Työttömyys

Jäitkö työttömäksi? Muista tehdä ainakin nämä asiat

Jäitkö työttömäksi? Muista tehdä ainakin nämä asiat
Irtisanotuksi tuleminen voi järkyttää ja työnhaku tuntua stressaavalta. Työttömyys voi olla kuitenkin myös uusi alku ja mahdollisuus. Kuva: Tim Gouw / Unpslah

Työttömäksi jääminen on monelle pysäyttävä hetki, mutta sen voi kääntää myös mahdollisuudeksi. Lue, miten toimia työttömäksi jäätyäsi.

1. Ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi

Työttömäksi työnhakijaksi tulee ilmoittautua viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänä. Työnhakijaksi voit ilmoittautua TE-palvelun verkkosivuilla, käymällä TE-toimistossa tai puhelimitse.

Kun olet työtön työnhakija, sinulla on oikeus TE-palveluihin, työttömyysturvaan tiettyjen ehtojen rajoissa sekä apuun työllistymisen kanssa.

Mikäli kuulut työttömyyskassaan, tarkista oikeutesi ansiosidonnaiseen päivärahaan. Ilmoita muuttuneesta työtilanteestasi ja etsi hyvissä ajoin tarvittavat liitteet, kuten palkkakuitit. Jos olet hukannut tärkeitä papereita, voit pyytää työnantajaasi lähettämään ne sinulle uudelleen.

2. Tutustu muutosturvan toimintamalliin

Muutosturvan toimintamallista voit saada tukea ja apua, jos sinut irtisanotaan tai lomautetaan työstäsi.

TE-palvelut ohjeistaa poikkeuksellisissa tilanteissa pitämään huolta omista oikeuksista ja velvollisuuksista. Hankalassa tai epäselvässä tilanteessa voit soittaa esimerkiksi ammattiliittoosi ja pyytää heidän näkemystään ja neuvoja epäselvyyksien ratkomiseksi.

3. Päivitä ansioluettelo ja pyydä suosittelijoita

Työnhakuun uudelleen lähtiessä kannattaa oma ansioluettelo tarkistaa ja päivittää vastaamaan nykyistä osaamistasi ja kokemustasi.

Pyydä entisiä esihenkilöitäsi tai läheistä kollegaa suosittelijaksi ja lisää heidän yhteystietonsa ansioluetteloosi.

Lue Duunitorin vinkit hyvän ansioluettelon rakentamiseen »

4. Pysy aktiivisena

Kun herätyskello ei patista enää töihin, voi olla iso kiusaus jäädä torkkumaan tai siirtyä sohvan pohjalle. Yritä kuitenkin rakentaa rutiineja ja vuorokausirytmiä esimerkiksi harrastusten mukaan. Arki ja rutiinit tuovat turvaa muuttuneessa elämäntilanteessa.

Työnhakijan on oltava kärsivällinen, sillä joskus uuden työpaikan löytymisessä voi kestää. Lisääntynyt vapaa-aika voi ahdistaa, ja olo tuntua toimettomalta ja jopa turhalta. On tärkeää muistaa, ettei työtilanteesi määritä sinua ihmisenä.

Mitä jos päättäisit nauttia lisääntyneestä vapaa-ajasta ja tehdä jotain, jota et aiemmin ole voinut työkiireiden vuoksi tehdä? Ehkä voisit aloittaa uuden harrastuksen tai tutustua vapaaehtoistyöhön? Työttömyydestä huolimatta on hyvä muistaa elää ja pysyä aktiivisena.

Työkokemusta voi hankkia myös vaihtoehtoisin keinoin – ole utelias ja tartu tilaisuuksiin.

Lue myös: Tiesitkö tämän? 10 syytä, miksi vapaaehtoistyö antaa valtavasti – osa yllättää

5. Opiskele työnhakua

Moni ei muista kyseenalaistaa omaa tapaansa hakea työtä. Tutustu ennakkoluulottomasti erilaisiin työnhakuoppaisiin ja anna itsellesi mahdollisuus kehittyä paremmaksi työnhakijaksi, jotta erotut muiden hakijoiden joukosta.

Kannattaa tutustua myös erilaisiin tilaisuuksiin ja verkostoitumista edistäviin tapahtumiin. Koskaan ei tiedä, kenet voit tavata tai millainen tilaisuus saattaa tulla vastaan. Puhu ja kysy rohkeasti erilaisista työmahdollisuuksista tutuiltasi – monet työsuhteet löytyvät kaverin tai tuttavan kautta.

Muista, että kun nostat työttömyysetuutta, sinulla on velvollisuus pysyä työnhaussa aktiivisena ja ottaa vastaan sinulle tarjottua työtä ja koulutusta. Kun TE-toimiston kanssa asioi ajallaan ja määrätyllä tavalla, pysyy työnhaku varmasti voimassa.

