Verkostoituminen

Töihin ulkomaille? Osa 1 – Valitse työnantaja ja selvitä paperityöt

Töihin ulkomaille? Osa 1 – Valitse työnantaja ja selvitä paperityöt
töihin ulkomaille

Haaveiletko työskentelemisestä ulkomailla? Ennen kuin pakkaat laukkusi ja hyppäät lentokoneeseen, on muutamia asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon. Tässä tiivis tietopaketti siitä, mitä ainakin kannattaa selvittää.

Valitse työnantaja, joka pystyy tukemaan sinua muutoksessa

Uusi maa ja työnantaja tulevat olemaan iso muutos. Selvitä, että saat tarvittaessa tukea sopeutumiseen ja ja järjestelyihin myös työnantajalta. Näin lievität omaa jännitystäsi ennen muuttoa ja helpotat arkeasi uudessa maassa. Jos ongelmia ilmenee, sinulla on auttava taho valmiina.

Palkka kannattaa neuvotella sellaiseksi, että se kattaa hyvin asumisen kulut. Hyvä työnantaja auttaa myös byrokratian kiemuroissa ja paikallisten lakien ymmärtämisessä. Työnantaja voi antaa aluksi tukea esimerkiksi asumiseen tai tarjota tavaroidesi kuljetuksen kotimaasta.

Ymmärrä maan ja uuden työpaikan kulttuuri

Myös kulttuuri saattaa olla hyvinkin erilainen kuin esimerkiksi Suomessa. Valmistaudu siis kulttuurishokkiin sekä asumisen että työskentelyn kannalta. Erot esimerkiksi työn ja vapaa-ajan tasapainon käsityksistä kannattaa selvittää mahdollisimman hyvin.

Maahan matkustaminen turistina on hyvä keino päästä selville siitä, onko paikka sinua varten myös asuinmaana. Tällöin voit myös yrittää ottaa yhteyttä mahdollisiin tuleviin työnantajiin, katsella asuinalueita ja kysyä paikallisilta esimerkiksi työmarkkinasta ja asuinjärjestelyistä. Kun muutat, kannattaa jättää muuton ja työn aloittamisen väliin esimerkiksi pari viikkoa aikaa sopeutua uuteen paikkaan ja tilanteeseen.

Työssä esimerkiksi kommunikointikulttuuri saattaa vaihdella. Ota selvää, milloin kanssakäymisessä vaaditaan asiallisuutta, jotta et tuhoa ihmissuhteita tietämättäsi jo alkumetreillä. Pidä myös pukukoodit mielessä.

Laske toimeentulosi etukäteen ja säästä varalle

Tulevat kulut kannattaa selvittää mahdollisimman tarkasti. Ota mukaan kiinteiden kuukausikulujen lisäksi myös hankinnat, joita joudut tekemään varsinkin alussa. Riittävätkö rahat kaikkeen ja jäähän rahaa vielä myös vähän yli? Säästöjä on hyvä olla olemassa yllättäviä tilanteita varten.

Asunto on varmasti suurin kuukausittainen kulusi. Joissakin työsopimuksissa saattaa olla mukana tukea asumiseen – varmista tällöin tuen määrä paikalliseen hintatasoon verrattuna ikävien yllätysten välttämiseksi. Varmistu myös siitä, millä valuutalla palkkasi maksetaan, jos se on eri kuin kotimaasi valuutta. Valitse niistä se, jonka kurssi on itsellesi edullisin.

Selvitä paperityöt (mm. viisumi, vakuutukset, työluvat ja pankkiasiat)

Valmistaudu siihen, että ulkomaille muutto ja siellä työskenteleminen tietää paperihommia. Paperitöissä menee usein aikaa, joten ne kannattaa aloittaa ajoissa. Tee alkuvaiheessa lista siitä, mitä kaikkea sinun täytyy hoitaa.

Ensinnäkin sinun pitäisi hankkia asunto, selvittää veroasiat ja työluvat. Työlupa tarvitaan pääsääntöisesti ETA-maiden ulkopuolelle muuttaessa. EU:n sisällä pystyt matkustamaan passilla, mutta sen ulkopuolella saatat tarvita viisumin. Ota aina selvää siitä, kauanko saat oleskella maassa milläkin dokumentilla, eli onko viisumi esimerkiksi sidottu työsuhteeseen. Parhaassa tapauksessa voit selvittää paperityöt yhdessä työnantajasi kanssa.

