Palkka

Petra, 28, sijoittaa 1 700 euron tuloista 300 €/kk – näin kerrytti 15 000 euron sijoitussalkun: ”Se muutti elämäni totaalisesti”

Petra, 28, sijoittaa 1 700 euron tuloista 300 €/kk – näin kerrytti 15 000 euron sijoitussalkun: ”Se muutti elämäni totaalisesti”
Säästäminen ja sijoittaminen tuo elämään niin paljon turvaa, sanoo 28-vuotias Petra Pietilä, joka innostui sijoittamisesta muutama vuosi sitten.

Vielä joitakin vuosia sitten Petra Pietilä, 28, ei olisi uskonut, että hän ostaisi osakkeita. Sijoitusmaailma ei kuulunut hänelle. Nyt hän kokee, että säästäminen ja sijoittaminen tuo hänelle valtavasti turvaa. Lue, miten sijoittaminen perhevapaalla onnistuu.

Petra Pietilä, 28, on hoitovapaalla puolitoistavuotiaan taaperon kanssa. Hän viimeistelee myös maisteriopintojaan suomen kielestä ja kotimaisesta kirjallisuudesta Turun yliopistossa. Lisäksi hän tekee töitä tekstittäjänä, opettajana ja sisällöntuottajana 3–10 tuntia viikossa.

Hän tienaa nettona kuukaudessa noin 1 700 euroa. Summa muodostuu kotihoidontuesta, opintotuesta ja palkasta.

Petra asuu Varsinais-Suomessa Nousiaisissa rivitalokolmiossa aviomiehensä ja lapsensa kanssa. Koti on heidän ensimmäinen omistusasuntonsa, jonka he ostivat syksyllä 2020.

Petralle raha on merkinnyt lapsesta saakka turvaa ja elänyt siksi säästeliäästi. Sijoittamisesta hän innostui tullessaan koronakeväänä. Annetaan Petran itse kertoa lisää matkastaan.

Juttusarjassa tavalliset ihmiset kertovat sijoittamistarinansa. He käyvät läpi sitä, millainen oma suhde sijoittamiseen ja säästämiseen on ollut ennen ja millainen se on tällä hetkellä. Lopuksi suunnataan vielä katse tulevaisuuden haaveisiin ja tavoitteisiin.

Petran sijoitukset

  • Sijoitusten arvo yhteensä: 15 000 euroa
  • Paljonko rahastoissa: indeksirahastoissa 8 000 euroa, ETF-rahastoissa 4 000 euroa
  • Paljonko osakkeissa: 3 000 euroa
  • Mistä osakesalkku koostuu: Harvia, Marimekko, Qt Group, Sampo, UPM ja Valmet
  • Isoin onnistuminen sijoittamisessa: "Eniten plussalla on ollut Qt:n osake, mutta muuten pidän isoimpana onnistumisena sitä, että olen pystynyt jatkamaan säännöllistä sijoittamista eri elämäntilanteissa, kuten opiskellessa ja hoitovapaalla."
  • Pahin moka sijoittamisessa: "Sijoitusuran alussa tehdyt sijoitukset, kun en vielä ymmärtänyt esimerkiksi kulujen päälle. Myös bitcoinin ostaminen kenties huonoimpaan mahdolliseen aikaan on hieman harmittanut."

Ennen: ”Raha on turva”

"Tulen aika vaatimattomista oloista, eikä meillä kotona koskaan pahemmin puhuttu rahasta. Olen ollut aika erilainen rahankäyttäjä kuin omat vanhempani. Olen ollut säästäväinen, ja raha on aina tarkoittanut minulle turvaa. Turvan tunne syntyy minulle perusasioista, kuten siitä, että jääkaapissa on ruokaa. 

Halusin jo nuorena omaa rahaa ja menin 14-vuotiaana kesätöihin. Se oli innostavaa, kun tiesin, että minulla on oikeus käyttää palkkani mihin haluan. Työskentelin puhelinmyyjänä ja leiriohjaajana.

Olen säästänyt tilille niin kauan kuin olen saanut jotain säännöllistä tuloa. Minulla oli aina parikymppisenä touhutonni yllättäviä menoja varten, mutta en kuitenkaan koskaan uskaltanut koskea siihen. Jos summa joskus tippui vaikka 900 euroon, minun piti saada nopeasti taas tonni täyteen. 

Muutama vuosi sitten tajusin, että eihän se tonni riitä mihinkään ja aloin kasvattaa summaa. Ajatukseen vaikutti päätös hankkia lapsi sekä oman asunnon osto, josta oli vuokra-asuntoa enemmän vastuuta sekä maailmantilanne. Mikään ei ollut enää varmaa, ei esimerkiksi työllisyys.

Vietin opinnoistani välivuoden ja työskentelin äidinkielen opettajana. Sain vuodessa säästöön 5 000 euroa vauvavuotta varten. Pärjäisin summalla puoli vuotta, sillä pakolliset menoni ovat noin 800 euroa kuussa."

