Houkutteleva kesätyöpaikkailmoitus on yksi tärkeimmistä keinoista erottua satojen kesätyöpaikkojen joukosta. Toimiva työpaikkailmoitus puhuttelee oikeaa kohderyhmää ja perustelee työnhakijalle, miksi juuri teille kannattaa hakea. Lue alta vinkit paremman kesätyöpaikkailmoituksen kirjoittamiseen.
Ilmoita kesätyöpaikkasi Duunitorille tästä ≫
Ensi kesän rekryt ovat pian kulman takana. Kiireessä ajatus edellisten vuosien kesätyöpaikkailmoitusten kopioimisesta saattaa tuntua helpoimmalta vaihtoehdolta, vaikka jo pienillä muutoksilla ilmoituksen saisi päivitettyä paremmaksi.
Työpaikkailmoitukseen ei siis kannata suhtautua välttämättömänä pahana, vaan mahdollisuutena herättää kohderyhmän kiinnostus positiivisella ensivaikutelmalla. Tiesitkö, että työpaikkailmoituksen selkeys on yksi tärkeimmistä työnantajakuvaan vaikuttavista tekijöistä?
Millaisista asioista hyvä työpaikkailmoitus sitten koostuu? Seuraavassa viisi vinkkiä.
1. Vältä kliseet
Mitä uraansa aloitteleva z-sukupolven edustaja ajattelee lukiessaan ison talon eduista tai dynaamisesta työyhteisöstä? Todennäköisesti lopettaa työpaikkailmoituksen lukemisen siihen paikkaan. Pelkästään Duunitorin hakukoneesta löytyi tätä juttua kirjoittaessa yli 600 näköalapaikkaa. Mitä jos sinä erottuisit massasta ja jättäisit ilmoitusten kuluneet fraasit muille?
Suurin ongelma rekryjargonissa on konkretian puute. Kun esimerkit puuttuvat, hyvin erilaisten yritysten kesätyöpaikkailmoitukset muistuttavat toisiaan, jolloin hakijan on mahdotonta tehdä asianmukaista vertailua päätöksensä tueksi. Todennäköisesti myös moni hyvä hakemus jää lähettämättä innostuksen lopahtaessa.
Pidä mielessä, että kaikki rekrytoinnit ovat molemminpuolisia valintatilanteita, jotka alkavat jo työpaikkailmoitusta lukiessa. Korvaa kliseiset ilmaukset konkretialla ja kerro suoraan ainakin itse työtehtävästä, työajoista ja palkasta.
2. Kirjoita työpaikkailmoitus hakijan näkökulmasta
Rekrytoinnin kohderyhmä vaikuttaa esimerkiksi siihen, mitä ilmoituksessa sanotaan (ja ei sanota), millä tyylillä ilmoitus kirjoitetaan sekä miten pitkä ja visuaalinen ilmoitus on. Kesätyönhakijoissakin on eroja: 17-vuotias lukiolainen ja kolmannen vuoden korkeakouluopiskelija toivovat todennäköisesti eri asioita tulevalta kesätyöltä.
Duunitorin vuoden 2021 kesätyökyselyn mukaan yli puolet kesätyön hakijoista pitää työtehtävien kiinnostavuutta tärkeimpänä kesätyön hakukriteerinä. Panosta siis selkeään ja mukaansa tempaavaan kuvaukseen työn sisällöstä. Kerro esimerkiksi, millaisia tehtäviä tavallinen työpäivä saattaa pitää sisällään tai mitä aiemmat kesätyöntekijät ovat pitäneet työssään kaikkein mielenkiintoisimpana.
Nuoret selailevat ja hakevat töitä muita kohderyhmiä todennäköisemmin älypuhelimella, joten työpaikkailmoituksia kirjoittaessa on hyvä miettiä, miltä teksti ja hakulomake näyttävät kännykän ruudulta luettuna. Mobiilioptimoinnissa kannattaa huomioida ainakin ilmoituksen ja kappaleiden pituus, jotta tekstiä on helppo lukea pienemmältäkin näytöltä.
Älä menetä diginatiivia kesätyönhakijaa myöskään monimutkaisten hakulomakkeiden takia. Duunitorin käyttäjistä 70 % selaa työpaikkoja mobiilissa, joten hakemisen helppoutta on syytä pohtia kesätyönhakijan silmin. Tutustu esimerkiksi Duunitorin Dialogiin, joka mahdollistaa mobiilioptimoidun hakutavan ilman perinteisiä CV:eitä tai hakemuskirjeitä.
Muista myös, että hakijakeskeinen ilmoitus ei edes pyri puhuttelemaan kaikkia, sillä sen tavoitteena on maksimoida tunnereaktio halutussa kohderyhmässä muiden ryhmien kustannuksella.
3. Anna persoonan näkyä
Valitettavan monet työpaikkailmoitukset noudattavat samaa kaavaa: ilmoitus alkaa liian pitkällä yritysesittelyllä, jonka jälkeen luetellaan kaikki hakijalta vaadittavat ominaisuudet. Lopuksi mainitaan lyhyesti, mitä työntekijä saa yritykseltä. Mitä jos tällä kertaa ilmoituksenne aidosti innostaisi hakemaan?
Ilmoituksen ei välttämättä tarvitse olla outo tai värikäs ollakseen persoonallinen. Persoonallisuus voi tarkoittaa yksinkertaisimmillaan sitä, että ilmoitus aidosti heijastaa yritystä, jonka tehtävästä siinä ilmoitetaan.
