Johtaminen

Nämä 5 asiaa jokaisen johtajan tulee muistaa – sukelluskouluttaja paljastaa oppinsa pinnan alta

Nämä 5 asiaa jokaisen johtajan tulee muistaa – sukelluskouluttaja paljastaa oppinsa pinnan alta
Katri Johansson kouluttaa johtajia sukeltamisesta tutuilla opeilla. Kuvat: Krista Paasi

Sukelluskouluttaja Katri Johansson haluaa tuoda pinnan alta tärkeitä oivalluksia työpaikoille ihmisten ja tiimien johtamiseen. Lue, mitkä ovat 5 tärkeintä sukelluksesta tuttua oppia johtajalle.

Artikkeli julkaistu ensimmäisen kerran 19.4.2022

Meri on aina kiehtonut Katri Johanssonia. Siksi onkin luonnollista, että hän jäi sukeltamiseen koukkuun ensi kerrasta, kun hän aloitti virkistyssukeltamisen vuonna 2011.

Kun Johansson jäi hoitovapaalle työstään lastensuojelussa, hänellä oli aikaa miettiä tulevaisuuttaan ja haaveitaan. Hän huomasi, että sukeltaminen oli jatkuvasti mielessä.

Vuonna 2018 hän repäisi ja lähti lastensa kanssa Thaimaahan Mikko Paasin sukelluskouluun.

”Painoin siellä seitsemän sukelluskurssia kolmessa kuukaudessa ja hoidin lapset, talot, skootterit ja kaikki. Se oli raskas rupeama, mutta olen ylpeä, että tein sen. Valmistuin dive masteriksi ja palasin Suomeen.”

Jo Thaimaassa sukelluskouluttajat toisensa perään toistelivat, että Johanssonin tulisi opiskella kouluttajaksi. Sama mantra jatkui Suomen sukelluspiireissä. Ammattisukeltajat näkivät Johanssonissa potentiaalia, jota tämä ei itse ollut tunnistanut.

Lopulta Johansson tarttui haasteeseen ja opiskeli sukelluskouluttajaksi Suomen kylmissä ja pimeissä vesissä.

”Sen prosessin aikana aloin kipuilemaan työelämässä. Näin yhtäkkiä kaikki sukeltajat, kouluttajat, johtajat ja ihmisten välisen vuorovaikutuksen ihan eri valossa. Kontrasti sukeltamisen johtamisen ja työpaikoilla johtamisen välillä oli niin suuri.”

Oivallus sai Johanssonin perustamaan oman yrityksen, jossa hän valmentaa ja kouluttaa johtajia ja tulevaisuuden johtajia sukeltamisesta tuttujen elementtien avulla.

Sukeltaja ei jää koskaan yksin, eikä johtajankaan pitäisi, uskoo Katri Johansson. "Johtaja, hanki itsellesi mentori", hän kehottaa.

Psykologinen turvallisuus on onnistumisen edellytys

Mikä sitten tekee sukeltamisen johtamisesta niin erityistä? Kaikki kietoutuu Johanssonin mukaan turvallisuuteen, läsnäoloon ja tukemiseen.

”Vaikka sukelluskoulutuksessa on paljon tekniikkaa, niin ajattelen, että kouluttaja ennen kaikkea luo puitteet ja psykologisesti turvallisen ympäristön muiden onnistumiselle. Sitähän johtajien pitäisi tehdä alasta riippumatta.”

Johansson ei halua puhua sukeltamisesta ”machona extreme-urheiluna”, mutta myöntää, että lajissa ollaan äärikokemusten äärellä. Jos tilanteet pinnan alla eskaloituvat, ne eskaloituvat hyvin nopeasti. Siksi jatkuva tilanteen ja ihmisten tarkkailu ja ennakointi ovat avainasemassa.

”Kouluttaja tarkkailee herkällä korvalla oppilaitaan ja näkee ne pienet nyanssit, mihin suuntaan ihminen tai tilanne on menossa – ja voi tarvittaessa tukea tai katkaista toiminnan.”

Tällainen uhkaavien tai vaikeiden tilanteiden ennaltaehkäisy on Johanssonin mukaan tärkeää myös työpaikoilla johtamisessa.

Lue myös: Hyvä työilmapiiri vaatii hyvää johtamista – tämä lannistava tapa voi myrkyttää työyhteisön

5 johtamisoppia pinnan alta

Katri Johanssonin valmennus- ja johtamisopit kiteytyvät viiteen elementtiin: auttamiseen, empatiaan, kuuntelemiseen, läsnäoloon ja palautteeseen. 

”Johtajan ei tarvitse olla näissä kaikissa asioissa täydellinen, eikä edes voi olla. Tärkeintä on tunnistaa omat vahvuudet, ja keskittyä niihin. Toisaalta on tärkeää tunnistaa myös ne asiat, joissa ei ole hyvä ja pyrkiä kehittämään niitä hiljalleen mahdollisuuksien mukaan.”

Lue alta, miten Johanssonin viisi sukeltamisesta tuttua elementtiä toimivat johtamisessa:

1. Auttaminen

"Jos mietit ihmisiä, jotka ovat jääneet mieleesi elämän varrelta, saatat huomata, että aika moni heistä on auttanut sinua jollain tavalla. Auttaminen on kuin liimaa ihmisten välillä. Eikä se liity vain johtajiin ja alaisiin, vaan myös tiimeihin.

