Eihän tämä näin voi mennä, ajatteli Toni Armivesi pari vuotta sitten asuntonäyttöjä kiertäessään. Välittäjä ei pyytänyt ostotarjousta eikä näytön jälkeen kuulunut yhteydenottoakaan. Toni alkoi tutustua kiinteistönvälittäjän työhön tarkemmin – ja kiinnostui. Lopulta hän jätti työnsä tukkukaupan parissa ja ryhtyi myymään asuntoja.
Tämä artikkeli on toteutettu Duunitorin haastattelujen pohjalta yhteistyössä kiinteistönvälitysyritys Uudenmaan Viva LKV:n kanssa. Viva LKV etsii nyt tiimiinsä lisää kiinteistönvälittäjiä.
Hae kiinteistönvälittäjäksi Uudenmaan Vivalle »
Ennen asuntomyyjän saappaisiin hyppäämistä Toni Armivesi halusi kuitenkin selvittää perusteellisesti eri yritysten taustoja.
"Tutustuin alan eri toimijoihin, ja Viva LKV kolahti minuun saman tien. Työhaastattelussa selvisi nopeasti, että tämä on ehdottomasti näköiseni, myyntitaitoihin panostava yritys, josta löytyy kokemusta ja näkemystä jo 20 vuoden ajalta."
Tonin valintaan vaikutti myös halu työskennellä vakaassa ja luotettavassa yrityksessä. Siksi Suomen Kiinteistönvälittäjäliittoon kuuluva Viva tuntui luonnolliselta ratkaisulta, etenkin kun yritykselle on myönnetty tänä vuonna Suomen Vahvimmat -luottosertifikaatti osoituksena vakaalla pohjalla olevasta toiminnasta.
"Näin myös mielenkiintoisen ja poikkeuksellisen mahdollisuuden siinä, että Uudenmaan Vivalla on kaksi eri brändiä, Viva LKV ja Arvoasunnot LKV, joiden molempien alla kaikki välittäjät voivat toimia", Toni kertoo ja lisää, että jokainen asunto myydään sen profiiliin sopivalla brändillä. "Voimme siis tarjota omistajille ja ostajille paremmin räätälöityä palvelua. Olemme saaneet tästä hurjan hyvää palautetta asiakkailtamme."
Alan parasta perehdytystä
"Kun silloin maanantaiaamuna puolitoista vuotta sitten aloitin, oli kaikki valmiina. Sähköposti, järjestelmät, markkinointimateriaalit ja tiedonhakukanavat olivat kaikki kunnossa, joten pääsin heti aloittamaan hommat", Toni kertoo.
Kiinteistönvälitysalalla hyvä perehdytys ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys, kertoo Uudenmaan Vivan kehitysjohtaja ja lakimies Taru Vesterberg. Taru vastaa siitä, että jokainen uusi työntekijä perehdytetään yrityksen, työyhteisön ja talon tapoihin sekä opastetaan omaan työhönsä.
"Hyvä ja riittävä perehdytys sekä työn opastus on työnantajan velvollisuus. Käytössämme on kattava perehdytysmateriaali, joka koostuu perehdytysoppaasta ja erillisestä perehdytysohjelmasta, jolla seurataan opastuksen etenemistä."
Tarun mukaan laadukas perehdytys huomioi myös henkilöiden yksilölliset erot.
"Hyvällä perehdytyksellä varmistetaan paitsi työntekijöiden osaaminen ja ammattitaito, myös työhönsä motivoitunut ja toimintakykyinen henkilöstö, joka viihtyy yrityksessä."
Myynnissä elämän suurin hankinta
Nyt Toni on työskennellyt Uudenmaan Vivalla puolentoista vuoden ajan, eikä tylsää päivää ole kohdalle vielä sattunut. Vaikka taustaa myynnistä olikin jo kertynyt, osoittautui kiinteistönvälitys aivan omaksi maailmakseen.
"Olen myynyt lukemattomia tuotteita niin yrityksille kuin yksityisillekin henkilöille, mutta koskaan aikaisemmin en ollut myynyt kenellekään hänen elämänsä suurinta hankintaa."
Vuosien varrella asuntoesittelyissä kierrellessään Toni pystyi arvioimaan välittäjien myyntityötä asunnon ostajan roolissa. Alalle tultuaan hän kuitenkin yllättyi, miten paljon taustatyötä asunnon myyminen edellyttää.
"Alalla toimiminen vaatii jatkuvaa opiskelua. Vivalla järjestetään onneksi säännöllisesti niin myynnillistä kuin juridistakin koulutusta."
Alalla tapahtuvista laki- ja muista muutoksista tiedotetaan yhteispalavereissa ja sisäisin ohjeistuksin. Lisäksi kaksi kertaa vuodessa järjestetään noin kahden kuukauden mittainen LKV-kokeeseen valmentava koulutus. Myös Tonin tavoitteena on LKV-tutkinnon suorittaminen.