Tämä voidaan tehdä kuvaamalla kiinnostavia ja konkreettisia seikkoja yrityksen kulttuurista, arjesta, syntytarinasta, henkilöstöstä tai täytettävän roolin tehtävänkuvasta. Juhlitaanko teillä viikon epäonnistumisia Failure Friday -foorumissa? Onko kesätyöntekijän hyvä idea mahdollisesti jo ensi viikon käytäntö? Kiinnostavaa, mikset kertoisi näistä käytännöistä myös ilmoituksessa?
Kohderyhmää kiinnostavat esimerkit ja aidot tarinat yrityksen arjesta innostavat myös työnhakijaa kirjoittamaan persoonallisempia hakemuksia ja kertomaan osaamisestaan uudella tavalla.
4. Kerro, mitä kesätyöntekijä yritykseltä todella saa ja pääsee tekemään
Nuoret osaajat toivovat kesätyöltä palkan ja cv-merkinnän lisäksi tärkeää kokemusta sekä uusia taitoja tulevia työnhakuja varten. Erityisesti valmistumisen häämöttäessä omalta alalta kerätty kokemus on opiskelijalle todella tärkeää. Ilmoituksessa kannattaakin kattavasti kuvailla, mitä kaikkea yrityksellä on annettavana tuleville kesätyöntekijöille.
Jos et ilmoituksen kirjoittajana itse tiedä riittävästi haussa olevasta tehtävässä, konsultoi rohkeasti asiassa sinua viisaampaa henkilöä. Voit esimerkiksi haastatella kesätyöntekijöinä aloittaneita kollegojasi ja pyytää heitä kertomaan kokemuksistaan kyseisestä tehtävästä. Älä tyydy huonoihin spekseihin tai geneerisiin latteuksiin, sinä ja kesätyönhakija ansaitsette parempaa!
Arjen ja työtehtävien lisäksi työpaikkailmoituksesta olisi hyvä ilmetä, mitä tehtävään valittu henkilö saa yrityksestä vastineeksi työpanokselleen. Kesätyönhakija hakee usein töitä ensisijaisesti työkokemuksen ja toimeentulon takia, joten työpaikkailmoituksessa voi ja kannattaa puhua myös palkasta.
Älä tyydy huonoihin spekseihin tai geneerisiin latteuksiin, sinä ja työnhakija ansaitsette parempaa!
5. Innosta hakemaan
Kun luet kirjoittamaasi kesätyöpaikkailmoitusta, kysy itseltäsi: ”Jaksaisiko nuori kesätyönhakija lukea tämän ilmoituksen loppuun? Olenko itse innostunut hakemaan avoimeen tehtävään luettuani tämän ilmoituksen?” Jos vastauksesi jompaankumpaan kysymykseen on ei, ilmoituksesi kaipaa vielä viilausta.
Ilmoituksen houkuttelevuutta voi lisätä mm. vähentämällä bullet-pointtien määrää ja lisäämällä siihen tarinallisia elementtejä. Kesätyönhakijoilla ei vielä välttämättä ole aiempaa työkokemusta, joten vaatimuslistat kannattaa pitää lyhyinä. Mainitse ainoastaan tehtävän kannalta oleelliset ominaisuudet, esim. täysi-ikäisyys tai ajokortti.
Jos tarina on hyvä, myös pidempi ilmoitus voi toimia oikean kohderyhmän vakuuttamiseksi. Älä siis tyydy kompromisseihin vain ilmoitustilan säästämiseksi, vaan tee valintoja sisältö edellä. Ylipäätään työpaikkailmoitus tulisi mieltää markkinointiviestiksi, jossa voi hyödyntää muun muassa yrityksen olemassa olevia markkinointimateriaaleja.
Ylipäätään työpaikkailmoitus tulisi mieltää markkinointiviestiksi, jossa voi hyödyntää muun muassa yrityksen olemassa olevia markkinointimateriaaleja.
Kuten puheissa ja tarinoissa, myös työpaikkailmoituksissa lopetus on tärkeä. Työnhakijalle on jätettävä tekstin ja toimintakehotusten kautta sellainen fiilis, että hänen tekee mieli hakea tehtävään samalta istumalta tai vähintään ottaa tarkemmin selvää yrityksestä.
Kannattaa miettiä, voisiko esimerkiksi tyypillisen ”otamme hakemukset vastaan vain oheisen lomakkeen kautta” sanoittaa hieman positiivisempaan sävyyn. Hakija arvostaa, jos ilmoituksen lopussa avataan selkeästi, miten ja missä aikataulussa rekrytointiprosessi jatkuu.
Rekryjärjestelmiin tai mailiin ohjaamisen lisäksi työpaikkailmoituksissa kannattaa hyödyntää linkityksiä relevantteihin artikkeleihin, blogitesteihin ja videoihin. Näin uteliaat tai vielä empivät henkilöt voivat löytää helposti lisätietoa.
One more thing…
Hyvän työpaikkailmoituksen kirjoittaminen ei vielä riitä. Ilmoitus tulee vielä viedä sinne, missä kohderyhmäsi viettää aikaa. Me Duunitorilla autamme sinua tavoittamaan kesätyönhakijat oikeissa sosiaalisen median kanavissa sekä maksullisen mainonnan verkostoissa. Älä siis jätä rekrysäveliäsi soimaan tyhjille konserttisaleille!
Ilmoita kesätyöpaikkasi Duunitorille tästä ≫
Tutustu Duunitorin kesäkampanjoihin tästä ≫
Lue myös:
Nyt kilpaillaan kesätyönhakijoiden huomiosta – näin työnantaja houkuttelee parhaat osaajat
7 muutosta, joita nuoret vaativat työnantajilta – yksi asia nousee ylitse muiden
Halutuimmat kesätyöpaikat vuonna 2021 – tällaiset työnantajat houkuttelevat nuoria