Uusi aika tuo mukanaan uusia toimintatapoja. Myös perinteikkäät alat aina terveydenhuollosta luokanopettamiseen ovat työtapojen osalta muutosten keskiössä. Mutta miten sopeutua muutoksiin? Tuottavatko muutokset lisää etuja vai ovatko ne vain hidasteita käytännön työssä? Miksi kaikki muuttuu – ja onko siitä oikeasti apua? Artikkeli on osa 10-osaista "etätyö ja uudenlaiset työolosuhteet" -artikkelisarjaa.
Kolme neuvoa muutostilanteeseen
1. Kokeile. Ihmisellä on tapana tottua rutiineihinsa. Tuttu ja turvallinen ei vaadi uusia riskejä. Jo pelkästään ajatuksen tasolla saattavat uudet asiat tuntua tyhmiltä ja tarpeettomilta. Anna kuitenkin muutokselle mahdollisuus. Jos ei muuten, niin siksi, että voit molempia tapoja kokeiltuasi todeta alkuperäisen toimintatavan olleen parempi. Et tiedä varmaksi, ellet kokeile.
2. Analysoi. Ota hetkeksi puolueeton rooli. Tarkastele vanhan ja uuden toimintatavan eroja insinöörimäisesti. Listaa plussat ja miinukset. Onko muutoksessa oikeasti jotain vikaa, vai onko kyse ennemminkin siitä, että haluat olla eri mieltä?
3. Anna sijaa kehittymiselle. Muuttumattomana ihminen polkee paikallaan. Näe muutos mahdollisuutena kehittää myös itseäsi. Uudet tavat tuovat ihmisiin uutta särmää. Millainen sinusta tulee, jos opit jotakin uutta?
Muutoksiin suhtautuminen vaihtelee erityisesti erilaisten ihmistyyppien mukaan.
Muutos ei ole välttämätön
Kaisa, 57, lähihoitaja:
"Olen tehnyt pitkän työuran organisaatiossa, jossa toimitaan ihmisten lähellä. Vuosikymmenten saatossa työtehtäviin on tullut pieniä muutoksia, mutta työn perusajatus ja ydin on aina pysynyt samana. Lähihoitajan työssä keskeisintä on se, että voimme auttaa toista ihmistä.
Voimakkaimmat muutokset ovat tulleet teknologian myötä. Edustan työyhteisöni ”vanhaa” porukkaa – eli niitä, jotka ovat olleet mukana liki alusta asti. Vaikka oma eläkeikäni kolkutteleekin ovella, on muutamia työvuosia vielä onneksi jäljellä.
Organisaatiomme vanhimmille työntekijöille on ollut haastavaa kohdata tiettyjä muutoksia. Esimerkiksi sähköisiksi muuttuneet raportointi- ja kirjautumisjärjestelmät eivät ole meille ihan läpihuutojuttu. Itse en käytä tietokonetta tai älypuhelinta edes vapaa-ajalla. Olen tullut toimeen ihan hyvin ilmankin. Siksi minun ja usean ikätoverini mielestä nämä uudet muutokset ovat enemminkin ajanhukkaa, joka on suoraan ja kokonaisvaltaisesti pois niistä oikeista työtehtävistä. Sähköinen kirjoittaminen ja raportointi on työlästä meille, jotka eivät juurikaan käytä koneita. Sisällöltään liki tarpeettomien kaavakkeiden täyttäminen sähköisesti vie todella paljon aikaa. Toisinaan jopa useamman tunnin pelkästään yhdestä työpäivästä. Ennen vanhaan nämä asiat hoidettiin tavalliseen tapaan, perinteisellä ”paperia ja kynää” -tekniikalla. Ymmärrän, että toisinaan muutos on väistämätön."
Silti se ei tarkoita, että se olisi välttämätön.
Muutoksissa voi olla myös paljon hyvää
Simo, 39, markkinointipäällikkö:
"Kävin markkinointiin ja mainontaan liittyvät kouluni juuri siinä taitteessa, jossa sosiaalinen media alkoi vasta hiljalleen rakentua. Suomessa käsite oli tuolloin vielä varsin uusi ja hiukan kömpelö.
Omana opiskeluaikanani puhuttiin enemminkin sissimarkkinoinnista, tapahtumamarkkinoinnista, perinteisestä printti- ja televisiomainonnasta, sekä mainonnan sisällöstä itsessään. Some ei kuulunut vielä näihin ohjeistuksiin.
On miellyttävää katsoa, kuinka mahdollisuudet kasvavat vuosi vuodelta. Itse näen esimerkiksi juuri sosiaalisessa mediassa ison mahdollisuuden, erityisesti pienille yrityksille, joilla ei ole varaa käyttää suurta rahamäärää mainontaansa. Some on nokkelalle ja idearikkaalle tekijälle oikea aarreaitta – mahdollisuus lyödä läpi jopa ilman suuria kuluja.
Haasteitakin toki löytyy. Jos katsoo kymmenisen vuotta taaksepäin, oli ihmisten internetkäyttäytyminen hieman toisenlaista. Nykyään pienikin virhe voi olla kohtalokas. Siksi toiminnassa tarvitaan erityisen paljon tarkkuutta. Niin omaan toimintaan kuin yrityksen viestintäänkin sopii sama ajatus: sanoisitko tämän asian ihmisten edessä ja jos sinua pyydettäisiin se perustelemaan, osaisitko antaa hyvän vastauksen? Oma neuvoni on, ettei ketään kannata ärsyttää, edes huumorimielessä. Jos jokin päivitys mietityttää, on parempi nukkua yön ylitse ja pohtia, oliko tämä edelleen hyvä idea."
Saatat olla kiinnostunut seuraavista artikkeleista:
Vaikea vuosi: palkkatyöstä freelanceriksi
Hyppy tuntemattomaan – miten oivaltaa uusi ala?
Uutena työyhteisössä – 6 vinkkiä, miten tutustut helposti uusiin työkavereihin
Kaikki uusiksi – työn perässä uuteen kaupunkiin
Mistä motivaatiota etätyöskentelyyn? Lue etätyöläisten niksit
Yksinäisenä töissä – kuinka etätyöntekijä pysyy sosiaalisena?
Monta rautaa tulessa – miten hallita monta eri työtä ja tehtävää samanaikaisesti?