"Pelkkä myyntiosaaminen ei riitä, vaan sen lisäksi vaaditaan suhteellisen laajaa substanssiosaamista", Taru linjaa.
Kiinteistönvälittäjä on asiantuntijamyyjä
Taru Vesterbergin ammatillinen tausta on kiinteistönvälitysalalle hiukan epätyypillinen. Oikeustieteen maisteri ja varatuomari Vesterberg siirtyi kiinteistönvälittäjäksi Vivalle nelisen vuotta sitten, toimittuaan tätä ennen kymmenisen vuotta lakimiestehtävissä niin yleis- kuin erityistuomioistuimissa.
Yhteen lauseeseen tiivistäen, Taru summaa kiinteistönvälittäjän työn olevan myynnillistä asiantuntijatyötä.
"Totta kai välittäjän tulee olla hyvä myyjä, mutta kyllä menestyminen välittäjänä vaatii laaja-alaisen tiedon hallintaa ja halua oppia ja kehittyä. Näen asuntojen myyntiprosessin monipuolisena laatulajina, jossa luottamus tulee ansaita jokaisen ihmisen ja jokaisen asunnon kohdalla uudelleen."
Alanvaihtajaksi Tarulla oli harvinaisen selvät sävelet. Hän oli harkinnut kiinteistönvälitysalalle siirtymistä pitkään ja laatinut itselleen selkeän, aikataulutetun urapolun, jonka ensimmäisenä tavoitteena oli suorittaa LKV-tutkinto ja kerätä kokemusta, kenttätietoa ja näkemystä muutamasta erilaisesta alan toimijasta.
"Ammatillinen päätavoitteeni oli työskentely johtotason tehtävissä toimijalla, jonka konseptin, käytännöt ja tekemisen koen laadullisesti omakseni."
Tie johtikin puolisen vuotta sitten takaisin Vivalle, josta hän uransa aloittikin, kehitysjohtajaksi ja lakimieheksi.
"Täältä polkuni lähti, ja täytyy sanoa, että oli mukava palata takaisin taloon, jossa kaikilla on halu tehdä asiat oikein – kerralla ja kunnolla."
Kollegoiden tuki on aina lähellä
Uudenmaan Viva LKV:n myyntitiimi on sekoitus uutta ja vanhaa: samasta tiimistä löytyy myyjiä, jotka ovat olleet alalla yli 20 vuotta, mutta myös Tonin kaltaisia alanvaihtajia ja monen eri alan myyntikykyjä.
"Se, mikä täältä kokonaan puuttuu, on kyräily", Taru kertoo. "Uusi työntekijä otetaan heti mukaan porukkaan, ja tulokas on aina samanarvoinen kuin kokeneet konkaritkin."
Myyntitiimin kesken jaetaan myyntitaktiikoita ja kysytään neuvoa kimurantteihin tilanteisiin. Jos kohdalle sattuu akuutti pulma, on apu aina lähellä – esimerkiksi yhden Whatsapp-viestin päässä.
"Jokaiseen asiakaskäyntiin tulee tietysti valmistuttua huolella. Meillä on käytössä työkalut, joilla asunnon arvosta saa hyvän hajun jo etukäteen. Kerran olin kuitenkin menossa katsomaan vanhaa rintamamiestaloa, joka osoittautuikin puretuksi. Tilalle oli noussut 350 neliöinen kivilinna", Toni muistelee.
"Laitoin pikaisesti tiimille viestiä ja pyysin taustatietoa. Ei sitten tarvinnut ihan hoomoilasena mennä sisälle."
Myyntitiimin lisäksi Vivan välittäjien tukena on monen eri alan ammattilaisista koostuva joukko. Toimistotehtävät on annettu osaavalle assistenttitiimille, stailaajat viimeistelevät myyntikohteet houkutteleviksi, ja markkinointi pitää huolen siitä, että potentiaalisten ostajien kiinnostus kohteeseen säilyy koko myyntiprosessin ajan.
”Täällä pidetään huoli siitä, että myyjä pystyy keskittymään nimenomaan myyntiin.”
Luottamus jokaisen asuntokaupan taustalla
Toni laittaa työssään kaikki pelimerkit luottamuksen rakentamiselle ja rehellisyydelle.
"Minulle tärkeintä on, että sekä asunnon ostajalle että myyjälle jää mahdollisimman rehellinen ja ammattitaitoinen kuva toiminnastamme. Tässä yrityksessä koko paketti perustuu toiminnan suoraselkäisyyteen. Toimimme asunnon myynnissä niin ostajan kuin myyjänkin puolesta. Asuntoja myydään luottamuksella – meidän tehtävämme on välittää ihminen uuteen kotiin."