Huono CV-kuva on sama asia kuin menisit työhaastatteluun tukka kampaamatta, valokuvaajat Mirkku Merimaa ja Niina Stolt sanovat. Heidän vinkeillään amatöörikin onnistuu ottamaan tyylikkään CV-kuvan.
Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 30.10.2019.
Oletko aikeissa päivittää CV:täsi? Tärkeintä on, että CV kertoo kaiken olennaisen osaamisestasi ja on selkeä lukea. Moni haluaa panostaa myös visuaalisuuteen ja kenties lisätä ansioluetteloon kasvokuvansa.
Kuva ei missään nimessä ole pakollinen osa ansioluetteloa tai työnhakua, mutta sillä voi halutessaan kertoa hieman lisää persoonastaan. Jos kuvan päätyy ansioluetteloon lisäämään, sen on hyvä olla laadukas.
Millainen sitten on laadukas ja hyvä CV-kuva?
”Tärkeintä on muistaa, että kaikista saa hyviä kuvia. Hyvännäköinen CV-kuva ei tarkoita sitä, että on täytettävä stereotyyppiset länsimaalaiset kauneusihanteet”, valokuvaajat Mirkku Merimaa ja Niina Stolt painottavat.
Heidän mielestään hyvännäköisyys edustuskuvassa tarkoittaa sitä, että on aito ja läsnä.
Entä jos pelkkä ajatus kameran edessä olemisesta ahdistaa?
”Kaikki lähtee siitä, mitä itse ajattelet itsestäsi. Jos et ole yhtään sinut itsesi kanssa, se näkyy kuvassa”, valokuvaajat sanovat.
Lue lisää hyvästä CV-kuvasta täältä »
Katso videolta, miten ottaa hyvä CV-kuva:
Pahimmat kuvausvirheet ja kuinka ne ratkaiset
Käydäänpä sitten läpi Merimaan ja Stoltin vinkit, joiden avulla meistä kenestä tahansa on mahdollisuus saada hyvä kuva – ja vieläpä ilman järjestelmäkameroita.
”Älypuhelimellakin voi saada hyvän CV-kuvan, jos ymmärtää, mitä hyvä kuva vaatii, ja hallitsee puhelimensa kameratekniikan.”
Jos tuntuu, ettei kuvaus omalla kännykällä onnistu, Merimaa ja Stolt muistuttavat, että ammattimuotokuvaaja osaa ottaa huomioon kaikki hyvään CV-kuvaan vaaditut seikat.
”Ammattilainen osaa myös helpottaa kuvausjännitystä ja tuoda parhaat puolet esiin ilman, että kuvattavan tarvitsee siitä itse stressata.”
Katso yleisimmät virheet CV-kuvissa ja ratkaisut niihin:
1. Valotus: Synkkä ja suttuinen
Merimaan ja Stoltin mukaan CV-kuvissa pahin virhe on huono valo. Kirkkaassa auringonpaisteessa on kovat varjot, jolloin katse voi jäädä pimentoon. Loisteputken suoraan ylhäältä alaspäin lankeavassa kelmeässä valossa puolestaan esimerkiksi silmänaluset korostuvat.
Erityisen kriittisenä he pitävät alivalottumista. Tällöin kuvat ovat tekniseltä laadultaan huonoja, sumeita ja synkkiä. Ihminen saati kasvot eivät erotu. Kuva antaa jopa synkän vaikutelman.
Ratkaisu
- Hyvässä valaistuksessa valo tulee joka puolelta. Imartelevin valo on pehmeä. Kännykässä valotusta voi helposti korjata kännykän näytössä olevasta liukusäätimestä.
2. Poseeraus: Karkaat ulos kuvasta
Jos jännittää kuvausta, asennoista voi tulla outoja. Kuvattava saattaa yrittää karkuun kamerasta esimerkiksi nojaamalla voimakkaasti taaksepäin.
Ratkaisu
- Käännä ylävartaloasi kameraan nähden hieman sivuttain, nojaudu hieman kameran suuntaan ja käännä kasvot kameraan.
3. Miljöö: Puu kasvaa päästä
Kuvaajat kommentoivat nähneensä lukemattomia kertoja CV-kuvissa sekavia taustoja. Päästä kasvaa puita, pylväitä, lamppuja tai kirjahyllyjä.
Kaikki ylimääräinen taustalla vie huomiota kuvattavasta.
”Rekrytoijalle se voi kertoa, ettei kuvan ottamiseen olla vaivauduttu keskittymään.”
