Faktat tiskiin. Unelmalta tuntuva työpaikka voi joskus mennä sivu suun. Vaikka tietäisit olevasi pätevä ja hyvä tyyppi, saatkin haastattelukutsun sijaan kieltävän vastauksen. Se on turhauttavaa ja epäreilua, varsinkin jos tiedät, että sinulla olisi ollut sopivat taidot ja kokemus työpaikkaan. Ainoa tapa päästä pettymyksen tunteesta eroon on ajatella, että kyseinen työ ei vain ollut sinua varten.
Jos et halua toistaa samaa kokemusta uudelleen, ei kannata jäädä rypemään itsesääliin. Mieti mitä muuttaisit ja tekisit paremmin ensi kerralla. Pelkän ansioluettelon ja työhakemuksen avulla ei ole helppoa erottua, sillä 1-2 kappaletta A4–paperia ja LinkedIn-profiili eivät kerro sinusta läheskään kaikkea.
Jos onnistut kiinnittämään työnantajan huomion kymmenien tai satojen työhakemusten joukosta, olet askeleen lähempänä uutta työpaikkaa. Siksi onkin tärkeää yrittää kertoa mahdollisimman paljon työnantajalle niiden kanavien ja materiaalien kautta, jotka sinulla on käytössäsi. Tässä kolme näkökulmaa, jotka kannattaa pitää mielessä jatkossa:
Tiedä vahvuutesi ja heikkoutesi
Ennen työhaastattelua neuvotaan aina tekemään huolellinen taustatyö yrityksestä. Vinkki onkin hyvä, sillä näin olet paremmin valmistautunut ja osaat myös kysyä kysymyksiä haastattelun aikana. Mutta kuinka hyvin tunnet itsesi? Ja mikä tärkeämpää, osaatko kertoa itsestäsi oikeita asioita hakemuksessasi tai työhaastattelussa? Kun osaat hallita heikkouksiasi ja hyödyntää vahvuuksiasi olet myös tehokkaampi työntekijä. Yrityksessä voi olla useita tiimejä, joihin tarvitaan hyvin erilaisia ihmisiä, jotka saavat yhdessä aikaan parhaita tuloksia. Kun tiedät minkälainen työntekijä olet voit myös selvittää sovitko yritykseen töihin.
Katso myös: 4 uniikkia työskentelytapaa – tunnistatko omasi?
Kerro tarinasi
Työsuhteet ovat entistä lyhyempiä ja jatkuvasta muutoksesta on tullut uusi normi. Enää ei ole erikoista, että työhönsä tyytyväiset työntekijät päivittävät LinkedIn-profiilejaan ja tsekkailevat vieläkin parempia mahdollisuuksia. Jos siis etsit töitä, on tärkeää, että osaat kertoa tarinasi ja miten olet urasi luonut. Vain yksi esimerkki työtehtävistäsi ei kerro riittävästi kaikista taidoistasi ja minkälaista kokemusta olet kerryttänyt. Varsinkin jos olet tehnyt todella erilaisia tehtäviä urasi aikana, hyvä ja johdonmukainen tarina auttaa työnantajaa pääsemään perille taustasi. Huom. Tarinan pitää olla totta!
Hyödynnä kokemuksesi
Monista taidoista on hyötyä useissa eri työtehtävissä. Ihmiset etsivät ja janoavat koko ajan uusia kokemuksia, mutta se ei tarkoita, että aiemmalla kokemuksella ei olisi mitään merkitystä, päinvastoin. Työnantajat arvostavat henkilöä, kenellä on työhön sopiva monipuolinen työkokemus sekä sisukas, motivoitunut asenne. Uran vaihtamista kesken työuraa ei enää pidetä erikoisena, vaan pikemminkin hyvänä asiana jos sille löytyy hyvä syy.
Alkuperäinen artikkeli: Cream HR