Oletko koskaan pysähtynyt miettimään, kuka pitää huolta, että pankkisovellukset toimivat? Enrique Cordero ja Jukka Ahola rakentavat työssään tunnistautumissovelluksia, joita käyttävät miljoonat ihmiset Suomessa ja Pohjoismaissa. Lue, millaista työ Nordean Oulun toimiston it-tiimissä todella on.
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Nordean kanssa.
Lue lisää Nordean avoimista työpaikoista ja hae mukaan »
Jukka Ahola saapuu haastatteluun kakkukahveilta, mutta ei miltä tahansa, vaan työkaverin uuden auton kunniaksi pidetyltä herkkuhetkeltä. Nordean Oulun toimistolla on tapana juhlistaa muutakin kuin pikkujouluja yhdessä – synttärit, asuntokaupat ja ylennykset jaetaan yhdessä tiimin kanssa.
Ne ovat tärkeitä, mutta niin on myös Aholan, hänen kollegansa Enrique Corderon ja yli 90 muun tiimiläisen tekemä työ. Ilman heidän osaamistaan pankkipalveluihin kirjautuminen ei onnistuisi, sillä Oulun väen käsialaa ovat kaikissa Pohjoismaissa käytetyt Nordean kirjautumis- ja tunnistautumispalvelut.
Aholan ja Corderon mukaan monilla saattaa olla ennakkoluuloja siitä, millaista it-palvelujen tuottaminen pankkisektorilla on. Nyt he kertovat, millaista Nordealla työskentely on ja miksi ohjelmistoalan ammattilaisen kannattaisi liittyä tähän porukkaan.
5 syytä valita Nordea Oulu
1. Työn jälki näkyy aidosti ihmisten arjessa
Cordero johtaa yhtä tunnistautumispalvelujen tiimistä. Yli 20 vuotta kestäneen it-uransa aikana hän on valitettavan usein kohdannut sen turhauttavan tilanteen, kun oman työn jäljestä ei pääse nauttimaan.
”Olen työskennellyt projekteissa, joita ei ole koskaan julkaistu – tai joita kukaan ei vaan ikinä käyttänyt. Täällä asiat ovat toisin. Voin auttaa ihmisiä kehittämällä heille helpommin käytettävää teknologiaa ja samalla omalta osaltani estää huijauksia”, Cordero sanoo.
Ahola puolestaan vastaa kirjautusmispaveluiden tuotannoista kaikissa Pohjoismaissa. Hänellä on vakiintunut tapa vastata kysymykseen siitä, mitä hän tekee työkseen: ”Oletko Nordean asiakas? Jos olet, niin avaa Nordean ID-ohjelma. Se on meillä Oulussa tehty.”
Aholan ja Corderon työn tuotos löytyy miljoonien ihmisten taskuista: kaikki Nordean asiakkaat luottavat heidän tekemiinsä ratkaisuihin.
ID-ohjelmaa käytetään tunnistautuessa myös muihin kuin Nordean palveluihin, kuten vaikkapa Suomi.fi:n käyttöön tai muuttoilmoituksen tekemiseen. Silloin vastaan tulee aina tutun näköinen sivu ja Aholaa hymyilyttää – tämä on meidän omaa käsialaa.
”Tunnistautumispalvelut eivät ole vain pankkiasia, sillä samat tunnistautumiskeinot ovat käytössä joka paikassa. Me tarjotaan siihen avaimet, ja niiden avainten pitää olla luotettavia.”
2. Oulun toimistolla on kansainvälinen ympäristö
Ahola ja Cordero nostavat ykkösjutuiksi myös työpaikan kansainvälisen meiningin – Oulun toimiston käytävillä voi kuulla puhuttavan viittätoista eri kieltä. Kakkukahveilla ja palavereissa kielenä on englanti, jos paikalla on yksikin henkilö, joka ei puhu suomea.
”Meillä ei työilmoituksessa lue englanniksi, että suomen kieli on vaadittu taito. Se on asennekysymys ja valinta meiltä. Jotkut saattavat arastella englannin taitoaan aluksi, mutta turhaan. Viimeistään ensimmäisen vuoden aikana se lähtee aina luontevasti sujumaan”, Ahola kannustaa.
”Viimeisen vuoden aikana omaan tiimiini on rekrytty kolme uutta ihmistä ja nyt meitä on kuudesta eri maasta. Jokainen tuo mukanaan oman kulttuurinsa, ideansa ja ammattitaitonsa. Järjestämme yhdessä erilaisia aktiviteetteja, että jokainen tuntisi täällä olonsa kotoisaksi”, Cordero kertoo.
Monipuoliset taustat auttavat, kun palveluita kehitetään erilaisille käyttäjille. Kansainvälisestä työympäristöstä on myös helpompi siirtyä töihin vaikkapa Nordean toimipisteisiin muissa Pohjoismaissa.
