Määräaikainen työsuhde on työsuhde, jonka päättymisaika on ennalta tiedossa. Määräaikaisia työsopimuksia käytetään esimerkiksi kesätöissä, sijaisuuksissa ja väliaikaisissa projekteissa. Määräaikaisen työsopimuksen käyttöä on rajoitettu työsopimuslaissa, jotta työnantaja ei voi kiertää niiden avulla työntekijän irtisanomissuojaa tai käyttää määräaikaista työvoimaa perusteetta.
Määräaikaiselle työsuhteelle tarvitsee aina syyn
Työnantaja saa solmia määräaikaisen työsopimuksen vain perustellusta syystä. Perusteita työsuhteen määräaikaisuudelle voivat olla esimerkiksi kausiluonteinen työ, sijaisuus, määräaikainen projekti tai oppilaitoksen työharjoitteluaika. Pitkäaikaistyöttömän kanssa määräaikaisen työsopimuksen saa tehdä myös ilman perusteita. Tällöin palkattavan työntekijän on oltava ollut edelliset 12 kuukautta työttömänä työnhakijana. Pitkäaikaistyöttömän kanssa saa sopia määräaikaisesta työsuhteesta enintään vuodeksi. Jos työsuhde kestää alle vuoden, sen saa vuoden sisällä uusia enintään kahdesti, eikä sopimusten kesto saa olla yhteensä yli vuotta. Työntekijän aloitteesta työsopimus voidaan tehdä määräaikaisena ilman erityisiä perusteluja.
Työnantaja ei saa käyttää määräaikaisia työsopimuksia toistuvasti ilman syytä. Ketjutetut perusteettomasti määräaikaiset työsopimukset voidaan katsoa jatkuvaksi työvoiman tarpeeksi, jolloin työsuhdetta voidaan pitää toistaiseksi voimassa olevana.
Määräaikaisen työsopimuksen erityispiirteet
Jos määräaikainen työ kestää yli kuukauden, työnantajan on kerrottava työntekijälle joko työsopimuksessa tai erillisessä selvityksessä työsopimuksen päättymisaika tai arvio siitä sekä peruste määräaikaisuudelle. Määräaikainen työsuhde päättyy ilman erillistä ilmoitusta, kun sopimuksen määräaika päättyy tai sovittu työ valmistuu. Jos tarkka päättymisajankohta ei ole tiedossa, työnantajan on ilmoitettava työsopimuksen päättymisestä heti, kun ajankohta on tiedossa. Yli viideksi vuodeksi tehty määräaikainen työsopimus irtisanotaan samalla tavalla kuin toistaiseksi voimassa oleva työsopimus.
Jos määräaikainen työsuhde kestää alle vuoden, koeaika saa olla korkeintaan puolet työsuhteen kestosta. Yli vuoden pituisissa työsuhteissa koeaika saa olla korkeintaan kuusi kuukautta. Määräaikaisessa työsuhteessa olevaa työntekijää tulee kohdella tasa-arvoisesti muiden työntekijöiden kanssa. Tämä tarkoittaa sitä, että määräaikaisen työntekijän työehdot eivät saa olla epäedullisempia kuin muilla ilman asiallista syytä.
Määräaikaisen työsopimuksen irtisanominen
Työnantaja tai työntekijä eivät voi irtisanoa määräaikaista työsopimusta kesken työsuhteen. Käytännössä työsuhteen lopettamisesta voidaan neuvotella ja työsuhde voidaan irtisanoa työnantajan ja työntekijän yhteisellä päätöksellä. Jos työsopimuksessa on määritelty koeaika, työsopimus voidaan irtisanoa sen aikana myös määräaikaisessa työsuhteessa.
Jos työnantaja tai työntekijä purkaa määräaikaisen työsopimuksen ilman toisen suostumusta, sopimuksen rikkojan tulee korvata toiselle aiheuttamansa vahinko. Työntekijä voi joutua korvaamaan esimerkiksi uuden työntekijän rekrytoinnista aiheutuvia kuluja. Työntekijän saama korvaus riippuu muun muassa ansion menetyksestä, työntekijän mahdollisuudesta saada ammattiaan tai koulutustaan vastaavaa työtä sekä siitä, miten työnantaja on toiminut irtisanomisen kanssa.
Lähde: