Christine Göös taisteli ensin tiensä mainosalalle Suomessa ja sitten töihin Yhdysvaltoihin. Nyt hän kertoo, miten onnistui raivaamaan tiensä kilpaillulle alalle ja saavuttamaan unelmansa työstä ikonisessa New Yorkissa.
Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 13.8.2020.
Kun Christine Göös opiskeli yliopistossa ja työskenteli tapahtumapromootiossa ja kuntosalilla, hän oivalsi, mitä toivoo uraltaan. Göös halusi mainostoimiston copywriteriksi.
”Päätin, että saan seuraavaksi sellaisen työn”, hän kertoo.
Päättäväinen opiskelija lähetti hakemuksen kaikkiin Suomen mainostoimistoihin, mutta kukaan ei vastannut mitään. Onneksi tuttu työskenteli mainostoimisto TBWA:lla, joten Göös kuuli firman tarvitsevan tuntityöntekijää tapahtumiin.
”Niin sain jalan sisään mainosmaailmaan. Aloin heti haalia kirjoitusduuneja, joita kokeneemmat copyt eivät halunneet. Kun puoli vuotta firmassa oli täynnä, pyysin luovia johtajia istumaan alas kanssani.”
Göös oli printannut mukaansa tapaamiseen pienen portfolion työnäytteistään, pyysi päästä toimiston luovalle puolelle – ja onnistui vakuuttamaan johtajat.
Haaveena New York
Esimakua Yhdysvalloista Göös sai, kun hän työskenteli projektissa yhdessä TBWA:n New Yorkin -toimiston kanssa. Moni tietää Mad Men -sarjankin ansiosta, että kaupunki on ollut mainosmaailman perinteinen ja kilpailtu keskus.
”Kun minut lennätettiin New Yorkiin, koin ahaa-elämyksen. Tajusin, ettei työskentely siellä ole taitotasolla sen kummoisempaa kuin Suomessakaan. Suomessa luovalla alalla on maailmanluokan taso työn jäljessä, ja se näkyy palkinnoissakin. Tämä antaa hyvät eväät lähteä maailmalle.”
Reissun jälkeen Göös asetti jälleen kunnianhimoisen tavoitteen: hän päätti pyrkiä töihin New Yorkiin.
Työluvan saaminen Yhdysvaltoihin on vaikeaa. On metsästettävä työpaikka, joka sponsoroi viisumin. Ei riitä, että on paras hakija, sillä työnantajan täytyy malttaa odottaa työntekijää ja nähdä vaivaa saadakseen hänet. Pitkä prosessi vaatii paperitöitä, rahanmenoa ja juristin palveluksia.
Luovalla alalla urakassa auttaa, jos on palkittu alallaan, media on kirjoittanut omista töistä ja on työskennellyt tunnetuille brändeille. Siksi Göösin tavoite oli kerätä palkintoja ja näkyvyyttä, joista hyötyä viisumihakemuksessa.
Unelman saavuttaminen ei ollut mikään läpihuutojuttu, sillä tavoitteen asettamisesta kesti puolitoista vuotta ennen kuin Göös muutti kaupunkiin.
Kollegoja ympäri maailman
Yllättäen Christine Göös ei päätynyt Yhdysvalloissa perinteiselle mainosalalle, vaan työskentelemään mainosteknologian kanssa.
Isosti kasvava suomalainen startup-yritys Kiosked oli juuri avaamassa toimistoa New Yorkissa, joten he palkkasivat Göösin ja maksoivat tämän viisumin. Göös aloitti työt jo Helsingissä ennen muuttoaan Yhdysvaltoihin.
Kioskedilta hän päätyi ensin niin ikään suomalaistaustaiselle mainosteknologiayritykselle Smartly.io:lle, jossa pääsi vetämään sisältömarkkinointia ja kasvattamaan tiimiään. Lopulta Göös johti yrityksen Pohjois- ja Etelä-Amerikan markkinointia.
Suomalaisekspatti viihtyi loistavasti työssään, mutta sitten nykyinen työnantaja Celtra, niin ikään mainosteknologia-alalta, otti yhteyttä. Firman edustajat olivat bonganneet Göösin LinkedInistä. Tarjolla oli markkinointijohtajan rooli.
Göös puhuu vuolaan innostuneesti Celtran bisnesideasta, jonka avulla mainostajat voivat skaalata luovaa sisällöntuotantoaan. Ainutlaatuinen tuote oli iso syy vaihtaa työpaikkaa.
Toinen vetovoimatekijä oli vastuu. Ensin Göös luotsasi globaalia markkinointia, ja nyt hän vastaa jo koko yrityksen markkinoinnista, brändistä ja viestinnästä.
New Yorkia kutsutaan usein sulatusuuniksi, ja sitä on myös Göösin työnantaja. Yritys on perustettu Bostonissa, mutta perustajat ovat alun perin Sloveniasta ja tuotekehitys tapahtuu yhä siellä. Celtra työllistää 160 henkeä kuudessa toimistossa ympäri maailmaa.
