Uusi työpaikka tai ura voi hyvinkin löytyä sosiaalista mediaa hyödyntämällä –varsinkin LinkedInissä voi olla useitakin piilotyöpaikkoja tarjolla. Kolme osaajaa jakaa vinkkinsä ja kertoo, miten heidät on rekrytoitu LinkedInin kautta.
Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 23.4.2019.
Kaukana ovat ajat, joina headhunterit lähestyivät vain huippujohtajia. Nykyään kuka tahansa saattaa osua rekrytoijan haaviin – jos someprofiili on kunnossa ja on sellaista asennetta tai osaamista, jota työnantaja tarvitsee.
LinkedIn-kommentti osui pomon silmään
Milka Asikainen on valmistunut taiteen maisteriksi, mutta on päätynyt urallaan myyntityöhön. Sosiaalisesta mediasta on ollut Asikaiselle monella tapaa hyötyä työnhaussa.
"Olen pitänyt huolta, että LinkedIn-profiilini on aina ajan tasalla. Lisäksi olen etsinyt ja löytänyt somen kautta vinkkejä erilaisista työmahdollisuuksista", Asikainen kertoo.
”Ensimmäiseen myyntityöpositiooni päädyin niin, että huomasin somessa ilmoituksen työnhakutapahtumasta. Menin paikalle ja kohtasin kyseisen työpaikan esihenkilön.”
Edelliseen b2b-myyntipestiinsä Milka rekrytoitiin suoraan LinkedInissä.
”Alkuvuodesta 2017 olin kommentoinut kylmäsoittamiseen liittyvää viestiketjua LinkedInissä. Työpaikan esihenkilö laittoi minulle suoraan viestiä ja ehdotti tapaamista.”
Tapaaminen oli onnistunut, ja sen aikana sovittiin työsuhteen aloittamisesta.
"Kyseessä oli puhtaasti piilotyöpaikka, eli avointa rekryä ei tehtävään ollut. Edes tehtävänimikettä ei ollut etukäteen tiedossa, vaan sovimme, että tittelini on Sales and Marketing Specialist."
Tällä hetkellä Milka työskentelee autoalalla myyntipäällikkönä ja eteni tehtäväänsä automyyjän työstä. Automyyjäksi hänet valittiin perinteisessä haussa.
Milka kannustaa kommentoimaan ja osallistumaan ammatillisiin keskusteluihin mahdollisimman paljon.
”Silloin jää ihmisten mieleen ja on mahdollista, että rekrytoivat henkilöt ottavat suoraan yhteyttä. Voi olla hyvä ottaa vähän riskejä ja postata jotain valtavirrasta poikkeavaa.”
Lue myös: 7 vinkkiä LinkedInin tuottavampaan käyttöön – toimitko jo näin?
Oman alan työpaikka Saksasta
Marika Nukarinen muutti muutamia vuosia sitten Saksaan kumppanin ja kansainväliseen liiketalouteen keskittyvän opinnäytetyöpaikan perässä. Tradenomiksi valmistumisen jälkeen Marika alkoi etsiä töitä Saksasta.
”Aluksi yritin löytää suomenkielisiä töitä markkinoinnin ja asiakaspalvelun saralta, sillä saksan kielen taitoni ei silloin ollut riittävä ja englanninkielisiin tehtäviin oli valtava kilpailu.”
Työnhakuun tuli yllättävä käänne, kun Frankfurtissa sijaitseva kansainvälinen rekrytointiyritys lähestyi Nukarista LinkedInissä.
”Viestissä minulle tarjottiin töitä rekrytoijana. Otin työn vastaan ja nyt olen tehnyt näitä tehtäviä lähes kahden vuoden ajan.”
Nukarinen ei tiedä tarkalleen, mikä hänen LinkedIn-profiilissaan kiinnitti rekrytoivan tahon huomion.
”Uskoakseni sain yhteydenoton, koska olin vaihtanut titteliini ’open for new opportunities’, joten oli helppo huomata, että etsin töitä. Myös asuinalueekseni oli merkitty Frankfurtin alue, joten myös alueellinen haku osui kohdalleen.”
Nykyisessä työssään Marika Nukarinen keskittyy SAP-konsulttien suorarekrytointiin ja hyödyntää työssään somea päivittäin.
”Tavallisesti kontaktoin ihmisiä sosiaalisessa mediassa, kuten LinkedInissä ja Xingissa, soitan henkilöstöjärjestelmästämme löytyville konsulteille ja kysyn heiltä suosituksia sekä julkaisen työpaikkailmoituksia.”
Rekrytoijan profiili kerää katseita
Nora Alavuolla on monen vuoden työkokemus rekrytoinnista ja rekrytointimarkkinoinnista. Myös Alavuo on koulutukseltaan tradenomi ja syventää parhaillaan opintojaan ylemmällä amk-tutkinnolla.
”Työskentelen talent management leadina, eli vastuullani ovat rekrytointiprosessin toimivuus, hakijakokemuksen kehittäminen, sisäinen ja ulkoinen työnantajabrändäys sekä erinäiset viestinnän tehtävät. Aikaisemmin olen toiminut muun muassa headhunterina ja myyntipäällikkönä.”
Alavuo on tottunut saamaan LinkedInissä yhteydenottoja uusista uramahdollisuuksista.
”Yhteydenottoja tulee säännöllisen satunnaisesti, yleensä puolen tusinaa vuodessa. Yhteydenotot ovat yleensä LinkedIn-viestejä, joissa on lyhyesti kuvattu avointa roolia ja yritystä”, hän kertoo.
”Muutaman kerran rekrytoija on lähestynyt minua myös soittamalla suoraan ja kysymällä kiinnostusta johonkin avoimeen tehtävään.”
Joskus tarjoukset ovat erityisen kiinnostavia. Näin kävi, kun Alavuo päätyi töihin nykyiseen työpaikkaansa Knowitille.
”Minuun oltiin yhteydessä LinkedIn-viestillä. Kuvattu tehtävä kuulosti mielenkiintoiselta ja Knowit kulttuuriltaan ja arvomaailmaltaan sopivalta työnantajalta.”
”Nykyinen esihenkilöni kertoi kiinnittäneensä profiilissani huomiota asioihin, joista kerroin olevani kiinnostunut, eikä pelkästään niihin taitoihin, joita jo kerroin osaavani.”
Nora Alavuo kehottaa muitakin kertomaan LinkedIn-profiilissaan ammatillisista kiinnostuksen kohteista ja osaamistavoitteista.
”Rekrytoijat eivät ole ajatustenlukijoita. Aina ei voi avoimesti huudella etsivänsä uusia haasteita, mutta voi kertoa, mitä haluaisi seuraavaksi oppia. Tällöin rekrytoijat osaavat ottaa sen huomioon.”
”Kun lisäsin esittelytekstiini kappaleen asioista, joista olin innoissani, muuttuivat saamani yhteydenotot entistäkin kiinnostavammiksi.”
Katso videolta vinkit LinkedIn-profiilin päivittämiseen:
Lue myös:
Teemu saa työtarjouksia kyllästymiseen asti – tällaista osaamista työnantajat himoitsevat juuri nyt
Miten aktivoitua LinkedInissä? 6 askelta, jotka vievät sinua eteenpäin urallasi
Näitä taitoja työnantajat etsivät juuri nyt – lue, miten herätät headhunterin mielenkiinnon
Tiesitkö nämä? 10 LinkedIn-sääntöä, jotka jokaisen kannattaa muistaa
Laura Friman liittyi LinkedIniin ja kauhistui – listaa nyt, mikä kaikki siellä on pielessä