Työnhaku

Miten kertoa motivaatiosta työnhaussa? Asiantuntija vastaa opiskelijoiden yleisimpiin työnhakukysymyksiin

Miten kertoa motivaatiosta työnhaussa? Asiantuntija vastaa opiskelijoiden yleisimpiin työnhakukysymyksiin
Duunitorin rekrytointiasiantuntija Lotta Viljamaa vastaa opiskelijoiden yleisimpiin työnhakua koskeviin kysymyksiin. Kuva: Niko Raappana

Studia-messut on Suomen suurin toisen asteen opiskelijoille ja jatkuvasta oppimisesta kiinnostuneille suunnattu opiskelu- ja uratapahtuma. Tapahtuma järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 23.–24.11.2022. Messuilla pääset tutustumaan lukuisiin jatkokoulutusmahdollisuuksiin sekä seuraamaan työnhakuun ja työelämään liittyvää ohjelmaa. Me Duunitorilla aloitimme Studiaan valmistautumisen vastaamalla opiskelijoiden yleisimpiin työnhakua koskeviin kysymyksiin.

Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Studia-messujen kanssa.

Miten menestyä työnhaussa ilman mittavaa työkokemusta ja verkostoja? Miten alanvaihtaja voi löytää uuden työn? Millainen on hyvä työhakemus?

Nämä ja monta muuta työnhakuun liittyvää kysymystä pyörivät lähes jokaisen opiskelijan mielessä, kun kesätöiden hakukausi ja valmistuminen lähestyvät. Studia-messuilla pääset seuraamaan puheenvuoroja, joista saat apua työnhakuun ja uran aloitukseen.

Messuja odotellessa voit lukea Duunitorin rekrytointiasiantuntijan Lotta Viljamaan vinkit, joiden avulla pääset askeleen lähemmäs seuraavaa työpaikkaa.

Tutustu Studia-messujen ohjelmaan »

1. Miten sanoittaa motivaatiota hakukirjeessä, jos alan työkokemusta ei vielä ole karttunut?

Duunitorin vuosittain tekemän Kansallisen rekrytointitutkimuksen mukaan työnhakijan motivaatio työtehtävää kohtaan on tärkein rekrytointipäätökseen vaikuttava tekijä. Motivaation sanoittamiseen kannattaa siis panostaa. Se ei onneksi vaadi valmista kokemusta, vaan itsetuntemus ja perehtyminen työnantajaan riittävät. Omien motivaatiotekijöiden ja vahvuuksien tunnistamisen apuna voit hyödyntää Duunitorin tyyppitestiä.

Hakemuksessa kannattaa kertoa, mikä juuri tässä työtehtävässä ja työnantajassa herätti kiinnostuksen. Muista kertoa motivaatiosta perustellen ja konkreettisten esimerkkien kautta.

Motivaatioon liittyviä tekijöitä on hyvä avata myös hieman pidemmällä tähtäimellä: mitä haluaisit työurallasi saavuttaa ja oppia, ja miten tämä yritys ja tehtävä veisi sinua kohti unelmiasi? Entä minkälaiset asiat ja arvot ovat sinulle työelämässä tärkeitä? Jos työnantajan arvot sopivat yhteen omiesi kanssa, löydät todennäköisemmin työn, jossa on helppo viihtyä.

Katso alta esimerkit kahdesta tavasta kertoa motivaatiosta. Kumpi kuulostaa vakuuttavammalta?

❌ Haen tätä työpaikkaa, koska se vaikutti kiinnostavalta. 

✅ Haen tätä työpaikkaa, koska nautin monipuolisesta myyntityöstä ja uskon yrityksenne tarjoaman palvelun tuovan asiakkaille aidosti lisäarvoa. Tässä myyjän tehtävässä pääsisin hyödyntämään järjestötoiminnassa hioutuneita yhteistyö- ja neuvottelutaitojani ja samalla oppimaan uutta digitaalisesta markkinoinnista.