3. Työssä käytetään moderneja teknologioita ja ketteriä menetelmiä
Pankkiala on totuttu ajattelemaan jäykkänä ja hitaasti liikkuvana. Cordero allekirjoittaa tämän aiempien kokemuksiensa pohjalta, mutta Nordealla hän sanoo yllättyneensä positiivisesti. Mielikuvat eivät vastanneetkaan todellisuutta.
”Vaikka pankkiala on vahvasti säännösteltyä, meillä toiminta ei ole jäykkää. Omia ideoita saa esittää vapaasti ja työskentely on ketterää.”, Cordero kertoo.
”Meillä tehdään työtä monipuolisesti eri teknologioilla. On muun muassa mobiili, backend ja webfront-koodausta. Mobiilipuolella tuetaan ja kehitetään sekä Android että iOS-maailmaa. Backend ja webbipuolella nojataan tuoreimpaan Java-teknologiaan ja frontissa html- ja ECMAScriptiin”, Ahola listaa ja jatkaa:
”Turvallisuus ja tietoturva saattavat äkkiseltään näyttäytyä vaikeina asioina, mutta toisaalta on pohjattoman mielenkiintoista, miten monelta kantilta turvallisuusasioita pitää miettiä.”
Toimistolla on myös rooleja, joissa ei tarvita koodausosaamista. Vahva ymmärrys teknologioista on kuitenkin tärkeää. Esimerkiksi tuotehallinnassa ja laadunvalvonnassa ei pärjää ilman teknistä tuntemusta.
4. Työtä tehdään tiiviissä yhteistyössä ja työntekijöihin panostetaan
Ensimmäisenä uudessa työpaikassa Corderoon teki vaikutuksen Nordea Oulun lämmin ilmapiiri.
”Siitä on tovi, kun työpaikalla on ollut näin mukavaa. Aamulla on kiva lähteä töihin ja kaikki ovat tosi auttavaisia ja ystävällisiä. Huomasin, että minulla oli ollut tällaista tunnelmaa oikeastaan ikävä”, Cordero pohtii.
Oulun toimistolla tehdään töitä pääosin 7–8 henkilön tiimeissä. Työ on kuitenkin organisoitu niin, että tiimit ovat hyvin perillä toistensa työstä ja hahmottavat kehitystyön isommassa kuvassa. Lopputulos on laadukkaampi kun jokainen voi vaikuttaa siihen, mitä yhdessä tehdään, Ahola painottaa. Isoille taloille usein tyypillistä siiloutumista pyritään välttämään Oulussa monilla tavoin.
”Se on ihan kulttuurinen valinta, että meillä ei mietitä vain sitä omaa tonttia.”
Pankkien tunnistautumisen ja tietoturvan parissa työskentelyn voisi kuvitella olevan stressaavaa ja kuluttavaa, mutta Cordero vakuuttaa asian olevan toisin.
”Kun julkaisemme jonkin tuotteen, kaikki ovat mukana tarkastamassa, että se toimii ja tulokset ovat toivottuja.”
5. Vakaa ja merkittävä työnantaja alueella
Oulun toimisto sijaitsee Nokian vanhoissa tiloissa osoitteessa Yrttipellontie 6. Vaikka Oulussa on paljon it-alan yrityksiä ja osaajia, uskoo Ahola Nordean olevan yksi Oulun varmimmista työnantajista ja tarjoavan kiinnostavia mahdollisuuksia niin uusille kuin kokeneille ammattilaisille.
Teknologiat vaihtuvat, mutta pankkiala on ympäristönä vakaa. Suhdannevaihteluitakaan ei juuri ole, sillä todentamispalveluja tarvitaan jatkuvasti, eikä niiden kehittämisessä voi pitää taukoja.
Uudemmille tekijöille Nordea tarjoaa vakaan paikan oppia kokeneemmilta tekijöiltä ja erityisesti tietoturvallisuuden saralta: ”Näiden teknologiavaatimusten parissa et pääse työskentelemään ihan joka paikassa”, Ahola sanoo.
Kokeneemmille tekijöille puolestaan korostuvan Nordean tarjoamat monipuoliset mahdollisuudet. Corderon mukaan tehtävien vaihtaminen talon sisällä toimii kivuttomasti.
”Nordealla tehtävän vaihtamisesta on tehty helppoa ja vaihtoehtoja kyllä riittää. Voit siirtyä vaikkapa Javasta big dataan ja sieltä petoksiin liittyvään tehtävään”, Cordero sanoo.
Nordealaisille Oulun toimisto ja sen väki ovat voimavara, josta jokainen voi ammentaa myös omaan työhönsä.
”Täällä tyypit ovat todella hyviä siinä, mitä tekevät ja kaikilla on lupa kasvaa. Mutta meidän suurin vahvuutemme on siinä, miten paljon autamme toisiamme. Sen takia olen ylpeä meidän koko porukasta”, Cordero tiivistää.