Työura

Amina Mohamed, 32, saa ihmiset avautumaan vaikka kauppakeskuksessa – osaamisesta syntyi oma yritys

Amina Mohamed, 32, saa ihmiset avautumaan vaikka kauppakeskuksessa – osaamisesta syntyi oma yritys
Amina Mohamed haluaa jakaa osaamistaan myös muille kouluttajana ja valmentajana. Oma yritys syntyi vapaaehtoistyön pohjalta. ”En koskaan suunnitellut yrittäjyyttä, vaan yrittäjyys löysi minut.” Kuva: Tilda Hopia

Sosiaalialan moniottelija Amina Mohamed hyppäsi yrittäjäksi juuri ennen koronakriisiä. Ura löytyi alun perin vapaaehtoistyön avulla: hänen missionaan on auttaa maahanmuuttajataustaisia nuoria ja naisia. Oman osaamisen markkinoiminen on usein vaikeaa – ja ennakkoluulot vaikeuttavat sitä entisestään.

18-vuotiaana Amina Mohamed oli juuri valmistumassa merkonomiksi ja etsi omaa paikkaansa.

”Asiakaspalvelu oli kivaa, mutta kaupan ala ei ollut oma juttu. Halusin auttaa ihmisiä”, Mohamed kertoo.

Hän oli jo nuorempana rakastunut vapaaehtoistyöhön ja auttamiseen. Koululaisena hän auttoi esimerkiksi maahanmuuttajataustaisia naapureita lukemaan viranomaisten dokumentteja ja selvittämään, mistä he voisivat saada apua.

Täysi-ikäisenä löytyi uusi vapaaehtoistyön kanava: leirit, joilla kokoontui eritaustaisia ihmisiä.

”Vapaaehtoistyö oli kaikkea, mitä toivoin.”

Kokemuksen ansiosta Mohamed keksi sosiaalialan.

”En tiennyt etukäteen mitään alasta. Lueskelin ammattikorkeakoulujen kuvauksista, että se kuulostaa mielenkiintoiselta.”

Lue myös: Neljä tositarinaa – näin vapaaehtoistyö johti uuteen työpaikkaan: ”Se oli syy, miksi minut palkattiin”

Vakituiset työpaikat eivät houkutelleet

”Jo opintojen alkuvaiheessa huomasin, että palo sykki työhön. Sainkin tehdä keikkoja jo opiskeluaikana”, Amina Mohamed kertoo.

Nyt kolmekymppinen Mohamed on tehnyt pian kymmenen vuotta erilaisia sosiaalialan töitä – ja jatkanut rinnalla vapaaehtoistyötä, joka on kasvattanut edelleen myös ammatillista osaamista.

Hän on työskennellyt kaikenikäisten asiakkaiden kanssa muun muassa päivähoidossa, aikuissosiaalityössä, vastaanottokeskuksissa ja järjestöissä.

”Sosiaaliala on niin laaja, joten kokeileminen sen eri puolilla houkutteli. Moni työnantaja halusi tarjota minulle vakituisen paikan, mistä olen tosi kiitollinen. En kuitenkaan halunnut sitoa itseäni yhteen paikkaan, koska tarjontaa ja kysyntää riitti.”

Mohamedin työ ei usein tapahdu konttorilla.

”Vuosien varrella olen tehnyt työtäni ihan missä tahansa: junissa, lentokentällä, kadulla, kauppakeskuksissa… Ihmisillä on tarve saada yhteys muihin ihmisiin.”

”Saatan vain moikata, ja sitten ihmiset kertovat usein jo viiden minuutin aikana elämäntarinansa. En tiedä, onko minulla jotain sellaista energiaa, jonka vuoksi näin käy.”

Viime vuosina Amina Mohamed on työskennellyt varsinkin kolmannella sektorilla. "Järjestökentällä yhdistyy vapaaehtoistyö ja ammattilaisten osaaminen, mikä tekee siitä ihanalla tapaa matalan kynnyksen paikan."

Oman osaamisen myyminen tuskastutti

Amina Mohamedin läheiset ja tutut ovat patistaneet häntä jo vuosikausia myymään ainutlaatuista osaamistaan. Kannustuksen ansiosta hän uskalsi viime talvena perustaa oman yrityksen, jonka missiona on tukea maahanmuuttajataustaisten naisten ja lasten kotoutumista ja hyvinvointia.

Mohamed on rakentanut itselleen laajat verkostot. Kuten monelle muullekin, oman osaamisen myyminen on silti ollut paikoin tuskaista – mutta välttämätöntä.

