Miten onnistuu opiskelu työttömänä? Kokosimme tärkeimmät tiedot erilaisista vaihtoehdoista ja siitä, miten ne vaikuttavat työttömään korvauksiin.
Työttömyyskorvausta voidaan maksaa sivutoimisista opinnoista, työvoimakoulutukseen osallistumisesta ja toisinaan myös omaehtoisesta kokopäiväisestä opiskelusta.
Useimmiten päätoiminen opiskelija kuuluu kuitenkin opintotuen piiriin, eikä ole oikeutettu työttömyyskorvaukseen.
Päätoimisiin opintoihin lasketaan ainakin seuraavat:
- Ammattikorkeakoulututkinnon opiskelu
- Ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon opiskelu
- Alemman tai ylemmän korkeakoulututkinnon opiskelu yliopistossa
- Lukio-opinnot, joiden laajuus on yhteensä vähintään 75 kurssia (käytännössä normaalit lukio-opinnot)
- Opintojen laajuus on opintosuunnitelmassa keskimäärin vähintään 5 opintopistettä, 3 opintoviikkoa tai 4,5 osaamispistettä opiskelukuukautta kohti
- Opintojen laajuus on keskimäärin vähintään 25 viikkotuntia
Lue lisää päätoimisista opinnoista Kelan verkkosivuilta.
Sivutoiminen opiskelu
TE-palvelut määrittelevät sivutoimisen opiskelun sellaiseksi, joka ei estä tekemästä ja hakemasta kokoaikatyötä. Sivutoimisten opintojen ajalta voi saada työttömyysturvaa.
Sivutoiminen opiskelu voi olla esimerkiksi uuden taidon opettelua, perusopintojen tekemistä avoimessa oppilaitoksessa tai aiemmin keskeytyneen tutkinnon loppuun tekemistä.
Oleellista opintojen sivutoimisuudelle on opintojen määrä ja se, tähtäävätkö opinnot tutkintoon.
Opintojen sivutoimisuus arvioidaan opetussuunnitelman tai henkilökohtaisen osaamisen kehittämisen suunnitelman (HOKS) perusteella. TE-toimisto tai kuntakokeilu arvioi, onko opiskelu sivutoimista vai estääkö se työn vastaanottamisen.
Myös päätoimiset opinnot voidaan katsoa sivutoimiseksi, jos opintojen aikana käy työssä vakiintuneesti tai toimii yrittäjänä.
Työvoimakoulutus
Työvoimakoulutus on TE-palveluiden hankkimaa koulutusta, joka toteutetaan yhteistyössä koulutusta järjestävien oppilaitosten kanssa. Työvoimakoulutuksen lisäksi voit hakea Rekry-, Täsmä- tai MuutosKoulutukseen, jotka toteutetaan TE-palveluiden ja työnantajien yhteistyönä.
Koulutukseen valitaan ensisijaisesti työttömiä tai henkilöitä, joiden työt ovat loppumassa. Myös työssä käyvä tai yrittäjä voi tulla valituksi koulutukseen, jos sen todetaan edistävän työllistymistä nykyisessä työssä tai tukevan alan vaihtoa. Työvoimakoulutukset ovat aikuiskoulutusta ja siksi lähtökohtaisesti yli 20-vuotiaille.
Työvoimakoulutus tarjoaa koulutusta, joka edistää ammatillisia valmiuksia ja työllistymistä. Työvoimakoulutus voi olla esimerkiksi seuraavia:
- perus-, ammatti- tai erikoisammattitutkintotavoitteista
- tutkinnon osia
- jatko- tai täydennyskoulutusta
- yrittäjyyskoulutusta
- kotoutumiskoulutusta
Erityistapauksissa TE-toimiston tai kuntakokeilun päätöksellä koulutus voi olla myös aikuisten perusopetusta, korkeakoulututkintoon johtavia opintoja tai erilaisia työssä tarvittavien korttien tai lupien, kuten hygieniapassin tai työturvallisuuskortin, suorittamista.
Työvoimakoulutuksen aikana opiskelijalla on oikeus samaan työttömyysturvaan kuin työttömänä. Jos työvoimakoulutuksesta on sovittu työllistymissuunnitelmassa tai sitä korvaavassa suunnitelmassa, voi työttömyysturvan saada korotettuna.
Lue lisää työvoimakoulutuksista.
Omaehtoinen koulutus ja työttömyyskorvaus
Koulutus ja opiskelu on omaehtoista silloin, kun TE-toimisto ei järjestä koulutusta, eikä valitse opiskelijoita. Toisin sanoen opiskelija itse valitsee, mitä opiskelee ja missä.
TE-toimisto arvioi, täytätkö edellytykset, joiden perusteella opiskeluasi voidaan tukea työttömyysetuuksilla opintotuen sijasta.
Työttömyysturvaa omaehtoisia opintoja varten voi saada vain silloin, jos TE-toimiston tai kuntakokeilun asiantuntija arvioi, että koulutukselle on tarvetta, opinnot parantavat merkittävästi mahdollisuutta työllistymiseen ja ovat paras tapa edistää työllistymistä.
Ratkaisu opintojen tukemisesta työttömyysturvalla tulee pääsääntöisesti saada ennen opintojen aloittamista, eikä tukea myönnetä jo aloitettuihin opintoihin.
Työttömyysetuutta voi saada opiskeluihin maksimissaan 24 kuukautta eli 2 vuotta yhtä opintokokonaisuutta kohden.
Lähteet: Työmarkkinatori, Kela.
Lue myös:
Peruspäiväraha, ansiosidonnainen vai työmarkkinatuki? Lue, miten työttömän etuudet toimivat
Opiskelija, käytkö töissä? Huomioi opintotuen tulorajat – näin palkka vaikuttaa tukiisi