Kesälomalle kerran kesässä vai useamman kerran kesän aikana? Kuinka pitkä on sopivan mittainen kesäloma? Kysyimme lääkäriltä, millainen kesäloman pituus riittää palautumiseen.
Artikkeli on julkaistu aikaisemmin 10.7.2019.
Heinäkuun aikana useimmat työpaikat hiljenevät, kun suomalaiset vetäytyvät lomailemaan. Onko tyypillinen neljän viikon loma keskellä kesää kuitenkaan paras mahdollinen ratkaisu palautumisen kannalta?
Kysyimme työhyvinvointiin erikoistuneelta lääkäri Lari Karjulalta, minkä pituinen loma todella kannattaisi pitää.
”Nämä ovat tosi yksilöllisiä juttuja, mutta oletuksena voi sanoa, että pääkopalle on hyvä, että työasiat voi ajoittain unohtaa kokonaan. Toiselle riittää pidennetty viikonloppu säännöllisesti, toinen kaipaa neljän viikon loman, jotta tuntee olleensa lomalla”, Karjula kertoo.
Karjula on työnsä kautta tullut tutuksi suomalaisen työelämän hyvinvoinnin sudenkuoppien kanssa, sillä hän on myös yksi työhyvinvointivalmennuksia tarjovan Hälsan perustajista.
Lue myös: Loma edessä? Muista nämä käytännön asiat
Yksi pitkä vai monta lyhyttä lomapätkää?
Kesäloman pituus onkin asia, johon lääkärikään ei välttämättä osaa antaa yleispätevää neuvoa. Mutta mahtaako sillä olla väliä, pitääkö kaikki lomansa yhteen pätkään vai useampaan osaan paloiteltuna?
”Yksi viikko on useimmille sen verran lyhyt aika, ettei siinä oikein pääse kunnolla irti työstä. Kaksi viikkoa sen sijaan alkaa jo monilla toimimaan aivan hyvin. Sanoisin, että 2–4 viikkoa per lomapätkä kuulostaa fiksulta”, Karjula linjaa.
Useampaan osaan pilkotusta kesälomasta on ainakin Suomessa helppo löytää hyviä puolia – kun käytössä on useita lomaviikkoja pitkin kesää, ei sateinen heinäkuu pääse lannistamaan.
Koska loman tarve on hyvin yksilöllinen, kehottaa Karjula itsensä ja oman olonsa tutkisteluun ennen loman varaamista:
”Kannattaa kuunnella itseään ja tunnistaa myös oman työn kuormittavuus ja suhteuttaa loman pituus siihen.”
Lue myös:
Testaa, näkyykö loman odotus jo naamasta – 10 selvää merkkiä siitä, että olet kesäloman tarpeessa
Mikä on lomaraha? Näin lomarahan määrä lasketaan – katso esimerkki
Aiheuttaako some lomakateutta? Katso 5 vinkkiä, joilla selätät kateuden ja nautit työkesästä