CV on käyntikorttisi työnhaussa. Kokosimme CV-vinkit, joiden avulla avaat kokemustasi ja osaamistasi – ja jäät ansioluettelon lukijan mieleen.
Hyvän CV:n tekeminen on työlästä, mutta siihen kannattaa panostaa. Toisinaan rekrytoija silmäilee ensin ansioluettelosi. Jos se ei vakuuta, et välttämättä pääse jatkoon.
Kun koostat tarkkaan mietityn ja hiotun CV:n, sitä on helppo päivittää eri työpaikkoja varten. Kokosimme tärkeimmät neuvot ansioluettelon tekoon:
CV-vinkit, joilla erotut joukosta
1. Esittele itsesi alussa
Joskus CV on vain lista työpaikkoja ja kouluja. Tällainen ansioluettelo ei erotu joukosta eikä avaa osaamistasi erityisen hyvin.
Kirjoita siis ansioluetteloon pieni johdanto: napakka esittelyteksti, jossa tiivistät kuka olet ja mitä osaat. Älä toista esittelyssä samoja asioita kuin muualla CV:ssä.
Tuo rohkeasti esille vahvuuksiasi – nyt ei ole oikea aika olla vaatimaton.
Lue myös: Mitkä ovat vahvuutesi? Näin vastaat työhaastattelussa
2. Räätälöi CV työpaikkaa varten
Räätälöinti vie aikaa, mutta vaivannäkö voi maksaa itsensä takaisin työpaikan muodossa. Geneerinen mihin tahansa paikkaan sopiva CV ei viesti motivaatiostasi kyseiseen tehtävään.
Voit käyttää samaa pohjaa eri työpaikkoihin, mutta käytä aina hetki CV:n muokkaamiseen kyseistä työtehtävää varten. Mieti, mikä kokemus tai osaaminen työnantajaa voisi kiinnostaa eniten, ja korosta näitä asioita.
Lue myös: Työnhakija, älä kerro kuinka motivoitunut olet – näytä se rekrytoijalle
3. Tiivistä olennainen
Rekrytoijalla on tunnetusti kiire. Hyvä CV on yhden tai kahden sivun mittainen. Jos sinulle on kertynyt jo paljon työkokemusta, kaksi sivua on hyvä mitta. Älä mahduta tekstiä mukaan pienentämällä fonttia, vaan karsi mieluummin asiaa.
Jos sinulla ei ole vielä paljoa työkokemusta, voit listata kaikki työpaikkasi. Mutta jos olet ehtinyt tehdä jo monenlaista, karsiminen kannattaa.
Mikä sitten on oleellisinta? Tutki työpaikkailmoitusta tarkkaan ja ota selvää organisaatiosta. Kun teet kotiläksysi, pääset toivottavasti jyvälle siitä, mitä CV:ssä ja työhakemuksessa on hyvä painottaa.
4. Avaa työkokemustasi
Kerro työkokemuksestasi uusimmasta vanhimpaan. Älä vain luettele työpaikkojasi, vaan avaa tarkemmin, mitä tehtäviisi on kuulunut: Mistä vastasit? Mitä kehitit? Missä onnistuit?
Avaaminen on tärkeää varsinkin hakemasi paikan kannalta oleellisten tehtävien kohdalla. Jos olet ollut jo vuosia tai vuosikymmeniä työelämässä, nuoruuden kesätyötäsi kalatehtaalla ei todennäköisesti ole tarpeen kertoa.
Voit avata myös koulutustaustaasi tarkemmin, jos se on tehtävän kannalta oleellista tai jos sinulla ei vielä ole paljoa työkokemusta. Kerro silloin esimerkiksi, millaisia kursseja olet suorittanut, mitä sivuaineita olet lukenut, mikä oli opinnäytetyösi aihe tai miten olet menestynyt opinnoissasi.
5. Kerro muustakin kuin työpaikoista
Avaa työkokemuksen ja koulutuksen ohella esimerkiksi merkittävimpiä taitojasi, hallitsemiasi ohjelmistoja ja työtehtävän kannalta oleellisia kursseja.
