Mikä ihmeen turvamyyjä? Verrattain uusi työnkuva herättää vielä paljon kysymyksiä, joita lähdimme selvittämään yhdessä Reilan turvamyyjä Antti Raitilan kanssa. Lue faktat turvamyyjän työnkuvasta, palkasta, eduista ja vaatimuksista.
Tämä artikkeli on toteutettu Duunitorin haastattelun pohjalta yhteistyössä Reilan kanssa. Reila rekrytoi pääkaupunkiseudulle parhaillaan useita turvamyyjiä vakkariduuniin ja kesätöihin »
Puotilan Alepan hyllyjen välistä vilahtaa kirkkaan oranssi paita, jonka omistaja on lähes vuoden turvamyyjänä työskennellyt Antti Raitila. Hyväntuulinen mies on itse asiassa yksi aivan ensimmäisistä Reilan turvamyyjistä.
Antille kaupan alan työ piti olla väliaikainen, mutta ihmisläheinen ala saikin hänet innostumaan. Ennen turvamyyjäksi kouluttautumistaan hän ehti työskennellä myyjänä.
”Turvamyyjän työssä houkutteli mahdollisuus saada lisää vastuuta ja tehdä monipuolisempaa työtä. Samalla olen pystynyt helpommin näyttämään, mihin oikeasti pystyn”, Antti kertoo turvamyyjäksi ryhtymisestään.
Reila rekrytoi parhaillaan uusia turvamyyjiä useisiin kohteisiin pääkaupunkiseudulla. Antti vastasi turvamyyjän työstä yleisesti kysyttyihin kysymyksiin:
1. Tekeekö turvamyyjä kahden ihmisen työt yhdellä palkalla?
”Sulla on siis kahden ihmisen työt. Kai sä sitten saat myös kahden ihmisen palkan?” on yleisin kysymys, jonka Antti kuulee kassalla. Asia ei kuitenkaan ole ihan näin.
”Emme tee kahden ihmisen töitä, vaikka moni niin luulee. Olen enemmänkin myyjä, jolla on vartijan oikeudet”, Antti vastaa.
”Mutta jos on sunnuntai, voi toki sanoa, että onhan tässä tuplaliksa”, hän lisää naurahtaen.
Hän avaa tarkemmin, mistä turvamyyjän palkka koostuu:
”Turvamyyjä saa kaupan alan työehtosopimuksen palkkaluokka C1:n mukaista palkkaa. Tähän päälle kertyvät lisät, joita tulee iltapainotteisessa työssä usein. Kun kokemusta kertyy vuosien mukaan, palkkakin nousee.”
”Palkka on siis lähtökohtaisesti turvallisuusalan työehtosopimuksen mukaista palkkaa korkeampi, mikä tekee tästä mun mielestä tosi hyvän jutun”, hän lisää.
Antti kertoo olevaansa palkkaansa täysin tyytyväinen: ”Vaativampi työ, niin palkkakin on korkeampi.”
2. Mitä turvamyyjän työ on käytännössä?
Turvamyyjä on Antin mukaan suurilta osin myyjä, jolla on myös vartijan ammattipätevyys.
”Päivittäiseen työhön kuuluvat ihan normaalit kaupan hommat, esimerkiksi kassatyöskentely, hyllytys ja vastuutehtävät. Sen lisäksi turvamyyjä toimii kaupassa turvallisuusvastaavana.”
Turvamyyjän täytyy siis olla kartalla myymälän tapahtumista ja tarkkailla keitä siellä liikkuu. Tilanteen tullessa turvamyyjä on vastuussa toimenpiteistä.
”Tykkään työn monipuolisuudesta tosi paljon, sillä on mukavaa tehdä erilaisia asioita pitkin päivää. Täällä olen saanut tehdä myös paljon vastuutehtäviä, mitä alun perin toivoinkin”, itsensä haastamisesta pitävä Antti sanoo.
Kokeneempana Antti on päässyt myös perehdyttämään uusia turvamyyjiä, mikä on omalta osaltaan tuonut lisää monipuolisuutta.
”Kun teet työsi hyvin ja täytät odotukset, siitä myös palkitaan uusilla mahdollisuuksilla. Se motivoi eniten.”
Työajat ovat Antin mukaan pitkälti iltapainotteisia, sillä töissä on oltava silloin, kun kaupassa on asiakkaita. Myös muita vuoroja, kuten aamu- ja yövuoroja, voidaan joskus tehdä.
”Tarkoituksena on, että turvamyyjä oppii tuntemaan muutaman eri myymälän ja niiden tehtävät sekä tiimin. Pyritään olemaan mahdollisimman paljon samassa myymälässä, koska se on kaikkien etu.”
3. Kuka voi hakea turvamyyjäksi?
”Turvamyyjäksi voi hakea kuka vaan, mutta aikaisempi myyjän tai vartijan kokemus katsotaan eduksi. Motivaatio on kuitenkin kaikkein tärkeintä”, Antti selventää.
Turvamyyjäksi kouluttaudutaan vartijakoulutuksen kautta. Antin mukaan ensin suoritetaan väliaikaisvartijakoulutus, sen jälkeen 80 tunnin koulutus ja siihen päälle vielä voimankäyttökoulutus.
Ennen turvamyyjäksi ryhtymistään Antti oli itse kerryttänyt kokemusta kaupassa työskentelystä noin vuoden ajan. Kaupan alan tai turvallisuusalan kokemus ei ole kuitenkaan välttämätön, sillä kaiken oppii tehdessä ja koulutuksissa.
Vartijana työskentelevän tulee lain mukaan olla alle 68-vuotias, mutta muuten mitään ikään tai sukupuoleen liittyviä rajoituksia ei ole.
Entä millainen ihminen sopii turvamyyjäksi?
”Työssä vaaditaan ihmisläheisyyttä, sillä tässä ollaan koko ajan ihmisten kanssa tekemisissä. Lisäksi pienimuotoinen auktoriteetti on tärkeää, sillä kun tilanne tulee, on oltava valmis toimimaan sen mukaan.”
4. Millaisia etuja turvamyyjä saa?
Turvamyyjät saavat nauttia samoista kattavista eduista kuin muutkin S-ryhmän työntekijät.
”Etuihin kuuluu muun muassa monia ravintoloita, hotelleja ja tietenkin hyviä prosentuaalisia etuja. Tykkään eniten Sokoksesta, koska saan sieltä edulliset vitamiinit. Olen myös käynyt syömässä jonkin verran ravintoloissa”, Antti kertoo.
”Voin suositella Reilaa myös työnantajana, vaikka tämä onkin vielä uusi juttu ja hakee osittain muotoaan. Työyhteisöstä on hyvä fiilis – olen aina saanut vastauksia kysymyksiini, ja jos on ollut tärkeä meno, olen saanut vapaata. Jousto on molemminpuolista”, hän summaa.