Työsuhteen purkaminen on virallinen termi ja äärimmäinen toimi, jota työnantaja tai työntekijä voi käyttää työsuhteen lopettamiseksi. Purkaminen on eri asia kuin irtisanominen. Lue, millaisissa olosuhteissa on mahdollista purkaa työsuhde.
Työsuhteen purkaminen ja irtisanominen tarkoittavat eri asioita, ja niihin liittyy eri velvoitteita. Työsuhteen irtisanominen on kevyempi toimenpide kuin työsuhteen purkaminen, minkä takia työsuhteen purkamiseen tulee olla vakavammat perusteet.
Purettu työsuhde päättyy välittömästi, kun taas irtisanottu työsuhde jatkuu irtisanomisajan. Purkaminen voidaan tehdä sekä toistaiseksi voimassa olevaan että määräaikaiseen työsopimukseen, myös koeajalla.
Työsopimuslaissa purkamisen perusteet on muotoiltu seuraavasti:
"–työsuhteeseen olennaisesti vaikuttavien velvoitteiden niin vakavaa rikkomista tai laiminlyöntiä, että työnantajalta / työntekijältä ei voida kohtuudella edellyttää sopimussuhteen jatkamista edes irtisanomisajan pituista aikaa."
Lue myös: Työsuhteen purkaminen koeajalla – katso lista asiattomista perusteista
Työsuhteen irtisanominen
- Työnantaja tarvitsee perusteet irtisanomiseen, esimerkiksi tuotannolliset tai taloudelliset syyt tai työntekijään liittyvän henkilökohtaisen syyn.
- Työntekijä voi irtisanoa vakituisen työsuhteen ilman perusteita.
- Työsuhde on voimassa irtisanomisajan.
- Molempia osapuolia sitovat irtisanomisajan velvoitteet.
Työsuhteen purkaminen
- Työnantaja tarvitsee purkamiseen erittäin painavan syyn, kuten lain tai työsopimuksen vakava rikkominen. Silloin työnantajaa ei voida vaatia jatkamaan työsuhdetta.
- Työntekijällä on oltava vastaavanlaiset erittäin vakavat perusteet työsuhteen purkamiselle. Tällöin työntekijää ei voida vaatia jatkamaan työsuhdetta.
- Työsuhde päättyy välittömästi.
Millaisista syistä voi olla hyväksyttävää purkaa työsuhde?
Laissa ei määritetä mitään tiettyjä syitä työsuhteen purkamiselle, vaan ne määräytyvät oikeuskäytännön ja harkinnan mukaan. Päteviä syitä voivat olla esimerkiksi:
- Työturvallisuuden vaarantaminen tahallisesti
- Päihtymys ja päihteiden käyttäminen työpaikalla
- Törkeä osapuolen kunnian loukkaaminen tai väkivalta
- Liike- tai ammattisalaisuuden paljastaminen
- Lahjonta
- Työvelvoitteen laiminlyöminen varoituksesta huolimatta
Työnantaja voi purkaa työsuhteen, jos työntekijä on epärehellinen ja aiheuttaa näin vakavaa vahinkoa työnantajalle. Tätä voi olla esimerkiksi harhaanjohtaminen oman osaamisen suhteen, kun työntekijä ja työnantaja solmivat työsopimuksen.
Työntekijä voi purkaa työsopimuksen esimerkiksi silloin, kun työnantaja jättää palkan maksamatta. Tähän ei kuitenkaan tavallisesti riitä yksittäinen tapaus, vaan vaaditaan olennainen palkanmaksuvelvollisuuden rikkominen.
Työsopimuslaissa on lisäksi erikseen mainittu, että kumpi tahansa osapuoli voi pitää työsuhdetta purkautuneena, mikäli toinen osapuoli on syytä ilmoittamatta pois työpaikalta seitsemän päivää.
Kohta pätee tietenkin vain, jos ilmoittamatta jättämiselle ei ole hyvää syytä. Jos siis joudut vaikkapa liikenneonnettomuuteen etkä pysty siksi ilmoittamaan työpaikallesi poissaolostasi, työsuhteesi purkautuminen ei päde.
Laiton työsopimuksen purkaminen ja korvaukset
Työnantaja voidaan määrätä antamaan työntekijälle korvausta laittomasti puretusta työsopimuksesta. Jos työnantaja purkaa työsopimuksen, ja työnantaja on todella toiminut väärin, on työnantaja määrättävä maksamaan työntekijälle korvauksia työsuhteen perusteettomasta päättämisestä.
Työnantajan maksamat korvaukset vaihtelevat kolmesta jopa 24 kuukauden palkkaan. Työehtosopimuksen mukaisille luottamushenkilöille ja luottamusvaltuutetuille voidaan maksaa maksimissaan jopa 30 kuukauden palkan suuruinen korvaus. Korvauksien suuruuteen vaikuttaa moni asia, kuten arvioitu ansion menetys, uuden työn löytämisen mahdollisuudet, työolot ja työntekijän ikä.
Purkaminen on äärimmäinen keino
Työsuhteen purkaminen on niin sanotusti viimeinen oljenkorsi vaikeassa tilanteessa. Oma tilanteesi työsuhteen purkamisen ja lain suhteen kannattaa selvittää asiantuntijan, kuten ammattiliiton juristin, kanssa ennen kuin lähdet etenemään asiassa. Tämä helpottaa myös taakkaasi stressaavassa tilanteessa. Asiantuntijan avulla tiedät varmasti oikeutesi, velvollisuutesi ja vaihtoehtosi.
Lähteet: Työsopimuslaki.fi, Tyosuojelu.fi, Finlex.fi – Työsopimuslaki
Lue myös:
Kannattaako vakituisesta työstä irtisanoutua? Kysy itseltäsi nämä kysymykset
Peruspäiväraha, ansiosidonnainen vai työmarkkinatuki? Lue, miten työttömän etuudet toimivat
Petteri, 29, valittiin alansa parhaaksi – irtisanottiin koronan takia: ”Ihan jäätävä tunnekokemus”
Inka sai kahdet potkut peräkkäin – kertoo nyt, miltä irtisanominen tuntuu