Työura

Näin vakuutat työnantajan asenteellasi – asiantuntijat listaavat tärkeimmät tekijät työnhaun ja urakehityksen taustalla

Näin vakuutat työnantajan asenteellasi – asiantuntijat listaavat tärkeimmät tekijät työnhaun ja urakehityksen taustalla
Leadcast-podcastissa Maria Wasastjerna ja Essi Weseri keskustelevat yritysjohtajien ja asiantuntijoiden kanssa urapoluista ja hyvistä ja huonoista neuvoista niiden varrella.

Asenne, rohkeus ja halu oppia ratkaisevat urapolun ja työnhaun eri vaiheissa. Lue, mitä asiantuntijat kertovat Leadcast-podcastin haastatteluissa työnhausta ja uraloikista.

Haaveiletko uudesta askeleesta urallasi tai kenties loikasta kokonaan uudelle alalla? Vai kaipaatko ehkä vain tukea työnhakuun? Näitä teemoja käsitellään uudessa Leadcast-podcastin jaksossa, jonka parhaita tärppejä ja oivalluksia olemme koonneet tähän artikkeliin.

Leadcast on kahden kokeneen juristin Maria Wasastjernan ja Essi Weserin podcast, jossa he keskustelevat yritysjohtajien ja ammattilaisten kanssa uran kohokohdista ja pohjanoteerauksista, hyvistä ja huonoista neuvoista sekä johtajuuden eri ulottuvuuksista.

Podcastin tuorein jakso on kokoelma aiempien jaksojen parhaita paloja liittyen työnhakuun ja urahyppyihin. Mukana keskustelemassa on Duunitorin sisältöpäällikkö Vilma Komulainen, joka paljastaa myös omat vinkkinsä työnhakua tai uraloikkaa suunnitteleville. 

Mikäli kaipaat tukea seuraavaan askeleeseen urallasi, kuuntele jakso alta tai lue kootut vinkit tästä artikkelista.

<iframe src="https://anchor.fm/leadcast/embed/episodes/Best-of-Tynhaku-ja-urahypyt-ehm3of/a-a2s5nai" height="102px" width="400px" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>

1. Asenne ratkaisee

Jos Wasastjernan ja Weserin haastattelemilta asiantuntijoilta haluaa poimia yhden asian, joka on ratkaiseva urakehityksen kannalta, tuntuu se olevan asenne. Se on myös Kansallisen rekrytointitutkimuksen perusteella rekrytoijille kaikkein tärkein peruste työntekijän palkkaamiselle.

Esimerkiksi Kämp Groupin toimitusjohtaja Laura Tarkka kertoo podcastissa kiinnittävänsä rekrytoinneissa huomiota ennen kaikkea asenteeseen ja kannustaa rekrytoijia valitsemaan tiimeihin ihmisiä, joilta löytyy asennetta ja potentiaalia, vaikka kokemusta vastaavista tehtävistä ei välttämättä olisi kertynyt.

”Jos työntekijällä on draivia, niin se tekee työnsä superhyvin ja rakentaa sen omannäköisekseen. Se on rankkaa sille henkilölle ja muulle organisaatiolle, mutta lopputulos voi olla tosi hyvä”, Tarkka sanoo podcast-jaksossa. 

Miten työnhakija voi sitten tuoda parhaiten asennettaan esiin? Duunitorin Vilma Komulaisella on tähän yksinkertainen vinkki, jota moni ei kuitenkaan tunnu noudattavan.

”Tuo esille – oli se sitten hakemuskirjeessä, haastattelussa tai avoimessa kysymyksessä – että olet oikeasti perehtynyt siihen, mitä siellä yrityksessä tehdään. Yritä etsiä yrityskulttuurista, tuotteista tai palveluista niitä asioita, jotka itseäsi kiinnostavat, ja kerro, miksi olet hakemassa juuri siihen yritykseen. Pyri menemään vähän pois siitä, mitä kaikkea olet aiemmin tehnyt, ja kertomaan sen sijaan siitä, mitä haluaisit tehdä siellä uudessa yrityksessä.”

2. Hae rohkeasti 

Työpaikkailmoitukset voivat pahimmillaan näyttää hurjalta listalta vaatimuksia, joista jokaista tuskin kukaan täyttää. Leadcastin asiantuntijat ja haastateltavat kannustavat hakemaan rohkeasti myös niitä töitä, joiden jokaista kriteeriä ei täytä. 