2. Kuinka laajasti opintojen sisältöä kannattaa avata hakukirjeessa?

Hakukirjeen tärkein tehtävä on auttaa rekrytoijaa ymmärtämään, millaista osaamista sinulla on, miten se sopii avoimeen työpaikkaan ja miten voit osaamisellasi auttaa työnantajaa ratkaisemaan jonkin hänelle kriittisen ongelman.

Jos hakemasi työn kannalta tärkein osaamisesi on kertynyt opinnoista, kannattaa niihin ehdottomasti viitata hakukirjeessä. Pidä kuitenkin hakemuksen sisältö tiukasti kiinni tulevassa työpaikassa ja kerro, miten opinnoissa hankkimasi osaaminen olisi hyödyllistä työnantajalle. Pidä mielessä työpaikkailmoituksessa esitetyt edellytykset ja kerro osaamisestasi niihin peilaten. 

Älä toista hakukirjeessä samoja asioita, jotka kerrot CV:ssä. CV on hyvä paikka kertoa kokemuksesta ja opinnoista yksityiskohtaisesti, hakukirjeessä taas osaamisesta kerrotaan yhteen vetäen ja suhteessa avoimen työpaikan vaatimuksiin.

3. Pitääkö rekrytoijalle soittaa hakemuksen lähetyksen jälkeen?

Rekrytoijalle voi soittaa, jos sinulla on työpaikkaan liittyvää kysyttävää, johon et löydä vastausta työpaikkailmoituksesta tai työnantajan nettisivuilta. Puhelimeen kannattaa kuitenkin tarttua jo ennen hakemuksen lähettämistä, jotta voit hyödyntää rekrytoijalta saamiasi lisätietoja hakemuksen tekemisessä.

Pelkästään mieleen jäämisen takia soittaminen ei kannata. Työpaikkailmoituksen haku- ja yhteydenotto-ohjeet (esim. soittoajat) on hyvä lukea tarkkaan ja noudattaa niitä.

4. Mikä rooli vapaaehtoistyöllä ja aktiivisuudella opiskelijatoiminnassa on työnhaun kannalta?

Moni työnantaja hakee työhön liittyvän ammatillisen osaamisen lisäksi myös yleisempiä työelämätaitoja, kuten projektinhallinta-, neuvottelu-, yhteistyö- ja stressinhallintataitoja. Näitä taitoja pääset harjoittamaan varsinaisen työkokemuksen lisäksi myös vapaaehtoistyössä, harrastuksissa ja opiskelijajärjestötoiminnassa. 

Pysähdy siis miettimään vapaaehtoistyö-, harrastus- tai järjestötoimintakokemusta siitä näkökulmasta, millaista osaamista se on sinulle antanut. Kuten työkokemuksesta, myös muusta kokemuksesta kannattaa työnhaussa kertoa osaaminen ja tulokset edellä.

5. Mikä on LinkedInin rooli nykyajan työnhaussa? Onko se pakollinen?

LinkedInin käyttö ei ole pakollista, mutta suositeltavaa. 

Yhä useampi työnantaja etsii ehdokkaita avoimiin työpaikkoihin suoraan LinkedInistä. LinkedInissä pääset myös verkostoitumaan alasi kokeneempien osaajien kanssa, seuraamaan ja osallistumaan sinua kiinnostaviin ammatillisiin keskusteluihin sekä tuomaan matalalla kynnyksellä esille omaa osaamistasi ja asiantuntemustasi esimerkiksi opiskelemistasi aiheista. 

Jos sinulla ei vielä ole LinkedIn-profiilia, pääset alkuun tämän artikkelin avulla.

6. Miten tehdä vaikutus ensimmäisessä työpaikassa?

Kun olet napannut ensimmäisen työpaikkasi, olet suoriutunut vaikeimmasta vaiheesta ja onnistunut vakuuttamaan työnantajan potentiaalistasi. 

Aloita uudessa työpaikassa perusasioista: ole ajoissa paikalla, seuraa aktiivisesti perehdytystä työtehtäviin ja ole kiinnostunut uusista työkavereistasi. Ensimmäisinä päivinä kannattaa olla valmis esittäytymään napakasti erilaisille kokoonpanoille. Työkavereitasi luultavasti kiinnostaa, mitä olet opiskellut ja tehnyt aikaisemmin, ja mikä sai sinut kiinnostumaan juuri tästä työpaikasta.