Lue myös: Korona ajoi nelikymppisen Miljan työnhakuun 19 vuoden tauon jälkeen: ”Ensimmäiset hakemukset olivat ihan kauheita”

6. Aseta itsellesi tavoite

Mieti, mikä olisi seuraava haave työurallasi. Miten voit käytännössä tavoitella sitä? Ehkä palaat takaisin koulun penkille tai päätät lähteä rohkeasti tavoittelemaan haastavampaa työtehtävää.

Aseta itsellesi selkeitä tavoitteita, joiden saavuttaminen auttaa paitsi konkreettisesti, myös henkisesti työtä hakiessa. Kun teet konkreettisesti töitä työllistymisesi eteen ja saavutat tavoitteita, eivät päivät tunnu tyhjiltä.

Voit esimerkiksi päättää, että lähetät joka päivä tietyn määrän huolellisesti kirjoitettuja työhakemuksia. Vai alkaisitko ehkä valmistautua aivan uuden alan pääsykokeisiin? Tutustu esimerkiksi avoimen yliopiston kursseihin.

Muista, että hyvällä asenteella ja suunnitelmallisuudella pääsee pitkälle.

Lähde: TE-palvelut

Lue myös:

Yllättikö lomautus? Lue, kuinka toimia lomautuksen osuessa kohdalle

Kahdet potkut peräkkäin – Inka, 29, kertoo miltä irtisanominen tuntuu

Yli 200 suomalaista kertoi tarinansa työttömyydestä – kokemukset pysäyttävät: ”Nielen itkuni pankkiautomaatilla ja naurahdan”

Työtä kokeilemalla uudelle alalle? Lue, miten työkokeilu toimii



Jaa artikkeli:


Mitä mieltä olit artikkelista?

Vastaa ja näet muiden vastaukset

Uutiskirje

Tilaa Duunitorin uutiskirje – työnhakuvinkit suoraan sähköpostiisi!

Luetuimmat


Tuoreimmat

Duunitori suosittelee

Palmian turvallisuusalan kesätyöpaikat 2024, pääkaupunkiseutu

Palmian turvallisuusalan kesätyöpaikat 2024, pääkaupunkiseutu

Helsinki ja 2 muuta – Julkaistu 10.1.
Asiakashankkijoita liikkuvaan rooliin Uudellemaalle, Pirkanmaalle ja Keski-Suomeen

Asiakashankkijoita liikkuvaan rooliin Uudellemaalle, Pirkanmaalle ja Keski-Suomeen

Uusimaa ja 4 muuta – Julkaistu 3.1.
Kesätöihin Rinnekodeille

Kesätöihin Rinnekodeille

Oulu ja 12 muuta – Julkaistu 15.1.
Kausityöntekijöitä HOK-Elannolle Kappeliin ja Mummotunneliin

Kausityöntekijöitä HOK-Elannolle Kappeliin ja Mummotunneliin

Helsinki – Julkaistu 2.1.
UPM Kesätyöhaku

UPM Kesätyöhaku

Finland ja 18 muuta – Julkaistu 1.12.
Kesätyöntekijöitä Satakunnan hyvinvointialueelle

Kesätyöntekijöitä Satakunnan hyvinvointialueelle

Satakunta ja 16 muuta – Julkaistu 2.1.
Kesätöihin ISS:lle

Kesätöihin ISS:lle

Espoo ja 10 muuta – Julkaistu 15.1.

Yrityksen perustaminen mielessä? Tästä oppaasta löydät tarvittavat tiedot – kaikki yrittäjyydestä yhdestä paikasta!

Työnantaja, haluatko enemmän hakijoita?

Duunitorin kampanjoilla saat lisää silmäpareja työpaikkailmoituksellesi sekä Suomen liikennöidyimmästä työnhakukoneesta, että kohdennetusta mainonnasta.

Autamme sinua tekemään modernia rekrytointia. Luomme juuri sinulle sopivan ratkaisun datan ja näkemyksen avulla, avainsanoina ilmoituskampanja, sisältömarkkinointi, työnantajakuvan kehittäminen tai vaikkapa uusi hakemukseton hakupalvelu.

Omat suosikit

Suosikkejasi ei tallenneta! Rekisteröidy, niin voit palata niihin vielä myöhemmin.

Uusi suosikki lisätty!

Suosikkejasi ei tallenneta! Rekisteröidy, niin voit palata niihin vielä myöhemmin.

Suosikit täynnä!

Rekisteröidy, niin voit tallentaa lisää suosikkeja ja palata niihin vielä myöhemmin.