Podcastin kautta pankkivirkailijalle

"Sijoittamisesta olin aina ajatellut, ettei se maailma edes kuulu minulle. Ei siitä oltu puhuttu perheessämme eikä oikein missään muuallakaan. Vielä viisi vuotta sitten en olisi uskonut, että minä voisin ostaa osakkeita.

Löysin sijoittamisen koronakeväänä. Innostuin kuuntelemaan muun muassa Mimmit sijoittaa -podcastia ja jäin heti koukkuun, koska he puhuivat sijoittamisesta kiinnostavasti. Innostuin niin paljon, että halusin ahmia kaiken mahdollisen tarjolla olevan tiedon. Aloin kuunnella muitakin aihetta käsitteleviä podcasteja, lukea kirjoja ja liityin somessa sijoittamista käsitteleviin ryhmiin.

Otin yhteyttä pankin sijoitusneuvojaan, koska halusin aloitukseen tukea ammattilaiselta. Väitän, että muuten en olisi uskaltanut edes aloittaa. Aloin sijoittaa yhdistelmärahastoon noin 50–100 euroa kuussa. Sijoitustuotteet ovat myöhemmin vaihtuneet, koska oma riskinsietokyky on kasvanut, mutta se oli hyvä alku sijoittamiselle.

Nyt: ”Sijoittaminen muutti elämäni totaalisesti”

"Olen sijoittanut kolme vuotta, jonka aikana sijoitussummat ovat vaihdelleet, mutta tällä hetkellä melko vakiintunut summa on 200 euroa itselle ja 100 euroa lapselle indeksirahastoihin per kuukausi.

Isommilla summilla olen ostanut osakkeita muutaman kerran vuodessa, esimerkiksi veronpalautukset menivät viime jouluna osakesäästötilin kautta kotimaisiin pörssiyhtiöihin. Koko salkun arvo on 15 000 euroa, joista puolet on rahastoissa ja puolet osakkeissa. 

Minulla on myös omalla tilillään viikottainen säästöprojekti, jossa hyödynnän ROI-sovelluksesta lähtöisin olevaa ruudukkoa. Siinä on 52 eri summaa, eli joka viikko valitaan yksi, joka laitetaan säästöön, ja vuoden lopussa on kasassa ylimääräinen tonni. Säästän tällä keskimäärin 50 euroa kuussa.

Olen onnistunut hoitovapaalla säästämään aika isojakin summia, koska peruselämiseen minulla menee niin vähän rahaa. Luovuin autosta ja typistin menoista. Koen, että ruokakaluissa on esimerkiksi hirveän helppo säästää. Vertailen hintoja ja mietin, mitkä on oikeasti oleellisia asioita. Vältämme hävikkiä ja suosimme kierrätystä.

Epävarma taloustilanne ei ole herättänyt sen suurempaa huolta. Yleensä pelkään ja varaudun pahimpaan, mutta ehkä suuri puskuri ja muutoinkin tunne siitä, että on taloudellisesti varautunut, auttaa pysymään rauhallisin mielin.

Uskallusta ottaa isojakin riskejä

Sijoittamisessa uskallan ottaa aika paljonkin riskiä, koska sijoitan pitkällä tähtäimellä. Luotan siihen, minkä historia on osoittanut: kurssit palautuvat ja ovat laskuista huolimatta pääasiassa nousujohteisia. Korkoa korolle -ilmiön myötä näen sijoittamisen ennen kaikkea mahdollisuutena maksimoida säästöt tavalliselle tilille säästämisen sijaan, ja sitä mahdollisuutta en halua jättää käyttämättä.

Sijoittamiseni pohjimmainen syy on turvata tulevaisuutta, mutta koen saaneeni turvaa siitä jo nyt. Sijoittaminen on muuttanut elämäni totaalisesti, sillä siitä on tullut osa järkevää taloudenpitoa ja eräänlainen elämäntapa, joka vaikuttaa ajatteluun ja toimintaan kulutuskäyttäytymisestä arvomaailmaan.

Lisäksi sijoittaminen on lisännyt aika merkittävästi omaa kiinnostustani maailman tapahtumia kohtaan, ja seuraan nykyään todella aktiivisesti esimerkiksi politiikkaa ja talousuutisia.

En koe, että tämän takia olisin joutunut luopumaan mistään. Edelleen voin nauttia elämästä, kun tavallisessa arjessa en vaadi kauheasti ylimääräistä. Meillä on puolisoni kanssa mahdollisuus käydä välillä paremmassa ravintolassa syömässä tai viettää parisuhdelomaa.

En hirveästi ostele vaatteita, mutta olen kova Marimekko-fani. Jos joskus haluan ostaa heiltä jotain, minulla on kyllä mahdollisuus siihen. Käytämme rahaa myös arkea helpottaviin juttuihin, kuten viikonloppuisin noutoruokaan." 

