Työnhaku

Motivaatio ja persoonallisuus ovat aikaisempaa työkokemusta tärkeämpiä

Motivaatio ja persoonallisuus ovat aikaisempaa työkokemusta tärkeämpiä
Saippuakupla

Mikä on koulutuksen tai erityistaitojen rooli, kun uusia osaajia rekrytoidaan yritykseen? Onko aikaisempi työkokemus tärkeämpää kuin motivaatio? Mitkä ovat tärkeimmät rekrytointipäätökseen vaikuttavat tekijät? Työnhakija ei välttämättä tule edes ajatelleeksi, mitkä kaikki tekijät vaikuttavat siihen, aukeavatko ovet uuteen yritykseen vai eivät.

Nykyään etsitään sopivaa persoonaa, ei muodollisesti pätevää.

Kansallinen rekrytointitutkimus toteutettiin alkuvuodesta nyt kolmatta kertaa Duunitorin toimesta. Tutkimus selvittää rekrytoinnin tilaa ja trendejä Suomessa vuosittain. Vuoden 2015 rekrytointitutkimuksen tulokset julkaistiin huhtikuussa. Aikaisemmin kerroimme tärkeimmistä rekrytointikanavista, nyt aiheena on rekrytointipäätökseen vaikuttavat tekijät. Tekstissä esiintyvät lainaukset ovat Rekrytointitutkimuksen vastaajien avoimia kommentteja.

Lue myös edelliset artikkelit:

Henkilöstön kontakteihin luotetaan edelleen rekrytoinneissa
Hyvä työnantajamielikuva on avain onnistuneeseen rekrytointiin
Näitä some-kanavia työnantajat suosivat rekrytoinneissa

Hakijan persoonallisuus tärkeämpi tekijä kuin edellinen työpaikka

Vuodesta toiseen kandidaatin motivaatio säilyy tärkeimpänä rekrytointipäätökseen vaikuttavana tekijänä, mikä on varsin ymmärrettävää. Kukapa haluaisi palkata uuden työntekijän, jolla ei ole motivaatiota? Motivaatio haettavaa työtä kohtaan kannattaa siis rohkeasti tuoda esille haastattelussa ja myös sitä ennen. Edellisvuoden tutkimukseen verrattuna hakijan persoonallisuuden sopivuus tiimiin on tämän vuoden vastaajien mielestä tärkeämpää kuin aikaisempi työkokemus. Samoin hakijan profiilin sopiminen työyhteisöön on tärkeämpää kuin viime vuonna, ja sen merkitys on suurempi kuin koulutuksen. Tänä vuonna edellistä työtehtävää tärkeämmäksi tekijäksi nousi syy edellisen työsuhteen päättymiseen.

Kansallinen Rekrytointitutkimus 2015: Hakijan motivaatio ja persoonallisuus ovat tärkeitä rekrytointipäätökseen vaikuttavia tekijöitä.
Kansallinen Rekrytointitutkimus 2015: Hakijan motivaatio ja persoonallisuus ovat aikaisempaa työkokemusta tärkeämpiä tekijöitä rekrytointipäätöksessä.

Koska päteviä hakijoita on paljon, kasvotusten tehty haastattelu, persoona ja yhteistyötaidot tulevat ratkaisevammiksi. Outoja lintuja ei tarvitse ottaa kun muitakin löytyy.

Persoonallisuuden sopivuus tiimiin tai työtehtävään on erittäin tärkeä kriteeri oikein hakijan palkkaamiseen. Vastaajista 39 %:n mielestä alle neljäsosa haastatelluista sopii persoonallisuuspiirteidensä puolesta kyseessä olevaan tiimiin tai tehtävään. Luku on vastaava edellisen vuoden tuloksiin nähden. Kun persoonallisuuden sopivuus arvotetaan niin korkealle, voi huomata, että juuri oikean hakijan löytäminen ei välttämättä ole aivan helppoa. Toisaalta tulokset myös vahvistavat sen, että oman persoonan kannattaa antaa näkyä työhaastattelussa – kaikkien ei tarvitse sopia samaan muottiin!

Kansallinen Rekrytointitutkimus 2015: Vastaajista 39 %:n mielestä alle neljäsosa vastaajista sopi persoonallisuudeltaan tiimiin tai tehtävään.
Kansallinen Rekrytointitutkimus 2015: Vastaajista 39 %:n mielestä alle neljäsosa haastatelluista sopii persoonallisuudeltaan tiimiin tai tehtävään.