Koronakriisi iski New Yorkiin voimalla, mutta Göösin työnteko ei muuttunut dramaattisesti epidemian vuoksi. Kun työskentelee kansainvälisessä teknologiayrityksessä, etätyö ja videokokoukset olivat peruskauraa jo ennen viime kevättä.
Rakkaus syttyi teknologia-alaan
Yhdysvallat on tunnettu vaativasta työkulttuurista: pitkät päivät, olemattomat tauot ja lomien puute ovat arkea monissa töissä.
Christine Göös pitää sitä, kuinka teknologiafirmat poikkeavat valtavirrasta. Niissä esimerkiksi tuloksia arvostetaan enemmän kuin työtunteja.
”Startupit ja kasvuyritykset panostavat työntekijöiden hyvinvointiin ja yrityksen kulttuuriin, koska ne tietävät, että se on tärkeää.”
Göös viihtyy teknologia-alalla myös siksi, että perinteinen mainosala on ongelmissa: ammattitaitoisia tekijöitä on markkinoilla jonoksi asti ja paljon enemmän kuin toimistot tarvitsevat. Teknologia-alalla sen sijaan kilpaillaan osaajista.
Brooklyn tuntuu kodilta
Työllä New Yorkissa on myös yksi merkittävä kilpailuetu: asiantuntijatyön palkkanäkymät.
”Olen tyytyväinen palkkatasoon. Puhutaan kuusinumeroisista summista vuositasolla. Tienaan noin kahdesta kolmeen kertaa enemmän kuin vastaavista hommista Suomessa, mutta toisaalta asuminen on huomattavasti kalliimpaa. Esimerkiksi yksiö kivalla paikalla voi maksaa jopa 3 000 euroa kuussa.”
Göös asuu niin ikään mainosalalla työskentelevän brasilialais-yhdysvaltalaisen avopuolisonsa ja tämän pojan kanssa vuokralla Brooklynin trendikkäässä Williamsburgissa.
Göös on asunut Brooklynissa suurimman osan yli neljän vuoden taipaleesta Yhdysvalloissa. Kaupunginosa tuntuu kodilta. Suomalaisosaaja nauttii siitä, miten Brooklynissä on väljempää ja rauhallisempaa kuin Manhattanilla. Suurkaupungin vilkkain syke on silti lähellä: ikkunasta näkyy pilvenpiirtäjien ikoninen maisema.
Toimisto on Manhattanilla toisella puolella East River -jokea. Flatiron Districtin alueella on teknologia-alan keskittymä. Lähellä on esimerkiksi Facebookin konttori.
Aiemmin Göös kävi töissä legendaarisella Times Squarella – eikä kaipaa sinne.
”Oli mahdotonta hakea jokin salaatti, kun turisteja tulee joka kulmasta. Yksikään newyorkilainen ei mene Times Squarelle, ellei ole ihan pakko.”
Iso maa, isot mahdollisuudet
Sanotaan, että Yhdysvalloissa kaikki on isompaa. Niin ovat Christine Göösin mielestä myös uramahdollisuudet.
”Täällä pääsee eri tavalla luomaan verkostoja.”
Kalifornian Piilaakso ei ole kaikki kaikessa. Sen lisäksi, että New York on mainosmaailman keskus, kaupungin startup-skene kehittyy kovaa vauhtia ja moni teknologiayritys majailee Manhattanilla. Hän on eri työpaikoissaan tehnyt yhteistyötä teknologiajättien, kuten Facebookin, kanssa.
”Se on ollut tosi mielekästä, ja olen oppinut yhteistyöstä valtavasti.”
Omaa asiantuntijuutta pääsee tuomaan esille suurilla areenoilla. Edellisessä työssään Smartly.io:lla Göös esiintyi Advertising Week New Yorkilla, joka on alan suuri festivaali.
Sheryl Sandbergin jalanjäljissä
Mitä kunnianhimoinen suomalaisekspatti tavoittelee seuraavaksi urallaan?
”Jos olisit kysynyt viisi vuotta sitten, olisin sanonut, että haluaisin ehdottomasti olla luova johtaja”, Christine Göös sanoo.
Nyt yhtenä haaveena on olla CMO eli markkinontijohtaja suuryrityksessä Yhdysvalloissa.
"Haluaisin luoda samantyyppisen profiilin kuin (Facebookin operatiivinen johtaja) Sheryl Sandberg, joka on yksi esikuvistani."
Muunlaisetkin polut kiinnostavat. Pienemmissä kasvuyrityksissä voi vaikuttaa enemmän firman tulevaisuuteen, Göös pohtii.
”On kiehtovaa ja hirveän motivoivaa luoda uutta ja kasvattaa yritystä. Olisi hienoa, jos sen voisi tehdä useamman kerran urallaan.”
Suomeen houkuttelisivat esimerkiksi hyvinvointivaltion turvallisuus ja läheiset, mutta Christine Göös on tullut Yhdysvaltoihin jäädäkseen.
"Minulla on green card eli pysyvä oleskelulupa. Olen rakentanut elämäni tänne."
Lue myös:
Onko suunta hukassa? Unelmakartta auttaa visualisoimaan tavoitteesi – katso 3 tapaa tehdä kartta