Myös pankkiasiat saattavat koitua hankaliksi, mutta niistäkin selviää hyvillä hermoilla ja valmistautumisella. Ota huomioon, että ulkomaille muuttaessa voi olla vaikeaa saada luottoa. Kannattaa siis hankkia kansainvälinen luottokortti jo kotimaassa. Muista myös vakuutus sairastumisen varalta, sillä lääkärimaksut voivat nousta joissakin maissa pilviin.

Mitä muuta tulisi ottaa huomioon? Lue loput kohdat sarjan toisesta osasta.

Oletko sinä töissä ulkomailla? Kerro vinkkisi muuttoon kommenteissa.

Saatat kiinnostua myös tästä:

Haluatko töihin Berliiniin? Kokosimme vinkit työnhakuun!


Lähteet: Totaljobs, EF, The Muse, Entrepreneur, y Travel Blog, TE-palvelut


authorimage

Meri-Tuuli Talsi

Lisää kirjoittajasta

Jaa artikkeli:


Mitä mieltä olit artikkelista?

Vastaa ja näet muiden vastaukset

Uutiskirje

Tilaa Duunitorin uutiskirje – työnhakuvinkit suoraan sähköpostiisi!

Luetuimmat


Tuoreimmat

Duunitori suosittelee

Monipuolisia nuoriso-ohjaajan tehtäviä alan opiskelijoille

Monipuolisia nuoriso-ohjaajan tehtäviä alan opiskelijoille

Uusi Helsinki – Julkaistu 19.1.
Asiakashankkijoita liikkuvaan rooliin Uudellemaalle, Pirkanmaalle ja Keski-Suomeen

Asiakashankkijoita liikkuvaan rooliin Uudellemaalle, Pirkanmaalle ja Keski-Suomeen

Uusimaa ja 4 muuta – Julkaistu 3.1.
Palmian turvallisuusalan kesätyöpaikat 2024, pääkaupunkiseutu

Palmian turvallisuusalan kesätyöpaikat 2024, pääkaupunkiseutu

Helsinki ja 2 muuta – Julkaistu 10.1.
Haussa myyjiä Helsinkiin, Turkuun ja Tampereelle

Haussa myyjiä Helsinkiin, Turkuun ja Tampereelle

Turku ja 2 muuta – Julkaistu 2.1.
Täysi-ikäisten kesätyöhaku kesäkaudelle 2024

Täysi-ikäisten kesätyöhaku kesäkaudelle 2024

Hämeenlinna ja 21 muuta – Julkaistu 2.1.
HelmiSimpukka-ketju –
kesätyöt 2024

HelmiSimpukka-ketju –
kesätyöt 2024

Espoo ja 26 muuta – Julkaistu 15.1.
Faasi1-traineeohjelma

Faasi1-traineeohjelma

Espoo ja 4 muuta – Julkaistu 3.1.

Yrityksen perustaminen mielessä? Tästä oppaasta löydät tarvittavat tiedot – kaikki yrittäjyydestä yhdestä paikasta!

Työnantaja, haluatko enemmän hakijoita?

Duunitorin kampanjoilla saat lisää silmäpareja työpaikkailmoituksellesi sekä Suomen liikennöidyimmästä työnhakukoneesta, että kohdennetusta mainonnasta.

Autamme sinua tekemään modernia rekrytointia. Luomme juuri sinulle sopivan ratkaisun datan ja näkemyksen avulla, avainsanoina ilmoituskampanja, sisältömarkkinointi, työnantajakuvan kehittäminen tai vaikkapa uusi hakemukseton hakupalvelu.

Omat suosikit

Suosikkejasi ei tallenneta! Rekisteröidy, niin voit palata niihin vielä myöhemmin.

Uusi suosikki lisätty!

Suosikkejasi ei tallenneta! Rekisteröidy, niin voit palata niihin vielä myöhemmin.

Suosikit täynnä!

Rekisteröidy, niin voit tallentaa lisää suosikkeja ja palata niihin vielä myöhemmin.