Mitä jos työnantaja muistaisi ja palkitsisi työntekijöitä vapaapäivällä tai useammalla? Moni työnantaja tekee jo näin – ja työntekijät ihastelevat. Näistä syistä vapaa-aika on fiksuin valinta pukinkonttiin.
Viime vuosina mediassa ja somessa on huokailtu ihastuksesta – työnantajien antamien joululahjojen vuoksi. Ja ei, nimikoidut suklaalevyt eivät ole herättäneet ylisanoja, vaikka ovatkin kiva ele. Nimittäin kiitettävän moni työntekijä on saanut joululahjaksi ylimääräisen palkallisen vapaan.
Kirjoitin käytännöstä LinkedIniin ja yllätyin siitä, miten monella erilaisella alalla ja työpaikalla on jo palkittu ja muistettu työntekijöitä ekstravapailla. Joukossa on suuria konserneja, pienyrityksiä, kasvuyrityksiä, kotimaisia ja kansainvälisiä työnantajia, järjestöjä sekä aloja aina taloushallinnosta terveydenhuoltoon.
Jopa viikon verran ylimääräistä lomaa
Osalla työpaikoista lahjavapaa on automaattisesti esimerkiksi jouluaatonaattona taikka joulun välipäivinä. Osa työnantajista taas antaa työntekijän valita, mihin kohtaan vuotta haluaa sijoittaa ylimääräisen vapaansa.
Eivätkä kaikki työnantajat tyydy yhden päivän antamiseen – jotkut lahjoittavat monta päivää tai jopa kokonaisen ylimääräisen lomaviikon.
Oma työnantajani Duunitori lahjoitti henkilöstölle tänä jouluna jo toisen kerran viikon verran ylimääräistä palkallista vapaata, jonka saa pitää valitsemanaan ajankohtana.
Rahaa, vapaata vai molempia?
Vapaapäivä tai useampi tulee toki kalliimmaksi kuin useimmat perinteiset joululahjat. Uskon silti, että tällainen investointi kannattaa pitkässä juoksussa.
Vapaapäivä voi myös korvata monelle työpaikalle tyypillisen rahabonuksen. Tai työntekijä voi itse valita, haluaako palkintonsa rahana vai vapaana – elämän- ja rahatilanteita kun on monenlaisia.
Eikö tällaista palkitsemista ole vielä kokeiltu sinun työpaikallasi? Tässä monta hyvää syytä antaa lahjaksi vapaata:
1. Vapaa-aika on monelle arvokkainta valuuttaa
Maailma valmiiksi ennen joulua -mentaliteetti istuu tiukassa, joten loppuvuosi on monelle tiukkaa rutistusta työrintamalla. On paketoitava vuoden hommat ja toisaalta suunnattava katsetta seuraavaan vuoteen.
Samaan aikaan yksityiselämässä tapahtuu: on joulujärjestelyjä, lukuisia kyläpaikkoja ja pitkiä välimatkoja läheisten luo. Samaan aikaan pyhät asettuvat esimerkiksi tänä vuonna pääosin viikonlopuille, eikä kaikille ole mahdollisuutta pitää vuosilomia joulun tienoilla.
Työnantaja ei tietenkään ole vastuussa vapaa-ajan hulinasta, mutta fiksu organisaatio ymmärtää perheystävällisyyden sekä työn ja vapaa-ajan tasapainon tärkeyden. Eikä perheystävällisyys tarkoita missään nimessä vain lapsiperheiden huomioimista.
Moni arvostaa vapaa-aikaa enemmän kuin rahaa tai mitään muutakaan. Se tarkoittaa usein enemmän kaivattua aikaa läheisten kanssa – tai aikaa itselle. Rauhaa, lepoa ja tärkeitä ihmisiä. Mikäpä olisi tähdellisempää, kun suorituskeskeinen arki on turboahdettua, loppuvuoden kiireet painavat ja pian julistetaan joulurauha?
2. Työntekijät ansaitsevat kiitoksen
Koronan ja muiden vakavien kriisien lomassa monella työpaikalla ja alalla on eletty epävarmuudessa ja alati muuttuvassa tilanteessa. Vaikeista ajoista huolimatta moni työyhteisö on saanut aikaan hienoja tuloksia. Voisiko joustavuudesta ja ponnistelusta vaikeana aikana palkita ylimääräisellä vapaalla?
3. Levännyt työntekijä on parempi työntekijä
LinkedInissä useampi työnantajan edustaja kommentoi, että lahjoittaa vapaata paitsi palkitakseen työntekijöitä myös, jotta he voivat palata levänneinä töihin uuden vuoden alussa.
Hyvinvoiva työntekijä on myös tuottavampi, eli vapaa ei ole vain mukava ele. Ihmiset tekevät tulokset, joten heistä kannattaa pitää huolta.
4. Työpaikka saattaa muutenkin hiljentyä joulun aikaan
Monella alalla ja työpaikalla esimerkiksi joulun välipäivät ovat luonnostaan hiljaisia, kun vaikkapa asiakkaat lomailevat. Jos työpäivät ovat muutenkin rauhallisia, voisivatko työntekijät yhtä hyvin nauttia ekstravapaasta?
Ja jos joulun aika on kuuminta sesonkia, voisivatko työntekijät pitää ylimääräisen vapaan kovimman puristuksen jälkeen?
5. Vapaapäivä on ilmastoystävällinen lahja
Harva tavaralahja miellyttää kaikkia sen saavia, minkä lisäksi turha lahjakrääsä kuormittaa luontoa. Lisärahakin ohjautuu usein tuotteiden ja palveluiden kulutukseen, joka on lähes aina haitallista ilmastolle. Vapaa-aika läheisten kanssa tai itsekseen on siis myös ilmastoystävällinen tapa muistaa työntekijöitä.
Leo Straniuksen blogista löydät lisää ideoita vastuullisiin joululahjoihin.
6. Aidot teot rakentavat työntekijäkokemusta ja työnantajakuvaa
Mitä on olla hyvä ja houkutteleva työnantaja? Työntekijäkokemuksesta ja työnantajakuvasta viestitään usein korein sanankääntein. Mutta teot kertovat aina enemmän kuin sanat.
LinkedIn-keskustelussani moni nimesi oman työnantajansa ja osoitti kiitollisuuttaan tätä kohtaan vapaapäivän antamisesta. Tällaiset aidot todistukset ja konkreettiset hyvät teot jäävät usein ihmisten mieliin.
Monella alalla ei ole helppoa houkutella osaajia, joten hyvä työntekijäkokemus ja houkutteleva työnantajakuva ovat oikeasti olennaisia organisaation tulevaisuuden kannalta.
Työntekijöiden palkitseminen on kokoaan suurempi juttu, koska sillä on symbolinen merkitys. Muistaminen viestii, että työnantaja arvostaa työntekijöiden panosta ja haluaa näyttää sen heille. Vapaa-ajan lahjoittaminen viestittää myös, että organisaatio välittää työntekijöiden jaksamisesta.
Ylimääräisen lomapäivän lahjoittaminen on siis mainio tapa ilahduttaa henkilöstöä ja erottua joukosta myös potentiaalisten työntekijöiden silmissä.
Kuuleeko Korvatunturi? Tämänkin vuoden hittilahja on löytynyt!
Lue myös:
Ahdistaako ilmastokriisi? Ehdota näitä muutoksia työpaikalla – asiantuntijalta kätevä lista