Työ on monella tapaa kuin parisuhde. Välillä on tärkeää olla erossa, jotta muistaa taas, miltä ikävä tuntuu. Ikävä kertoo siitä, että rakastaa, kirjoittaa Duunitorin toimittaja Vilma Komulainen kolumnissaan.
Lomalla on tilaa miettiä, mihin energiansa suuntaa. Laiturin nokassa on aikaa hengittää ja aurinkorasvan tuoksuisessa helteessä voi hikoilla työvuoden kerryttämän stressin ilmaan.
Meren tuoksussa ja grillin katkussa tuulettunut mieli alkaa taas nähdä selkeämmin arjen suorittamisen läpi. Lomalla on myös helpompi kaivaa kaapin perältä ne vaaleanpunaisilla linsseillä varustetut lasit ja miettiä, mitä elämältään todella haluaa.
On nimittäin tärkeää säännöllisin väliajoin pohtia ajan kanssa ja mielellään hektisten rutiinien ulkopuolella, miltä omat unelmat näyttivätkään. Miksi sinä heräät aamuisin? Millaiset asiat sinua motivoivat? Millainen arki on sinusta antoisaa?
Kuuluuko työsi tähän arkeen? Voitko sanoa rakastavasi työtäsi?
Rakkaus ei välttämättä aina roihua alkuhuuman tavoin, kun likaiset tiskit odottavat altaassa toisen jäljiltä, tai kun maanantaipalaveri venyy taas puolella tunnilla. Kun on kiire, ja deadline tuntuu liian tiukalta.
Rakkauden ei tarvitsekaan aina olla roihuavaa. Rakkaus on myös tasapainoa, se on kumppanuutta, se on sitä arjen onnellisuutta.
Ja se on sitä ikävää.
Eroahdistus tuskin hiipii polttavana tuskana monenkaan mieleen. Se ei välttämättä ilmene pakonomaisena tarpeena vilkuilla sähköposteja tai käydä koputtelemassa toimiston oveen.
Työikävä kutittelee mieltäsi ehkä havaintona siitä, että arjen rutiinit ovatkin oikeastaan aika okei. Että mietiskelet, mitä työkavereille kuuluu. Että alat vaivihkaa kirjata ylös uusia ideoita syksyn varalle.
Työikävä on tunnetta siitä, että on urallaan oikeassa paikassa. Paikassa, jossa pääsee toteuttamaan itseään ja unelmiaan. Jossa pääsee kehittymään ja tekemään asioita, jotka tuntuvat merkityksellisiltä.
Työikävää ei mitata lomaltapaluurahoissa tai lounareissa. Työikävä tuntuu kaipuussa takaisin tavalliseen arkeen. Riippumatossa on ihana hetken hengähtää – mutta ehkäpä sinne ei lopullisesti halua jäädä lukemaan kirjaa.
Mutta mitä jos ikävä ei painakaan rinnassa? Mitä jos sorvin ääreen paluu oikeastaan ahdistaa? Ehkä silloin rakkaus on loppunut.
On tuskin sattumaa, että niin parisuhteita kuin työpaikkojakin vaihdetaan eniten juuri kesälomien jälkeen.
Jos ikävöit jo nyt seuraavaa lomaa, löydät uusia mahdollisuuksia Duunitorilta »
Lue myös:
6 vinkkiä: Näin saat työvaihteen taas päälle lomien jälkeen