”Jos en osaa markkinoida, miksi työni on tärkeää asiakkaille ja yhteiskunnalle, en voi yrittäjänä auttaa ihmisiä.”

”Usein organisaatiot ovat valmiita maksamaan ei-niin-tärkeistä tuotteista ja palveluista. Miksi eivät sitten, kun on kyse ihmisten kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista?”

Oma työ on Mohamedille intohimo, ja siksi hän on auttanut ihmisiä myös ilman korvausta ja rohkaissut muitakin vapaaehtoistyöhön.

”En koe tekeväni työtä, kun autan ihmisiä. Mutta yhtäkkiä olinkin yritys. Se tuntui eettisesti ristiriitaiselta, kun olen tehnyt näitä töitä pitkään myös ilmaiseksi.”

Mohamed tietää, ettei ole yksin ajatustensa kanssa.

”Sosiaali- ja terveysalalla puhutaan paljon kutsumusammateista, ja se näkyy valitettavasti esimerkiksi palkassa.”

Auttamistyö, johon suhtautuu intohimoisesti, voi uuvuttaa. Amina Mohamed on oppinut kantapään kautta huolehtimaan omasta jaksamisestaan: "Olen yksi ihminen, ja minulla on rajalliset voimavarat."

Valmennus on auttanut Mohamedia työstämään ristiriitoja ja arvostamaan omaa ammattitaitoa.

”Valmentaja sanoi minulle hyvin: tuot muiden elämään arvoa, joten voit pyytää siitä työstä rahaa.”

”Olen halunnut auttaa ihmisiä mutta näkymättömästi ja vetää matalaa profiilia. Valmentajani on korostanut, että jos haluan oikeasti auttaa ihmisiä, minun täytyy haastaa itseäni ja lakata ajattelemasta pienesti.”

Valmentajan ohella oman osaamisen markkinoimisessa on auttanut itsensä kehittäminen, kuten koulutukset. Mohamed on esimerkiksi virkistänyt muistiaan markkinoinnista, jota on opiskellut aiemmin. Myös muilta oppiminen auttaa.

”Pitää oppia uutta sekä kysellä ja lukea, mitä muut ovat tehneet.”

Uuden oppiminen myös motivoi ja auttaa jaksamaan.

”Ihmiset sanovat aina, että oletpa saanut paljon aikaan urallasi. Minusta tuntuu kuitenkin, että olen vasta ottanut ensimmäiset askeleet.”

Lue myös: Mistä tiedän, millaista osaamista tarvitsen pärjätäkseni työssäni myös tulevaisuudessa?

Auttajan täytyy vetää omat rajat

Kysyntää palveluille riittää, joten maksavia asiakkaita on löytynyt. Amina Mohamed tekee edelleen myös vapaaehtoistyötä. Se on tuntunut tärkeältä varsinkin korona-aikana, kun moni on tarvinnut apua.

Oman jaksamisen rajat tulevat kuitenkin helposti vastaan, ja vaikeinta on riittämättömyyden tunne.

”Minun pitäisi saada myös lapselle ruokaa, eikä aikaa riitä kaikkeen.”

Yrittäjyyden ohella Mohamed on työntekijänä hankkeessa, joka pyrkii edistämään suomensomalialaisten yrittäjyyttä ja työelämää.

”Välillä hengästyn. On ollut pakko opetella kuulostelemaan itseäni ja löytää työkaluja siihen. Jos en voi hyvin, en pysty auttamaan muita. On vaikeaa, kun ihmiset tarvitsevat tukea, mutta en voi venyä kaikkialle. Minun pitää mennä oman jaksamiseni mukaan.”

Maaliskuussa myös koronaepidemia mutkisti Amina Mohamedin matkaa yrittäjänä. Hän matkaili työn ja vapaa-ajan merkeissä Afrikassa ja meinasi jäädä koronan vuoksi jumiin Mauritiuksen saarelle.

Oma tilanne oli stressaava, ja samaan aikaan tulvi viestejä apua tarvitsevilta ihmisiltä. Mohamed totesi, että juuri nyt hänellä ei ole voimavaroja auttaa muita.

Kriisi oli kuitenkin myös mahdollisuus: sen ansiosta Mohamed keksi tuottaa verkkokursseja, jotka ovat olleet suosittuja.

Asiantuntijuus ei kuulu vain valkoisille

Maahanmuuttajatausta hankaloittaa oman osaamisen markkinointia entisestään.

