työpaikkailmoituksen kirjoittaminen ei vielä riitä. Ilmoitus tulee vielä viedä sinne, missä kohderyhmäsi viettää aikaa.
Me Duunitorilla autamme mielellämme sinua tavoittamaan niin passiiviset kuin aktiiviset työnhakijat kohderyhmäsi käyttämissä sosiaalisen median kanavissa sekä maksullisen mainonnan verkostoissa.
Älä siis jätä rekrysäveliä soimaan tyhjille konserttisaleille, vaan tutustu rohkeasti Duunitorin työpaikkailmoitusten kampanjavaihtoehtoihin.
Jätä työpaikkailmoitus Duunitorille »
Tutustu ilmoituskampanjatuotteisiimme »
Lue myös:
6 helppoa vinkkiä – Näin teet hyvän työpaikkailmoituksen
Työhakemus helvetistä – tämä klassinen virhe pilaa mahdollisuutesi
Kehno hakijakokemus kielii työnantajan piittamattomuudesta työnhakijoita kohtaan