Vuonna 2021 suomalaiset etsivät innokkaasti uusia työmahdollisuuksia ja myös avoimia työpaikkoja oli tarjolla valtavasti. Listasimme, mitä työmarkkinoilla tapahtui ja miten Duunitori tavoitti työelämästä kiinnostuneet vuoden aikana. Katso myös, minne rekrymarkkina on matkalla vuonna 2022.
Kuten Matti ja Teppo laulavat: Tunnen, kuinka vauhti kiihtyy. Tule mukanani juhlimaan. Tää on paikka, jossa kansa viihtyy.
Ei kuitenkaan pelkoa koronalingosta, sillä nämä juhlat onnistuvat myös turvavälein tai etänä. Nimittäin rekrytointien vauhti kovenee ja kansa viihtyy tietysti Duunitorilla.
Takana ennätyksellinen työnhakuvuosi
Vuosi 2021 oli poikkeuksellisen vilkas, mitä tulee työnhakuun ja työpaikkojen määrään. Koronakriisin pahin epävarmuus oli takana ainakin työmarkkinoiden osalta, ja moni yritys uskalsi investoida tulevaisuuteen rekrytoimalla osaajia.
Samaan aikaan työnhakijat aktivoituivat: Yhä useampi suomalainen heräsi miettimään, olisiko aika vaihtaa työpaikkaa. Merkittävä osa uusia työmahdollisuuksia katselevista on nimittäin työsuhteessa, eli töitä eivät suinkaan etsi vain työttömät työnhakijat.
Tältä vuosi 2021 näytti Duunitorin työnhakukoneessa:
- Duunitorilla julkaistiin yli 600 000 työpaikkailmoitusta, mikä oli 66 prosenttia enemmän kuin vuonna ensimmäisenä koronavuotena 2020.
- Avoimia työpaikkoja on vielä enemmän kuin ilmoituksia, sillä yhdellä ilmoituksella voidaan etsiä kymmeniä tai satoja työntekijöitä.
- Työnhakijat löysivät ilmoitukset: Duunitori.fi keräsi noin 177 miljoonaa sivulatausta.
Etsitkö töitä? Katso kaikki avoimet työpaikat ≫
Duunitori on paitsi Suomen suosituin työnhakupalvelu myös media kaikille työelämästä, työnhausta, rekrytoinnista ja työnantajabrändeistä kiinnostuneille.
Kiinnostus näitä aiheita kohtaan näkyi selvästi – näin Duunitorin media tavoitti kohderyhmänsä vuonna 2021:
- Duunitorin sosiaalisen median ryhmillä oli noin 700 000 seuraajaa.
- Duunitorin työelämämedian artikkelit keräsivät noin 8,4 miljoonaa sivulatausta.
- Duunitorin videot keräsivät noin 7 miljoonaa katselukertaa.
Ruuhkainen markkina vaatii vaivannäköä
Kiinnostuneiden työnhakijoiden ja avoimien työpaikkojen määrä ovat tietysti positiivisia uutisia monelle yksilölle ja koko yhteiskunnalle: kun tarjontaa riittää, yhä useampi löytää sopivan paikan tai tekijän.
Ruuhka edellyttää kuitenkin, että työnantajien ja työnhakijoiden on nähtävä vaivaa erottuakseen joukosta.
1. Hakija: viesti vahvuuksistasi ja räätälöi työnantajan mukaan
Työnhakijan on pyrittävä kehittämään osaamistaan, tunnistamaan ja sanoittamaan vahvuutensa sekä etsittävä mahdollisuuksia aktiivisesti. Tärkeää on myös tutustua työnantajaan huolella ja kohdentaa hakemus ja CV juuri kyseiseen paikkaan.
Ellei sitten satu jo omaamaan sellaista osaamista, josta työnantajat kilpailevat. Silloin voi riittää, että odottelee headhuntereiden yhteydenottoja – joskin sekin edellyttää yleensä vähintään, että on LinkedIn-profiili ajan tasalla.
2. Työnantaja: markkinoi aktiivisesti ja huolehdi työntekijäkokemuksesta
Vaikka työnhakijoita riittää, moni ala ja työnantaja kärsii työvoimapulasta. Tämä johtuu kohtaanto-ongelmasta, eli siitä, kun työpaikat ja työvoima eivät kohtaa. Ongelma voi liittyä esimerkiksi osaamiseen tai siihen, että tekijät ovat eri alueilla kuin työpaikat.
Osaajapulan syyt ovat moninaisia ja mutkikkaita, mutta yksittäinen työnantaja voi kuitenkin parantaa mahdollisuuksiaan kuumalla markkinalla. Esimerkiksi yksittäisen työpaikan kohdalla on markkinoitava sitä aktiivisesti kohderyhmää puhuttelevalla tavalla ja sille luontevissa kanavissa. Työnhakijakokemuksen pitää myös olla sujuva ja helppo.
Pidemmällä tähtäimellä työnantajan on rakennettava houkuttelevaa työnantajabrändiä – mikä perustuu tietysti siihen, että todella on hyvä työnantaja. Jos haluaa tavoittaa parhaat osaajat, on siis satsattava työntekijäkokemukseen ja viestittävä siitä.
Tuoreiden raporttien mukaan suomalaiset ovat pettyneitä varsinkin johtamiseen ja vain 39 prosenttia kokee työpaikkansa hyväksi. Eli työnsarkaa riittää.
Etsitkö tekijöitä? Näin tavoitat parhaat osaajat ≫
Rekrymarkkinoiden vauhti vain kiihtyy
Rekrytointien ja työnhakijoiden vauhti ei suinkaan pysähdy tänä vuonna, vaan vuosi 2022 on alkanut työnhaun osalta ennätyksellisen vilkkaasti.
Ennätykset ovat paukkuneet pitkin alkuvuotta. Pelkästään tammikuussa 2022 Duunitori.fi keräsi 22,5 miljoonaa sivulatausta, mikä on enemmän kuin koskaan aiemmin kuukauden aikana.
Nyt on siis loistava aika sekä etsiä uusia työmahdollisuuksia että uusia osaajia, sillä monella suomalaisella on haku päällä. Kun osaaminen tai työntekijäkokemus on kunnossa ja etsii aktiivisesti, voi hyvin lykästää.
Kiinnostavatko työmarkkinat?
Kaipaatko tietoa työmarkkinoista? Tutustu Duunitorin työmarkkinapalveluun, joka kertoo työpaikkojen kysynnästä ja tarjonnasta.
Lue myös:
Tänään on vuoden suosituin työnhakupäivä – näin hakija ja työnantaja erottuvat joukosta
Näin suomalaiset hakivat töitä vuonna 2021 – katso suosituimmat työpaikat ja aktiivisimmat ajat