Jos pursuaa motivaatiota ja intoa työskennellä juuri tietyssä organisaatiossa ja haetuissa tehtävissä, kannustavat Leadcastin naiset hakemaan tehtävää epäröimättä, sillä ilmoituksissa mainitut taidot, toiveet ja kriteerit harvoin ovat kaikki täysiä välttämättömyyksiä.

”Jos et osaa niitä kaikkia taitoja vielä siinä tilanteessa, niin ehkä opit ne puuttuvat tai keskeneräiset taidot uudessa työssä”, Maria Wasastjerna muistuttaa jaksossa.

3. Uskalla vaihtaa

Useat Leadcast-podcastissa haastatellut asiantuntijat haluavat myös muistuttaa siitä, että yhteen työpaikkaan ei tarvitse tai kannata sitoutua loppuelämäksi tai -uraksi. 

Stora Enson hallituksen puheenjohtaja Jorma Eloranta kannustaa vaihtamaan työpaikkaa rohkeasti ja uskoo vaihtelun tekevän hyvää uralle. 

Hän kertoo podcastissa nähneensä liian monia tapauksia, joissa on tultu yritykseen esimerkiksi 25–30-vuotiaana ja työskennelty samassa firmassa samankaltaisissa tehtävissä liian pitkään. Erityisen tärkeänä hän näkee erilaisten työnkuvien kokeilemisen.

"Sillä tavalla (samassa työpaikassa) ei altista itseään vieraille asioille beyond the comfort zone. Liian usein ei kannata kuitenkaan hypätä paikasta toiseen, se ei anna luottamusta."

Vilma Komulainen uskoo motivaation merkitykseen ja siihen, että hyvä taustatyö maksaa itsensä takaisin työnhaussa.

Alanvaihtaja joutuu usein professiokeskeisessä työelämässä näkemään hieman ylimääräistä vaivaa sen eteen, että tulee nähdyksi potentiaalisena työnhakijana. Komulainen kehottaakin alanvaihtajaa keskittymään työnhaussaan erityisesti niin sanottuihin siirrettäviin taitoihin.

”Mitkä ovat niitä taitoja, joita voit napata aiemmista kokemuksistasi ja siirtää seuraaviin, vaikka loikkaisitkin erilaisten asioiden pariin? Näitä kannattaa miettiä CV:täkin rakentaessa”, hän sanoo.

”Toinen vinkki voisi olla klassinen verkostoitumisen taito. Jos lähtee loikkaamaan uudelle uralle, oli se sitten somessa tai livenä, niin kannattaa hakeutua sellaisten ihmisten seuraan, jotka edustavat niitä asioita, jotka itseäsikin kiinnostavat.” 

4. Opettele uutta

Jokaisen menestystarinan takaa löytyy kovaa työtä, uuden oppimista ja itsensä kehittämistä. Outokummun talousjohtaja Pia Aaltonen-Forsell kertoo Leadcastin haastattelussa uskovansa aktiiviseen oman osaamisen kehittämiseen.

”Uskon, että jokainen, joka on menestynyt urallaan, on tehny sen eteen töitä. Kun on opiskellut, kuunnellut podcasteja ja ihmisiä, on koko ajan rakentanut omaa työkalupakkiaan. Silloin on valmis ottamaan vastaan haasteita.”

Myös Komulainen kannustaa hakeutumaan uusien asioiden pariin tarpeeksi usein:

”Uskon siihen, että jos on vähän liian mukavaa, niin voi miettiä, kannattaisiko kokeilla jotain uutta. Sen ei aina tarvitse liittyä välttämättä työhön. Joskus kasvaminen ja oppiminen tapahtuvat muilla elämän osa-alueilla.”

5. Etsi asioita, joista saat energiaa

Vilma Komulainen kehottaa jaksossa miettimään, mitkä asiat nykyisessä työssä innostavat eniten, ja mitkä puolestaan syövät energiaa. 

”Kannattaa yrittää löytää sieltä niitä asioita, jotka saavat innostumaan, ja joista haluaa oppia uutta. Ne aika usein linkittyvät toisiinsa”, Komulainen vinkkaa. 

