Työnhaku ahdistaa? Et ole yksin, sillä työnhakijoista puolet kokee työnhaun joko turhauttavana tai ahdistavana. Tämä selviää Duunitorin Työnhakijatutkimuksesta, johon otti osaa yli 3000 työnhakijaa.
Hieman yli puolet työnhakijoista pitää työn hakemista turhauttavana tai jopa ahdistavana. Mitä enemmän lähetettyjä työhakemuksia on, sitä enemmän työnhaku myös ahdistaa. Kaikkein eniten stressiä aiheesta kokevat 25–34-vuotiaat työnhakijat.
Nämä asiat selviävät Duunitorin tilaamasta ja Taloustutkimus Oy:n toteuttamasta Työnhakijatutkimuksesta. Tutkimukseen osallistui yli 3000 työnhakijaa.
Duunitorin sivustolla toteutetun tutkimuksen tavoitteena oli selvittää 18–64-vuotiaiden suomalaisten kokemuksia työnhausta. Vastaajista 34 prosenttia kertoo olevansa työttömänä, 42 prosenttia kokoaikatyössä, 12 prosenttia opiskelijana ja 8 prosenttia osa-aikatyössä. Tutkimus on väestöllisesti kattava ja edustaa eri-ikäisiä ja eri puolilla Suomea asuvia työnhakijoita.
Yli puolet sanoo työnhaun turhauttavan tai ahdistavan
Kysyttäessä työnhaun herättämistä tuntemuksista 52 prosenttia työnhakijoista vastasi työnhaun joko turhauttavan (35 %) tai ahdistavan (17 %). Innostuneesti työnhakuun suhtautuu hakijoista neljännes ja neutraalisti 18 prosenttia.
Kaikkein ahdistuneimpia työnhausta ovat 25–34-vuotiaat suomalaiset. Heistä 60 prosenttia vastasi kokevansa työnhaun turhauttavana tai ahdistavana. Asuinpaikalla tai sukupuolella ei ole suurta merkitystä siinä, millaisena työnhaku koetaan.
Sen sijaan tutkimustuloksissa on nähtävissä selkeä korrelaatio ahdistuksen ja lähetettyjen työhakemusten määrän välillä. Yhdestä kolmeen työhakemusta lähettäneiden keskuudessa turhautuminen tai ahdistus on vähäistä: 53 prosenttia heistä suhtautuu työnhakuun innostuneesti tai neutraalisti.
Mitä useampi hakemus vastaajilla on plakkarissa, sitä korkeammaksi ahdistus nousee. Yli 10 työhakemusta viimeisen vuoden aikana lähettäneistä peräti 68 prosenttia sanoo työnhaun turhauttavan tai ahdistavan.
”Tutkimuksen tulos kertoo karua kieltä tilanteesta, jossa monet työnhakijat ovat. Työnhaun pitäisi ideaalitilanteessa olla innostava mahdollisuus, ei ahdistavaa pakkopullaa. Tutkimustulos on selvä viesti työnantajille. Työnhakijoita tulisi arvostaa enemmän ja tämän arvostuksen näkyä myös rekrytointiprosesseissa”, Duunitorin sisältöpäällikkö Laura Glad analysoi tutkimustuloksia.
Koettu ikäsyrjintä masentaa ja ahdistaa
Vaikka tutkimustuloksissa ei näy erityistä ahdistuspiikkiä 50-64-vuotiaiden työnhakijoiden kohdalla, nousee sadoissa kyselyn avoimissa vastauksissa esille työnhakijoiden kokema ikäsyrjintä.
”Ikärasismi on niin todellista, että välillä se masentaa”, ”Suomessa valitsee niin raju ikärasismi, joka tekee työnsaannista todella haastavaa”, ”yli 50-vuotiaana on hyvin vaikea saada edes pidempiaikaista keikkatyötä tai määräaikaisuuksia”. Tällaiset vastaukset toistuvat avoimissa kommenteissa kysyttäessä, kuinka vastaajat suhtautuvat työnhakuun.
”Ikärasismi harmittaa, koen että mahdollisuudet ovat joko menneet tai aivan olemattomat”, tiivistää yksi vastaajista.
”Kun täytät 40 vuotta niin sen jälkeen hakemus menee suoraan ei-nippuun, ei tule haastattelukutsua ja pahimmat työnantajat eivät edes vaivaudu ilmoittamaan yhtään mitään”, toinen puolestaan kertoo.
Hakijoiden kokema ikäsyrjintä on avointen vastausten perusteella omiaan vähentämään luottamusta työnantajiin ja rekrytoijiin.
”Suhtautuisin työnhakuun paljon luottavaisemmin, jos olisin nuorempi. Suomalaisten työnantajien harjoittama ikärasismi on kertakaikkiaan naurettavaa.”
Myös pitkään jatkunut työnhaku ahdistaa
Avoimista vastauksista käy ilmi jo todettu havainto siitä, että mitä pidempään työnhaku on jatkunut, sitä enemmän se ahdistaa.
”Vuoden aktiivisen hakemisen jälkeen työnhaku turhauttaa ja ahdistaa”, yksi työnhakijoista kuvailee työnhakua.
”Aika usein tuntuu, että hakkaan päätä seinään”, ”pidemmän päälle raskasta puuhaa”, ”mitä pidemmän aikaa kuluu, sen turhauttavammaksi muuttuu”, ”epätoivoiselta tuntuu”, myös muut pidempään työtä hakeneet kommentoivat. Pitkäaikaistyöttömyys tuo toivottomuutta.
”En tiedä mitä työuraltani haluaisin ja se ahdistaa. Olen ollut pitkään työttömänä ja tulevaisuudenkuva ei ole positiivinen”, tutkimukseen vastaaja kiteyttää tuntemuksensa.
Pitkään työtä hakeneiden mielialaa laskevat etenkin torjunnat.
”Paljon pettymyksiä, työpaikan saaminen tuntuu mahdottomalta. Innostun aina hakiessani, mutta ”ei kiitos” -viesti on laskee mielialaa aina muutamaksi päiväksi ja on vaikeaa aloittaa hakua taas uudelleen”, yksi kuvailee.
”Minulle olisi tärkeää päästä töihin. En vain koskaan pääse. Olen saanut kuulla ”ei oo:ta” niin usein, että jo mietin luovuttamista”, toinen sanoo suoraan.