Jos sinut lomautetaan osa-aikaisesti, voit hakea työttömyysetuutta joko työttömyyskassasta tai Kelasta. Etuutta maksetaan osa-aikaisesti lomautetulle yleensä silloin, kun työaika on enintään 80 prosenttia.
Lomautus voi olla kokoaikainen tai osa-aikainen. Osa-aikaisessa lomautuksessa työaikaa lyhennetään joko työpäivien määrästä tai työpäivien pituudesta.
Tässä jutussa kerromme, miten voit toimia, jos sinut lomautetaan osa-aikaisesti.
Osa-aikainen lomautus ja työttömyysturva
Osa-aikaisesta lomautuksesta maksetaan työttömyysetuutta yleensä silloin, kun kun työaika on enintään 80 prosenttia, eli esimerkiksi neljä kokonaista työpäivää viikossa. Lisäksi vaatimuksena on, että lomautettu on ilmoittautunut TE-toimistoon. Sinut tulee siis ilmoittautua työnhakijaksi, vaikka jatkaisit työskentelyä esimerkiksi nelipäiväisellä työviikolla.
Ilmoittaudu työnhakijaksi TE-toimistoon viimeistään ensimmäisenä lomautuspäivänä, sillä työttömyysturvaa ja työttömyysetuutta maksetaan vasta siitä päivästä eteenpäin, kun työnhakusi on voimassa.
Helpoiten työnhakijaksi ilmoittautuminen onnistuu käyttämällä TE-palveluiden Oma asiointi -palvelua, jonne voi kirjautua pankkitunnuksilla tai esimerkiksi mobiilivarmenteella.
TE-toimisto antaa työttömyysetuuden maksajalle (työttömyyskassa tai Kela) tiedoksi työvoimapoliittisen lausunnon oikeudestasi työttömyysturvaan tai tekee sinulle lisäselvityspyynnön. Tilanteestasi riippuen työttömyyskassa tai Kela ratkaisevat loput edellytyksesi etuuteen.
Tiedätkö mikä on takaisinottovelvollisuus? Irtisanotulle tarjottava työtä nyt 9 kuukauden ajan.
1. Ansiopäiväraha työttömyyskassasta
Jos kuulut työttömyyskassaan esimerkiksi ammattiliiton kautta, hae osa-aikaisen lomautuksen ajalle ansiopäivärahaa omasta työttömyyskassastasi. Eri kassoilla on erilaiset käytännöt, joten kysy tarkemmat hakuohjeet omasta työttömyyskassastasi.
Ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan määrä muodostuu kaikille saman suuruisesta perusosasta sekä ansio-osasta, joka perustuu työttömyyttä edeltäneeseen palkkatasoon.
Päivärahan määrä lasketaan kaikissa työttömyyskassoissa samalla tavalla. Lomautuksen toteutustavasta riippuen päiväraha maksetaan joko täytenä tai soviteltuna. Arvion soviteltavan päivärahan suuruudesta voit laskea esimerkiksi täältä.
Jos et kuulu työttömyskassaan tai et ole ehtinyt olla sen jäsenenä tarpeeksi kauan kerryttäen oikeutta ansiopäivärahaan, voit hakea työttömyysetuutta Kelasta.
2. Osa-aikainen lomautus ja Kelan työttömyysetuudet
Kela voi maksaa työttömyysturvaa osa-aikaisesti lomautetulle joko päivärahana tai soviteltuna työttömyysetuutena:
- Jos sinut lomautetaan yhdeksi tai useammaksi päiväksi viikossa, lomautuspäiviltä maksetaan täysi työttömyysetuus, joka on 33,66 e / pv.
- Jos taas teet lyhennettyä työpäivää lomautuksen takia, palkkasi sovitellaan yhteen työttömyysetuuden kanssa. Se tarkoittaa, että saamasi palkka vähentää etuutta kun se ylittää Kelan määrittämän suojaosan. Lue lisää sovitellusta työttömyysetuudesta täältä.
Lomautusehdot koronan aiheuttamassa poikkeustilanteessa
Koronaepidemian takia jotkin työttömyysturvan ehdot, kuten omavastuuaika, työssäoloehto ja yrittäjän työttömyysturva, ovat muuttuneet väliaikaisesti.
- Lomautusilmoitusaika lyhenee viiteen päivään.
- Työsopimuksen saa purkaa koeajalla koronan vuoksi.
- Myös määräaikaisen työntekijän voi lomauttaa toistaiseksi voimassa olevassa työsuhteessa olevan tapaan. Muutos on määräaikainen ja voimassa vuoden 2020 loppuun saakka.
- Työttömyyspäivärahan työssäoloehtoa on lyhennetty väliaikaisesti palkansaajilla nykyisestä 26 viikosta 13 viikkoon.
- Jos olet työtön tai lomautettu, sinulta ei väliaikaisesti edellytetä työllistymissuunnitelman tekemistä tai palvelutarpeen arviointia TE-palveluissa, kun ilmoittaudut työttömäksi työnhakijaksi.
- Työttömyyspäivärahan enimmäisaika ei kulu lomautusten aikana. Muutos koskee lomautuksia, jotka ovat alkaneet 16.3.2020 tai sen jälkeen.
Lue täältä lisää poikkeustilanteen vaikutuksista: Työttömyysturva, lomautukset, irtisanomiset ja yt-neuvottelut – näin korona vaikuttaa lainsäädäntöön loppuvuonna
Osa-aikainen lomautus, voinko tehdä muita töitä?
Työntekijänä sinulla on lomautusaikana oikeus:
- ottaa vastaan muuta työtä – huomioi kuitenkin kilpailukielto
- käyttää palkkaetuna olevaa työsuhdeasuntoa
- irtisanoutua lomautusaikana ilman irtisanomisaikaa, kunhan työnantajan ilmoittamaan työnalkamispäivään on yli seitsemän vuorokautta
Jos lomautusaika muuttuu tai työsuhteesi päättyy, asiasta on ilmoitettava viipymättä TE-toimistoon.
Lähteet: TE-toimisto, Kela, YTK, Työsuojelu
Lue myös:
Lomapalkka – paljonko palkkaa kesälomalla maksetaan ja milloin? Tarkasta tästä
Lomautus yllätti – lue, kuinka toimia lomautuksen sattuessa kohdalle