Ensimmäisessä työpaikassa työnantajasi ei varmasti odota, että osaat kaiken jo valmiiksi. Oppimishaluinen ja ahkera asenne sekä rohkeus kysyä apua vievät sinut pitkälle. Moni työnantaja arvostaa oma-aloitteista asennetta – tarjoa siis apuasi kysymättä ja osoita halusi tutustua yrityksen tekemiseen monipuolisesti. 

Pyydä pomolta ja työkavereilta palautetta suoriutumisestasi ja ota palautteesta opiksesi. Työsuhteen lopussa kannattaa rohkeasti pyytää esihenkilöä suosittelijaksi auttamaan seuraavien työpaikkojen haussa.

Lisää työnhakuaiheisia keskusteluja on luvassa Studia-messuilla marraskuun lopussa. Duunitorin asiantuntijoita pääset kuulemaan Jatkuvan oppimisen ohjelmapisteellä molempina messupäivinä. Tutustu Studian ohjelmaan tarkemmin Studian sivuilla.

Lue myös:

Opiskelija, etsitkö töitä? Katso nämä osa-aikaiset työpaikat

Työnhakija, älä kerro kuinka motivoitunut olet – näytä se rekrytoijalle

Kannattaako työnhakijan soittaa rekrytoijalle? Älä soita, ellet ota huomioon näitä asioita

Tiesitkö tämän? 10 syytä, miksi vapaaehtoistyö antaa valtavasti – osa yllättää



Jaa artikkeli:


Mitä mieltä olit artikkelista?

Vastaa ja näet muiden vastaukset

Uutiskirje

Tilaa Duunitorin uutiskirje – työnhakuvinkit suoraan sähköpostiisi!

Luetuimmat


Tuoreimmat

Duunitori suosittelee

Infrasuunnittelun asiantuntijoita Helsinkiin

Infrasuunnittelun asiantuntijoita Helsinkiin

Helsinki – Julkaistu 22.2.
Lastenlääkäriksi Mehiläiseen

Lastenlääkäriksi Mehiläiseen

Helsinki ja 21 muuta – Julkaistu 2.2.
Myyntitiimin kapteeniksi Poriin

Myyntitiimin kapteeniksi Poriin

Pori – Julkaistu 7.2.
Raskaan kaluston mekaanikko

Raskaan kaluston mekaanikko

Tampere ja 3 muuta – Julkaistu 5.2.
Kesätyö: Sairaanhoitaja, lähihoitaja, terveydenhoitaja

Kesätyö: Sairaanhoitaja, lähihoitaja, terveydenhoitaja

Espoo ja 9 muuta – Julkaistu 5.2.
Pyörätaksinkuljettaja

Pyörätaksinkuljettaja

Helsinki ja 9 muuta – Julkaistu 13.2.
Kesätöihin HKScanille

Kesätöihin HKScanille

Vantaa ja 5 muuta – Julkaistu 29.1.

Yrityksen perustaminen mielessä? Tästä oppaasta löydät tarvittavat tiedot – kaikki yrittäjyydestä yhdestä paikasta!

Työnantaja, haluatko enemmän hakijoita?

Duunitorin kampanjoilla saat lisää silmäpareja työpaikkailmoituksellesi sekä Suomen liikennöidyimmästä työnhakukoneesta, että kohdennetusta mainonnasta.

Autamme sinua tekemään modernia rekrytointia. Luomme juuri sinulle sopivan ratkaisun datan ja näkemyksen avulla, avainsanoina ilmoituskampanja, sisältömarkkinointi, työnantajakuvan kehittäminen tai vaikkapa uusi hakemukseton hakupalvelu.

Omat suosikit

Kirjaudu tilillesi käyttääksesi ominaisuutta.

Omat suosikit

Kirjaudu tilillesi käyttääksesi ominaisuutta.