Ratkaisu
- Kiinnitä huomiota taustaan: sen on oltava rauhallinen, jotta kuvattava erottuu taustasta edukseen.
4. Kuvakulma: Selfie yläviistosta
Jos kaveria ei saa ottamaan kuvaa, ja on itse hyvä kuvaamaan, selfiekin voi olla ihan toimiva ratkaisu.
”Selfien saaminen CV-kelpoiseksi on kuitenkin haastavaa, sillä kuvauksessa monta asiaa, jotka pitää kyetä ottamaan huomioon”, kuvaajat sanovat.
Muista, että kikkailu ei sovi CV-kuviin.
”Liian korkealta otettu selfie vääristää ja saattaa antaa katsojalle viestin, ettei ole tyytyväinen itseensä”, Merimaa sanoo.
Lisäksi liian läheltä otettu selfie vääristää kasvojen muotoa, ja pahimmillaan kuvasta ei edes tunnista ihmistä.
Ratkaisu
- Ota neutraali kuva kevyesti yläviistosta ja sivusta. Käännä kasvoja aavistus ja varmista, että valo tulee mahdollisimman pehmeästi kasvoihin. Vältä tuomasta kameraa liian lähelle kasvoja.
5. Pukeutuminen
Kirkkaat värit, kuten keltainen, vihreä ja punainen heijastuvat kasvoihin ja tekevät kasvoista oudon väriset.
CV-kuva on lähikuva, johon ei paljon asusteita mahdu. Mutta kannattaa huomioida, että esimerkiksi isot, trendikkäät silmälasit, jotka heijastavat, voivat varastaa huomion ja kätkeä katseesi – toisaalta ne voivat olla myös tärkeä osa tyyliäsi, josta ei tarvitse tinkiä.
Ratkaisu
- Muista, että katse kiinnittyy kuvan vaaleimpaan kohtaan. Melko neutraalit vaatteet ovat CV-kuvassa turvallinen valinta. Shokkivärit, voimakkaasti kuvioidut vaatteet tai bilevetimet kannattaa jättää kuvauspäivänä kaappiin.
Lue myös: Miten pukeudun työhaastatteluun?
6. Siisti ulkomuoto
Ansioluettelossa itsestä halutaan antaa mahdollisimman edustava vaikutelma. Vaikka töitä tulisi tekemään kotona verkkareissa ja tukka kampaamatta, kannattaa kuvaa varten panostaa hieman enemmän.
Ratkaisu
- CV-kuvaan kannattaa valmistautua samoin kuin työhaastatteluun. Vähintään on hyvä harjata hiukset ja tarkistaa, ettei hampaidenväliin ole jäänyt mitään.
- Halutessaan kuvaa varten voi Stoltin ja Merimaan mukaan myös meikata: "Kamera syö kasvoilta kontrastia. Meikillä voi korostaa kuvassa hyviä puoliaan."
7. Ilme: Hymy kuin passikuvassa
Merimaan ja Stoltin mukaan edustuskuvissa ollaan usein liian vakavia.
”Niistä henkii passikuvamaisuus. Ilme on hymytön ja jännittynyt.”
Ratkaisu
- Kiistaton fakta kuvaajien mukaan on se, että ihmiset kiinnittävät kuvissa huomiota hymyyn. Aitoa hymyä voi olla vaikea loihtia kasvoille, mutta se voi irrota kameran edessä hassuttelemalla. Uskalla heittäytyä!
8. Katse: Harhailee minne sattuu
CV-kuvassa ei kannata vilkuilla muualle kuin kameraan. Katsojasta pois käännetty katseen suunta antaa väärän signaalin katsojalle. CV-kuvaa kannattaa ajatella työhaastattelun osana, harhaileva katse ei ole sielläkään hyvä idea.
Ratkaisu
- Kohdista katse rohkeasti kameraan.
9. Kuvan käsittely: Filtteröidään tunnistamattomaksi
Liika käsittely ja filttereiden lisääminen vie kuvasta pois aitouden. Kuvista ei enää tunnista kuvattavaa.
Ratkaisu
- Säädä tarvittaessa vain hieman kuvan valotusta ja värivirheitä. Ole aito, ihana itsesi.
Kuvat: valokuvaajat Niina Stolt ja Mirkku Merimaa
Mitä muita asioita CV:stä on hyvä löytyä? Käy katsomassa täsmävinkit hyvän CV:n tekemiseen: Ansioluettelomalli – Näin teet hyvän ansioluettelon
Lue myös:
Vältä työnhaun yleisimmät sudenkuopat – työnhakumentori Pipsa Aron vinkeillä pääset työhaastatteluun