Jos olet hankkinut tärkeää kokemusta vapaa-ajalla, kerro myös siitä CV:ssä. Oletko esimerkiksi oppinut työelämässä hyödyllisiä taitoja vapaaehtoistyössä tai harrastuksissasi?
Lue myös: 7 taitoa, jotka tekevät CV:stä vahvemman – älä unohda näitä ansioluettelostasi
6. Tee CV:stä toimiva pari työhakemuksen kanssa
Tarkastele ansioluetteloa ja työhakemusta rinnakkain: Täydentävätkö ja tukevatko ne toisiaan? Eiväthän ne toista tismalleen samoja asioita samoin sanankääntein?
7. Huolehdi, että ulkoasu on selkeä
Pidä huolta, että tarpeellinen tieto selviää ansioluettelostasi helposti silmäilemällä. Käytä siis informatiivisia väliotsikkoja ja jäsentele tieto johdonmukaisesti.
Jos sinulla ei ole graafikon taitoja, voi olla hyvä idea käyttää valmista CV-pohjaa. Löydät netistä ilmaisia ja maksullisia ansioluettelomalleja, joiden päivittäminen käy helposti.
Lue myös: Aika päivittää CV? Katso tyylikkäät ja helposti muokattavat pohjat ansioluettelolle
Visuaalinen CV antaa mahdollisuuden erottua joukosta ja kuvastaa omaa persoonaa paremmin kuin yksinkertainen Word-asiakirja. Muista kuitenkin, että visuaalista kikkailua tärkeämpää on ansioluettelosi sisältö. Visuaalisuuden tehtävä on paketoida kokemuksesi selkeään ja kiinnostavaan muotoon.
Valmis CV on parasta tallentaa pdf-muodossa, jotta tiedosto on helppo avata eikä sen sisältö tai ulkoasu muutu lähetyksen jälkeen. Nimeä tiedosto selkeästi omalla nimelläsi ja haettavan paikan mukaan, jotta et sekoita räätälöityjä ansioluetteloitasi ja rekrytoija tietää, mikä dokumentti on kyseessä. Esimerkiksi: Aino_Salonen_CV_Duunitori.pdf.
8. Valitse asiallinen kuva
CV-kuva ei ole välttämätön, mutta voi elävöittää kokonaisuutta. Jos lisäät kuvat, huolehdi, että se on hyvälaatuinen ja ammattimainen kasvokuva.
9. Unohda kliseet ja suosi konkretiaa
Olet ehkä ahkera tai vastuuntuntoinen, mutta kuluneet adjektiivit eivät saa sinua erottumaan joukosta. Pyri siis kertomaan CV:ssä persoonallisesti ja täsmällisesti, mitä osaat. Konkreettiset esimerkit ovat kultaa.
Kerro esimerkiksi onnistumisista tai saavutuksista eri työtehtävissä. Esittelytekstissäsi voit avata, mistä olet saanut hyvää palautetta vaikkapa pomolta, kollegoilta tai asiakkailta.
11. Luetuta CV ulkopuolisella
Omalle tekstille tulee helposti sokeaksi, ja itse tunnet oman taustasi paremmin kuin kukaan. Pyydä siis esimerkiksi ystävää, työkaveria tai muuta läheistä katsomaan ansioluettelosi läpi. Jos joku läheisesi on ässä työnhaussa tai rekrytoi itse työssään, kysy apua häneltä. Muista, että on kohteliasta tarjota omaa apua vastapalvelukseksi.
Muista myös nämä asiat
- Lisää omat yhteystietosi selkeästi alkuun.
- Kerro suosittelijat ja heidän yhteystietonsa.
- Erittele kielitaitoasi.
- Muista tehtävän kannalta oleelliset avainsanat – ne voivat olla tärkeitä, jos ansioluetteloita seulotaan koneellisesti.
- Lisää tarvittaessa linkkejä – esimerkiksi nettisivuille, työnäytteisiin tai LinkedIn-profiiliisi.
- Oikolue CV huolella ennen kuin painat lähetä.
Katso myös videolta CV-vinkit:
Lue myös:
Tällainen on hyvä CV vuonna 2020 – asiantuntija vastaa kaikkia mietityttäviin kysymyksiin CV:stä
Työhakemus helvetistä – tämä klassinen virhe pilaa mahdollisuutesi