Johtaminen

Muutoskäyrällä

Muutoskäyrällä
Muutoskäyrällä

Oletko kuullut muutoskäyrästä? Tämäntapaisella kuvalla esitetään usein muutostilanteen eteneminen. Kuvio perustuu traumaattisten tilanteiden käsittelyyn (esimerkiksi kun henkilö saa tiedon omasta tai läheisensä vakavasta sairaudesta), ja se tunnetaan myös nimellä Kübler-Rossin muutoskäyrä.

Kuva on sovelluskelpoinen myös organisaatioiden muutoksissa: tieto muutoksesta saa meidät luisumaan kohti tehottomuuden kuoppaa. Toimintakykymme vähenee, tunteiden kirjo vaihtelee harmista jopa vihaan ja suruun. Kun tilanne alkaa olla hallussa, nousemme alhosta voittajan polulle ja kohti uutta normaalia. Luonnollisesti kaikilla kuoppa ei ole yhtä syvä tai matka yhtä pitkä, samoin tunneskaala on kovin yksilöllinen.

Kuvaa ei voikaan käyttää tarkkana karttana muutostilanteissa, mutta se tuo hyvin esiin muutostilanteiden haasteellisuutta. ”Aika parantaa haavat” on vaarallinen tie yritykselle, joka haluaa porukkansa seuraavan mukana.

Muutosjohtaminen avainasemassa

Muutosjohtamisen tärkeyden voi tiivistää kahteen seikkaan: toimiva muutosjohtaminen tekee henkilöstön kuopasta matalamman ja myös lyhentää siellä rypemistä. Eli muutosjohtamiseen investoitu pätäkkä tuottaa kohtuullisen helposti koko organisaation näkökulmasta tulosta, jos vaihtoehtona on vellominen toimintakyvyttömässä tilassa.

 

Henkilökohtainen muutos prosessina

Kelley & Conner hahmottelivat 1970-luvun puolivälissä toisenlaisen käyrän, tai oikeastaan kukkulan. Ajatellaan, että olet päättänyt lopettaa jonkin paheen, kuten tupakoinnin, tai aloittaa jotain tervettä, kuten lenkkeilyn. Olet ehkä vatvonut päätöstäsi jonkin aikaa, mutta nyt se on tehty, ja on aika lunastaa lupaukset.

Alkuun olet innoissasi, mietit ehkä edessä siintävää terveyttä ja rantakuntoa. Jonkin ajan kuluttua törmäät vaikeuksiin ja joudut tienhaaraan: vaihtoehdot ovat joko luovuttaa (hiljaa itseksesi tai julkisesti myöntämällä) tai jatkaa hammasta purren valitsemallasi polulla. Jatkaessasi ajan mittaan helpottaa, tunteiden kirjo laimenee, ja uudesta polusta tulee sinulle uusi normaali.

Alamäki vai ylämäki?

Eli nyt kun kohtaamme muutoksia, olemmeko siis menossa kuoppaan vai kipuamassa mäkeä? Muutoksen lähde vaikuttanee: jos muutos tulee ulkoa päin ja on vähemmän omassa vaikutuspiirissäsi, valmistaudu kuoppaan. Jos taas muutoksen kuskinpenkillä istut itse, valmistaudu kiipeämään.

Työelämän näkökulmasta näistä kummastakin voidaan löytää monia esimerkkejä. Henkilöstön kannalta ikävämmät toimenpiteet, olivat ne sitten pinnalla pysymisen kannalta välttämättömiä tai seurausta yrityksen huonosta johtamisesta, ovat tyyppiesimerkki muutoskuopasta. Mielenkiintoista on myöskin se, että päättävä osapuoli ei sinällään ole immuuni muutoksen vaikutuksille, mutta on oman kuoppansa käynyt jo läpi siinä vaiheessa, kun muut ovat tulevasta autuaan tietämättömiä. Uuden oppiminen taas on esimerkki siitä, kuinka positiiviseen lopputulokseen tähtäävä matka voi olla tuskallinenkin välillä.



Jaa artikkeli:


Mitä mieltä olit artikkelista?

Vastaa ja näet muiden vastaukset

Uutiskirje

Tilaa Duunitorin uutiskirje – työnhakuvinkit suoraan sähköpostiisi!

Luetuimmat


Tuoreimmat

Duunitori suosittelee

Kesätyöntekijöitä WorkPowerille

Kesätyöntekijöitä WorkPowerille

Uusi Helsinki ja 11 muuta – Julkaistu 22.1.
Kesätyöntekijöitä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle

Kesätyöntekijöitä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle

Uusi Vantaa ja 3 muuta – Julkaistu 22.1.
Asiakashankkijoita liikkuvaan rooliin Uudellemaalle, Pirkanmaalle ja Keski-Suomeen

Asiakashankkijoita liikkuvaan rooliin Uudellemaalle, Pirkanmaalle ja Keski-Suomeen

Uusimaa ja 4 muuta – Julkaistu 3.1.
Monipuolisia nuoriso-ohjaajan tehtäviä alan opiskelijoille

Monipuolisia nuoriso-ohjaajan tehtäviä alan opiskelijoille

Helsinki – Julkaistu 19.1.
Palmian turvallisuusalan kesätyöpaikat 2024, pääkaupunkiseutu

Palmian turvallisuusalan kesätyöpaikat 2024, pääkaupunkiseutu

Helsinki ja 2 muuta – Julkaistu 10.1.
Kesätöihin ISS:lle

Kesätöihin ISS:lle

Espoo ja 10 muuta – Julkaistu 15.1.
UPM Kesätyöhaku

UPM Kesätyöhaku

Finland ja 18 muuta – Julkaistu 1.12.

Yrityksen perustaminen mielessä? Tästä oppaasta löydät tarvittavat tiedot – kaikki yrittäjyydestä yhdestä paikasta!

Työnantaja, haluatko enemmän hakijoita?

Duunitorin kampanjoilla saat lisää silmäpareja työpaikkailmoituksellesi sekä Suomen liikennöidyimmästä työnhakukoneesta, että kohdennetusta mainonnasta.

Autamme sinua tekemään modernia rekrytointia. Luomme juuri sinulle sopivan ratkaisun datan ja näkemyksen avulla, avainsanoina ilmoituskampanja, sisältömarkkinointi, työnantajakuvan kehittäminen tai vaikkapa uusi hakemukseton hakupalvelu.

Omat suosikit

Suosikkejasi ei tallenneta! Rekisteröidy, niin voit palata niihin vielä myöhemmin.

Uusi suosikki lisätty!

Suosikkejasi ei tallenneta! Rekisteröidy, niin voit palata niihin vielä myöhemmin.

Suosikit täynnä!

Rekisteröidy, niin voit tallentaa lisää suosikkeja ja palata niihin vielä myöhemmin.