”Itsensä esille tuominen vaikeaa, ja se on vielä vaikeampaa, kun olet erinäköinen. Ihmisillä on stereotyyppisia ajatuksia maahanmuuttajataustaisista naisista, ja usein olen heille se poikkeus. Kun he kuulevat, mitä teen, usein heidän koko olemuksensa muuttuu.”

Amina Mohamed haluaa vaikuttaa ihmisten asenteisiin ja olla esikuva maahanmuuttajataustaisille nuorille ja naisille. Näyttää, että muutkin kuin valkoiset ihmiset voivat olla koulutettuja asiantuntijoita.

Tästä syystä Mohamedin yrityksessä ei ole kyse vain oman osaamisen myymisestä ja elinkeinosta.

"Monessa sosiaalialan työpaikassa on kiire hoitaa perustyö. Kolmas sektori tukee julkista puolta tekemällä valtavasti upeaa ja monelle näkymätöntä työtä: ilman järjestöjen apua kuntien työ olisi mahdotonta", Amina Mohamed sanoo.

”Taustani on vahvuus työssäni, koska ymmärrän asiakkaita ja he voivat samaistua minuun. Pääsen siksi lähelle heitä. Moni ammattilainen kysyy tämän takia minulta apua ja miten ihmeessä ihmiset avautuvat minulle niin nopeasti.”

Mohamed jaksaa paiskia töitä, koska haluaa mahdollistaa auttamilleen nuorille ja omalle viisivuotiaalle lapselleen helpomman tien kuin mitä hän itse on kulkenut. Nuorempana hän tunsi olonsa ulkopuoliseksi ja vääränlaiseksi suomalaisessa yhteiskunnassa.

”Toivon, että voin auttaa ihmisiä ja rakentamaan parempaa huomista lapsille ja nuorille. Toivon, että lapseni saa helpomman elämän ja ettei hänen tarvitse kompastella samojen haasteiden kanssa kuin minun. Haluaisin avata reittejä kaikille lapsille taustaan katsomatta.”

Lue myös:

Amina Mohamedilla, 32, ei ollut nuorena omannäköisiä esikuvia – nyt hän on tärkeä roolimalli muille

Anni Kyröläinen, 30, on kohdannut ennakkoluuloja ensimmäisestä luokasta saakka – ”Työhakemuksessa en kerro olevani pyörätuolissa”

Elina Siira teki äitiyslomalla arkipäiväisen havainnon – nyt hän johtaa yritystä, jonka kaikkia työntekijöitä yhdistää yksi asia

Korkeasti koulutetut maahanmuuttajanaiset eivät työllisty riittävän hyvin – ”Valuu aivan valtava määrä osaamista hukkaan”



Jaa artikkeli:


Mitä mieltä olit artikkelista?

Vastaa ja näet muiden vastaukset

Uutiskirje

Tilaa Duunitorin uutiskirje – työnhakuvinkit suoraan sähköpostiisi!

Luetuimmat


Tuoreimmat

Alan työpaikat

Markkinoijan osa-aikainen tehtävä opiskelijoille ja vastavalmistuneille

Markkinoijan osa-aikainen tehtävä opiskelijoille ja vastavalmistuneille

Oulu ja 2 muuta – Julkaistu 7.2.
Somettava lähihoitaja kesätyö - Mäntänvuoren Terveys

Somettava lähihoitaja kesätyö - Mäntänvuoren Terveys

Mänttä-Vilppula – Julkaistu 5.2.
Vakituinen Someasiantuntija / Saaren Taika - Topaz Oy

Vakituinen Someasiantuntija / Saaren Taika - Topaz Oy

Uusi Salo – Julkaistu 23.2.

Yrityksen perustaminen mielessä? Tästä oppaasta löydät tarvittavat tiedot – kaikki yrittäjyydestä yhdestä paikasta!

Työnantaja, haluatko enemmän hakijoita?

Duunitorin kampanjoilla saat lisää silmäpareja työpaikkailmoituksellesi sekä Suomen liikennöidyimmästä työnhakukoneesta, että kohdennetusta mainonnasta.

Autamme sinua tekemään modernia rekrytointia. Luomme juuri sinulle sopivan ratkaisun datan ja näkemyksen avulla, avainsanoina ilmoituskampanja, sisältömarkkinointi, työnantajakuvan kehittäminen tai vaikkapa uusi hakemukseton hakupalvelu.

Omat suosikit

Kirjaudu tilillesi käyttääksesi ominaisuutta.

Omat suosikit

Kirjaudu tilillesi käyttääksesi ominaisuutta.