Kysymyksiä perheen perustamisesta, asevelvollisuuden suorittamisesta ja seksuaalisesta suuntautumisesta. Kysyimme Duunitorin sosiaalisen median kanavissa, millaisia asiattomia työhaastattelukysymyksiä ihmisiltä on kysytty.
Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran lokakuussa 2018.
Duunitori kirjoitti aiemmin 24-vuotiaan Saara Kemiläisen ikävistä kokemuksista työhaastatteluissa. Kemiläinen kertoi kohdanneensa asiattomia ja jopa kiellettyjä kysymyksiä useissa työhaastatteluissa, joissa oli käynyt viime kesänä etsiessään uutta työtä.
Markkinointialalla Helsingissä työskentelevä Kemiläinen joutui vastailemaan muun muassa siihen, kuuluuko perheen perustaminen hänen lähitulevaisuuden suunnitelmiinsa
”Lapsista kysyttiin kolme kertaa ja vastasin suoraan kaikilla kerroilla, että en tiedä – mikä on totta. Jälkikäteen hävettää, etten reagoinut vahvemmin, vaikka tiesin, että se on laitonta. Kumppania koskeviin kysymyksiin vastasin, ettei se taida tähän kuulua, mistä haastattelija hämmentyi todella paljon”, Kemiläinen kuvaili Duunitorin haastattelussa.
Todellisuudessa työhaastattelussa ei saisi kysyä perheeseen tai mahdollisiin lapsihaaveisiin liittyviä asioita lainkaan. Tasa-arvolain perusteella kiellettyjä haastattelukysymyksiä ovat esimerkiksi kysymykset raskaudesta, perhesuunnittelusta, lasten lukumäärästä ja lastenhoidon järjestämisestä.
Myös esimerkiksi siviilisäätyyn, seksuaaliseen suuntautumiseen, uskontoon ja poliittisiin mielipiteisiin liittyviin kysymyksiin saa jättää vastaamatta. Tasa-arvolain mukaan myöskään asepalvelun suorittamisesta tai suorittamatta jättämisestä ei saa työhaastattelussa kysellä. Yleisohje on, että hakija voi jättää vastaamatta kysymykseen, joka ei ole työssä suoriutumisen kannalta tarpeellinen.
Yksinhuoltajalle sanottiin kiitos hei
Kemiläisen kokemukset herättivät runsaasti keskustelua sosiaalisessa mediassa uutisen julkaisun jälkeen. Monilta oli kysytty samankaltaisia kiellettyjä kysymyksiä työhaastatteluissa.
”Minulle eräs työnantaja sanoi että kiitos hei, kun kävi ilmi, että olen yksinhuoltaja – kun ei ole sitä toista vanhempaa joka myös voisi jäädä sairaan lapsen kanssa kotiin. Toinen työnantaja vaati puolison työnantajalta paperia, jossa lupaa antaa myös puolison jäädä sairaan lapsen kanssa kotiin”, Hanna kertoi omista kokemuksistaan.
”Kolmekymppinen nainen vailla lapsia on kyllä monen työnantajan kauhistus. Lasten hankinnasta on kysytty suoraan. Ja tarkemmin sanottuna, ei vain kysytty vaan oletettu, että ”sinähän olet sitten varmasti pian lisääntymässä”. Siinä ei oikein tiedä, mitä sanoisi”, Tiina puolestaan kuvaili.
Kommenttien perusteella lapsista kysyminen on melko yleistä vielä nykyäänkin.
”Tuo on niin inhottavan yleistä. Itseltäkin monta kertaa kyselty että ”millos lapsia meinasit hommata”. Sitten jos et vastaa, niin saat mulkoilua. Ja kerran on jopa tokaistu, että ”ei me valitettavasti voida ottaa sinua, kun olet liian suuri riski", Leea paljasti työhaastattelukokemuksensa.
Myös Noora kommentoi uutista, ja kertoi saaneensa jopa kuulla työnantajalta suoraan, ettei ole soveltuva, sillä haaveilee lapsesta.
”Suoraan on sanottukin, ettei lapsihaaveen takia valittu. Olin ihan testimielessäkin rehellinen eräässä haastattelussa ja kerran ärsyynnyin niin, että halusin pelata itseni ulos siitä työmahdollisuudesta. Ei semmoiselle työnantajalle halua töihin. Kaikki eivät lapsia saa ikinä vaikka toivoisivatkin, ja kumma ettei vieläkään tätä tajuta, vaikka lapsettomuushoidot lisääntyvät koko ajan.”
Miehiltä kysellään armeijasta
Naiset eivät suinkaan ole ainoita, jotka saavat väistellä työnhakuprosessin aikana epämiellyttäviä ja asiattomia kysymyksiä. Monelta mieheltä on tiedusteltu työhaastattelussa armeijan suorittamisesta – ja myös perheestä.
Eero kertoi törmänneensä jo hakemuslomakkeen täyttövaiheessa kysymyksiin varusmiespalvelun suorittamisesta.
”Itse näet olen sivari. Hieman päässä kiehahtaa, kun kysymyksenä on ”varusmiespalvelus: suoritettu, ei suoritettu, vapautus”, jonka jälkeen jatkokysymyksenä tiedustellaan aselajia, sotilasarvoa ja suoritusvuotta. En kadu tai häpeä sivarin suorittamista, mutta voin kokemuksella puhua aiheeseen liittyvistä stereotypioista, joten en välttämättä haluaisi tätä asiaa paljastaa. Valintaa joutuu nimittäin oikeastaan poikkeuksetta perustelemaan”, hän kuvaili.
”Yleensä olen näihin vastannut, että palvelus suoritettu, kertonut suoritusvuoden ja jättänyt muut kohdat tyhjiksi. Haastattelussa tämä tullut esiin vain kerran, kun olin hakemassa opiskelemaan vartijan ammattitutkintoa. Pääsin kuitenkin sisään ja valmistuin muutama kuukausi sitten, ja ainakin toistaiseksi olen jatkamassa tällä alalla.”
Myös Jarmolta kysyttiin muutama vuosi sitten armeijan käymisestä.
”Haluttiin tietää, onko odotettavissa pidempiaikaisia poissaoloja työsuhteen alettua.”
”Muutama kuukausi sitten kysyttiin perhesuhteet sekä onko lapsia. Ilmeisesti oli hakusessa henkilö, jolla ei ole kiire töistä päiväkotiin tai paineita olla sairaan lapsen kanssa kotona”, Janne puolestaan kommentoi aiheeseen.
Lue myös:
Tästä syystä työhaastattelijat kysyvät niin älyttömiä kysymyksiä – vaikka ei ehkä kannattaisi
Työnhakija, muista oikeutesi – nämä asiat eivät kuulu työhaastatteluun
Miten valmistautua työhaastatteluun? Ota perusteet haltuun