Työnhakija kohtaa tiellään valitettavan usein pettymyksiä. Joskus haku tyssää jo hakemusvaiheessa, mutta pahiten kirvelee kalkkiviivoille asti edennyt prosessi, jonka aikana olet jo ehtinyt kuvitella itsesi hakemaasi työhön.
Vaikka työnhakuun suhtautuisi realistisesti, on toiveilta ja odotuksilta vaikea välttyä. Siksi pala nousee helposti kurkkuun, kun rekrytoija ilmoittaa päätyneensä toiseen kandidaattiin.
Jokainen työhaastattelu ja saavutettu yhteys yritykseen voi kuitenkin osoittautua arvokkaaksi, joten on tärkeää toimia oikein myös pettymyksen hetkellä.
Koostimme viisi vinkkiä, joilla käännät turhautumisen menestykseksi.
1. Älä ota torjuntaa henkilökohtaisesti
Huolimatta siitä, miten mukavasti kielteisestä rekrytointipäätöksestä viestitään, ei kukaan nauti ”kiitos, mutta ei kiitos” -viestin vastaanottamisesta. Pahimmillaan lukuisat kielteiset päätökset tekevät työnhausta lannistavaa, jopa masentavaa puuhaa.
Yritä kuitenkin pitää pää kylmänä, äläkä ota torjuntaa henkilökohtaisesti. Se, että jäit ilman työpaikkaa, ei määrittele arvoasi ihmisenä tai työntekijänä. Vaikka jäit tällä kertaa työnhaussa rannalle, päihitit todennäköisesti kymmeniä muita erinomaisia hakijoita. Voit siis olla itsestäsi ylpeä, vaikka valinta ei kohdistunutkaan sinuun.
2. Hyväksy tunteesi
Kun saat tiedon kielteisestä päätöksestä, älä vähättele tuntemuksiasi. Suru, pettymys, turhautuminen ja jopa viha ovat tässä tilanteessa luonnollisia tunteita, jotka kertovat sinun olleen tosissasi haun suhteen.
Tunnista tunteet ja käsittele niitä sinulle luontaisella tavalla. Soita ystävälle, lähde pitkälle lenkille tai kirjoita ärsytyksesi ylös päiväkirjaan. Näin saat tunteesi käsiteltyä ja voit siirtyä eteenpäin kohti uusia mahdollisuuksia.
3. Kiitä mahdollisuudesta
Kiitollisuus ei todennäköisesti ole päällimmäisenä mielessä, kun saat kuulla, että työpaikka on mennyt ohi suun. Osoita kuitenkin arvostusta sinua haastatelleelle rekrytoijalle ja kiitä saamastasi mahdollisuudesta joko puhelimessa tai kirjallisesti.
Samalla voit myös ilmaista olevasi kiinnostunut yrityksestä mahdollisesti myös jatkossa, mikäli paremmin sinun profiiliisi sopivia paikkoja aukeaa. Jos olit parhaiden hakijoiden joukossa, on todennäköistä, että sinut pidetään mielessä myös jatkossa.
4. Pyydä palautetta
Kun rekrytoija soittaa ilmoittaakseen kielteisestä päätöksestä, haluaa moni vaistomaisesti lopettaa puhelun lyhyeen. Tilanne on kuitenkin hedelmällinen hetki kasvaa ja kehittyä, eikä tätä mahdollisuutta kannata haaskata.
Kiitä siis saamastasi mahdollisuudesta ja tiedustele samalla, miten olisit voinut erottua rekryprosessissa vielä paremmin eduksesi. Pyytämäsi palautteen ansiosta olet seuraavan kerran töitä hakiessasi taas piirun verran parempi kandidaatti.
5. Pysy luottavaisena
Kun unelmatyöpaikka jää saamatta, ei ole helppoa pysytellä toiveikkaana. Työpaikkojen kohdalla ei kuitenkaan kannata jämähtää ajatukseen yhdestä oikeasta. Yhden oven sulkeutuessa saattaa hyvinkin aueta ovi sellaiseen paikkaan, josta et osannut edes haaveilla.
Pidä siis pääsi pystyssä ja mieli luottavaisena, sillä positiivisesti ajattelevat ovat usein alttiimpia työllistymään.
Lähteet: The Balance, US News