Tulevaisuudessa: ”Raha on omannäköisen elämän mahdollistaja”

"Pyrin pitämään sijoitukset pörssissä niin kauan kuin mahdollista. Minulla ei ole mitään selkeää tavoitetta, mutta haluan tietää, että siellä on minulle jonkinlainen turva tulevaisuuteen. Tärkeintä on, että jatkan sijoittamista elämäntilanteesta riippumatta. Ihan sama mikä se summa on, sitä voi sitten tilanteen mukaan säädellä. Valmistumisen jälkeen voisin sijoittaa kyllä vieläkin enemmän. 

Koko ajan puhutaan eläkejärjestelmästä ja että se ei ole niin vakaalla pohjalla. Sitä mietin itsekin enkä halua laskea vain sen varaan. Koskaan ei toki elämästä tiedä, että elänkö edes niin kauan, että pääsen eläkkeelle. Siksi on toki tärkeä miettiä, että elänkö nyt sellaista elämää kuin haluan ja teenkö asioita, joista nautin. 

Toivon, että säästämisen ja sijoittamisen avulla minulla on mahdollisuus valita omannäköinen elämä. Valita, mitä työtä teen ja minkä verran. Ettei minun tarvitse kituuttaa epämiellyttävässä työpaikassa tai jäädä huonoon parisuhteeseen. Raha on turva ja omannäköisen elämän mahdollistaja nyt ja tulevaisuudessa.

Ehkä joskus olisi ihana muuttaa ulkomaille, esimerkiksi Italiaan. Ostaa omakotitalo. Pitää keski-ikäisenä sapattivapaita ja kirjoittaa kirja. Haluaisin myös oman mökin ja joku pramea auto olisi kiva. Haluaisin tarjota lapsille hyvää elämää ja elämyksiä, ettei tarvitsisi rahaa miettiä niin paljoa. Unelmani ovat tavallisia eivätkä ne vaadi hääppösiä summia.

Mun tavoite on, että tulevaisuuden Petra toivottavasti vuosikymmenien päässä taputtaa minua olkapäälle, että hyvä, kun mietit tulevaisuuden itseäsi."

Lue myös:

Kotiäiti Jenna on säästänyt kolmessa vuodessa 30 000 euroa – ”Heti plussatestin jälkeen laadin budjetin ja aloin sijoittaa”

Annikalla, 30, oli ulosotossa yli 100 000 euroa – taisteli tiensä velkahelvetistä asuntosijoittajaksi: ”Tämä on ollut hurja matka”

Jussilla on miljoonan euron arvosta sijoitusasuntoja – näin hankala taloustilanne vaikuttaa: ”Isoa lainaa ei pidä pelätä”



Jaa artikkeli:


Mitä mieltä olit artikkelista?

Vastaa ja näet muiden vastaukset

Uutiskirje

Tilaa Duunitorin uutiskirje – työnhakuvinkit suoraan sähköpostiisi!

Luetuimmat


Tuoreimmat

Duunitori suosittelee

Myyntitiimin kapteeniksi Seinäjoelle, Poriin tai Jyväskylään

Myyntitiimin kapteeniksi Seinäjoelle, Poriin tai Jyväskylään

Jyväskylä ja 2 muuta – Julkaistu 7.2.
Lastenlääkäriksi Mehiläiseen

Lastenlääkäriksi Mehiläiseen

Helsinki ja 21 muuta – Julkaistu 2.2.
Raskaan kaluston mekaanikko

Raskaan kaluston mekaanikko

Tampere ja 3 muuta – Julkaistu 5.2.
Kesätöihin trukkien pariin

Kesätöihin trukkien pariin

Järvenpää – Julkaistu 31.1.
Kesätöihin Metsä Groupin tuotantolaitoksille

Kesätöihin Metsä Groupin tuotantolaitoksille

Hämeenlinna ja 11 muuta – Julkaistu 8.1.
Vartijoita kesätöihin Stockmannin tavarataloihin

Vartijoita kesätöihin Stockmannin tavarataloihin

Helsinki ja 3 muuta – Julkaistu 2.2.

Yrityksen perustaminen mielessä? Tästä oppaasta löydät tarvittavat tiedot – kaikki yrittäjyydestä yhdestä paikasta!

Työnantaja, haluatko enemmän hakijoita?

Duunitorin kampanjoilla saat lisää silmäpareja työpaikkailmoituksellesi sekä Suomen liikennöidyimmästä työnhakukoneesta, että kohdennetusta mainonnasta.

Autamme sinua tekemään modernia rekrytointia. Luomme juuri sinulle sopivan ratkaisun datan ja näkemyksen avulla, avainsanoina ilmoituskampanja, sisältömarkkinointi, työnantajakuvan kehittäminen tai vaikkapa uusi hakemukseton hakupalvelu.

Omat suosikit

Kirjaudu tilillesi käyttääksesi ominaisuutta.

Omat suosikit

Kirjaudu tilillesi käyttääksesi ominaisuutta.