Hän kehottaa pitämään ainakin kerran vuodessa kehityskeskustelun itsensä kanssa. Se tarkoittaa kuluneen vuoden pohtimista ja arvioimista: mikä on ollut mieluisinta, entä missä on oppinut eniten? Pysähtymällä tarkastelemaan omaa työtä ja arkea rauhassa voi oivaltaa jotain sellaista, mikä arjen tuoksinassa jää helposti huomiotta.

Kun omia unelmia tai tavoitteita tunnistaa, kannattaa ne Komulaisen mukaan myös sanoa ääneen.

”Ei kannata hillota ajatuksia itsellä, vaan sanoa ne ääneen tuttavapiirille tai omalle esihenkilölle tai postata someen avoimena työnhakuilmoituksena. Usein kun uskaltaa sanoa asioita ääneen ja pyytää apua, silloin ne usein myös onnistuvat.”

Kuuntele koko Leadcast-jakso täältä »

Lue myös:

Mitä tehdä kotona koronakaranteenissa? Nämä 15 kotimaista podcastia viihdyttävät ja kehittävät kriisin aikana

Miten asenne näkyy työhakemuksessa? Näin perustelet olevasi motivoitunut ja ”hyvä tyyppi”

Miksi työpaikkaan sitoudutaan kuin avioliittoon? Vaihtamalla paranee, uskoo Alf Rehn

Ammatinvalintatesti – tee testi ja löydä unelma-ammattisi

Miten tienata enemmän rahaa? Tunnetut bloggaajat antavat vinkkinsä ja paljastavat omat tulonsa

ura


Jaa artikkeli:


Mitä mieltä olit artikkelista?

Vastaa ja näet muiden vastaukset

Uutiskirje

Tilaa Duunitorin uutiskirje – työnhakuvinkit suoraan sähköpostiisi!

Luetuimmat


Tuoreimmat

Duunitori suosittelee

Palmian turvallisuusalan kesätyöpaikat 2024, pääkaupunkiseutu

Palmian turvallisuusalan kesätyöpaikat 2024, pääkaupunkiseutu

Helsinki ja 2 muuta – Julkaistu 10.1.
Asiakashankkijoita liikkuvaan rooliin Uudellemaalle, Pirkanmaalle ja Keski-Suomeen

Asiakashankkijoita liikkuvaan rooliin Uudellemaalle, Pirkanmaalle ja Keski-Suomeen

Uusimaa ja 4 muuta – Julkaistu 3.1.
Kesätöihin Rinnekodeille

Kesätöihin Rinnekodeille

Oulu ja 12 muuta – Julkaistu 15.1.
Haussa myyjiä Helsinkiin, Turkuun ja Tampereelle

Haussa myyjiä Helsinkiin, Turkuun ja Tampereelle

Turku ja 2 muuta – Julkaistu 2.1.
UPM Kesätyöhaku

UPM Kesätyöhaku

Finland ja 18 muuta – Julkaistu 1.12.
Summer Energy 2024 – Kesätyö Fortumilla

Summer Energy 2024 – Kesätyö Fortumilla

Espoo ja 2 muuta – Julkaistu 8.1.
Kesätöihin Metsä Groupin tuotantolaitoksille

Kesätöihin Metsä Groupin tuotantolaitoksille

Hämeenlinna ja 12 muuta – Julkaistu 8.1.

Yrityksen perustaminen mielessä? Tästä oppaasta löydät tarvittavat tiedot – kaikki yrittäjyydestä yhdestä paikasta!

Työnantaja, haluatko enemmän hakijoita?

Duunitorin kampanjoilla saat lisää silmäpareja työpaikkailmoituksellesi sekä Suomen liikennöidyimmästä työnhakukoneesta, että kohdennetusta mainonnasta.

Autamme sinua tekemään modernia rekrytointia. Luomme juuri sinulle sopivan ratkaisun datan ja näkemyksen avulla, avainsanoina ilmoituskampanja, sisältömarkkinointi, työnantajakuvan kehittäminen tai vaikkapa uusi hakemukseton hakupalvelu.

Omat suosikit

Suosikkejasi ei tallenneta! Rekisteröidy, niin voit palata niihin vielä myöhemmin.

Uusi suosikki lisätty!

Suosikkejasi ei tallenneta! Rekisteröidy, niin voit palata niihin vielä myöhemmin.

Suosikit täynnä!

Rekisteröidy, niin voit tallentaa lisää suosikkeja ja palata niihin vielä myöhemmin.