Hakijan on entistä tehokkaammin pystyttävä markkinoimaan ja ja profiloimaan oma osaamisensa. KV -osaamisen merkitys kasvaa.

Vaikka kansainvälisen kokemuksen ja osaamisen merkitys työelämässä on nousussa, ei se vielä näy rekrytointitutkimuksen tuloksissa kovin vahvasti. Nähtäväksi jää, onko kv-osaaminen jo noussut tärkeämmäksi kriteeriksi tulevana vuotena. Toki kansainvälisen osaamisen painotus riippuu pitkälti yrityksestä ja toimenkuvasta. Noin puolella vastaajista hakijan kansainvälisyydellä ei ole yhtään tai vain vähän merkitystä rekrytointipäätöksessä.

Lataa tutkimuksen tulokset:
Kansallinen Rekrytointitutkimus 2015

Osallistu keskusteluun Twitterissä: #rekrytointitutkimus2015

Rekrytointitutkimus toteutettiin maaliskuussa 2015 sähköisellä kyselylomakkeella ja siihen vastasi 301 rekrytoinnista ja henkilöstöasioista vastaavaa henkilöä. Vastaajia pyydettiin vastaamaan asiantuntija- ja esimiesrekrytointien näkökulmasta. Kyselyssä vastaajilta kysyttiin perustietojen lisäksi muun muassa mielipiteitä suorahausta, rekrytointiprosessista, työnantajamielikuvasta ja ilmoituskanavista. Lisäksi vastaajat saivat pohtia rekrytoinnin tulevaisuutta.



Jaa artikkeli:


Mitä mieltä olit artikkelista?

Vastaa ja näet muiden vastaukset

Uutiskirje

Tilaa Duunitorin uutiskirje – työnhakuvinkit suoraan sähköpostiisi!

Luetuimmat


Tuoreimmat

Duunitori suosittelee

Palmian turvallisuusalan kesätyöpaikat 2024, pääkaupunkiseutu

Palmian turvallisuusalan kesätyöpaikat 2024, pääkaupunkiseutu

Helsinki ja 2 muuta – Julkaistu 10.1.
Asiakashankkijoita liikkuvaan rooliin Uudellemaalle, Pirkanmaalle ja Keski-Suomeen

Asiakashankkijoita liikkuvaan rooliin Uudellemaalle, Pirkanmaalle ja Keski-Suomeen

Uusimaa ja 4 muuta – Julkaistu 3.1.
Kesätöihin Rinnekodeille

Kesätöihin Rinnekodeille

Oulu ja 12 muuta – Julkaistu 15.1.
Kesätöihin Päijät-Hämeen hyvinvointialueelle

Kesätöihin Päijät-Hämeen hyvinvointialueelle

Lahti ja 8 muuta – Julkaistu 6.11.
Täysi-ikäisten kesätyöhaku kesäkaudelle 2024

Täysi-ikäisten kesätyöhaku kesäkaudelle 2024

Hämeenlinna ja 21 muuta – Julkaistu 2.1.
Kesätöihin Avarn Securitylle

Kesätöihin Avarn Securitylle

Helsinki ja 21 muuta – Julkaistu 8.1.
Summer Energy 2024 – Kesätyö Fortumilla

Summer Energy 2024 – Kesätyö Fortumilla

Espoo ja 2 muuta – Julkaistu 8.1.

Yrityksen perustaminen mielessä? Tästä oppaasta löydät tarvittavat tiedot – kaikki yrittäjyydestä yhdestä paikasta!

Työnantaja, haluatko enemmän hakijoita?

Duunitorin kampanjoilla saat lisää silmäpareja työpaikkailmoituksellesi sekä Suomen liikennöidyimmästä työnhakukoneesta, että kohdennetusta mainonnasta.

Autamme sinua tekemään modernia rekrytointia. Luomme juuri sinulle sopivan ratkaisun datan ja näkemyksen avulla, avainsanoina ilmoituskampanja, sisältömarkkinointi, työnantajakuvan kehittäminen tai vaikkapa uusi hakemukseton hakupalvelu.

Omat suosikit

Suosikkejasi ei tallenneta! Rekisteröidy, niin voit palata niihin vielä myöhemmin.

Uusi suosikki lisätty!

Suosikkejasi ei tallenneta! Rekisteröidy, niin voit palata niihin vielä myöhemmin.

Suosikit täynnä!

Rekisteröidy, niin voit tallentaa lisää suosikkeja ja palata niihin vielä myöhemmin.