Olen haastatellut työtäni varten maailmanluokan sukelluskouluttajia, joilla on natsat mennä pinnan alla sata metriä alaspäin ja monta sataa metriä luolasta sisään. Meriiteistään huolimatta – ja juuri siksi – nämä sukeltajat ovat aina valmiita auttamaan ja pitämään muista huolta.

On inspiroivaa, miten he ovat läsnä ja tekevät työtään muita varten. Olen kiitollinen siitä, että voin aina kääntyä heidän puoleensa, kun tarvitsen apua tai neuvoja.

Tätä toivoisin myös työpaikoille. Sitä, että työntekijät voivat lähestyä johtajia ilman pelkoa siitä, että tulee vähätellyksi tai ohitetuksi. Hyviä johtajia ja parhaita sukelluskouluttajia yhdistää juuri muiden auttaminen."

"Sukelluskouluttajana olen ensisijaisesti aina auttamassa muita. Se on lähimpänä sydäntäni", Katri Johansson sanoo.

2. Empatia

"Ihmiset kokevat etenkin tällä hetkellä tunteita laidasta laitaan – myös työpaikalla. Toivoisin, että olisimme empaattisempia ja sallivampia niitä kohtaan, sillä emme voi sulkea tiettyä osaa meistä pois työpäivän ajaksi.

Kannustan jokaista kysymään kollegalta kuulumisia ja tekemään sen niin, että oikeasti kuuntelee vastauksen. Jos huomaat, että joku kipuilee jonkun asian kanssa tai kulkee hartiat lysyssä, kysy, onko kaikki kunnossa. Osoita, että välität siitä, miten toinen voi.

Sukeltamisessa läpinäkyvyys on tärkeää jo turvallisuussyistä. Sillä ei ole väliä, onko luolasukeltaja, pelastaja vai aloittelija ensimmäisellä kurssillaan. Jos sukeltaja ei jostain syystä pysty johonkin tehtävään – oli se sitten fysiikan tai korvien välin takia – niin silloin sanotaan, että en osaa tai pysty tähän vielä. Ja paino sanalla vielä.

Työpaikalla pitää olla salliva ja turvallinen ilmapiiri samasta syystä."

Lue myös: Aivotutkija: Empatia on työväline, jota kaikki tarvitsevat – hyödynnä sitä näin työelämässä

3. Kuunteleminen

"Sukelluskouluttajana oppilaiden kuunteleminen herkällä korvalla on äärettömän tärkeää. Samoin se on johtamisessa. On kuitenkin tärkeää muistaa, että on kahdenlaista kuuntelemista:

Voimme kuunnella ihmisiä, koska haluamme antaa mahdollisimman nasevan vastauksen. 

Tai sitten voimme kuunnella heitä siksi, että haluamme ymmärtää, mitä he sanovat ja miltä heistä tuntuu. Johtajan tulee olla valppaana kuullakseen, jos tiimissä on pelkoa tai huolta – tai yhtä lailla innostusta ja inspiraatiota. 

Itselläni oli aikoinaan johtaja, joka ei koskaan ampunut ideoitani alas, vaan kehotti selvittämään, miten ne voisi toteuttaa. Se oli ihan mahtavaa. Vaikka hän ehkä tiesi, että tämä ei tule tapahtumaan, niin hän kuunteli ideani ja antoi minun selvittää sen itse.

Kun johtaja ottaa yhden idean vastaan, seuraa sitä toinen, kolmas, neljäs ja viides. Voi olla, että yhdeksää ensimmäistä ideaa ei voi toteuttaa, mutta kymmenes onkin ihan briljantti. Emme koskaan tule kuulemaan sitä kymmenettä ideaa, jos ensimmäiset ammutaan alas."

"Ihmiset alkavat sukeltamaan nähdäkseen kaloja. On mahtavaa nähdä, miten he sitten huomaavat, että sukeltamisessa on kyse oikeastaan kaikesta muusta kuin kalojen katselusta."

4. Läsnäolo

"Sukeltaessa ketään ei jätetä yksin. Luottamus kouluttajaan ja tämän läsnäolo tuovat turvaa ääriolosuhteissa. Etäinen johtaminen ei toimi sukeltamisessa, eikä usein myöskään työpaikoilla.

Ihannetilanteessa johdossa on inspiroiva johtaja, jonka läsnäolo luo positiivista henkeä tiimiin ja saa sen nousemaan seuraavalle tasolle.

Uskon, että jos haluat vaikuttaa keneen tahansa ihmiseen tässä maailmassa, on sinun oltava hänelle läsnä. Läsnä voi olla myös etänä. Tärkeintä on olla helposti lähestyttävä ja helposti tavoitettava."

5. Palaute

"Ikävä tosiasia on, että elämme palauteköyhässä kulttuurissa. Kaikki me syyllistymme tähän, minä myös. 

Sukeltamisessa annamme ihan aina palautteen. Kouluttaja kertoo, mikä meni hyvin – ja jotain sellaista löytyy aina. Kriittistäkin palautetta annetaan, mutta ei koskaan sormella osoittamalla yhdelle osallistujalle.

Näitä oppeja olisi tärkeää tuoda myös työelämään. Voisimme antaa paljon enemmän palautetta kollegoille, työntekijöille ja pomoille. Ja etenkin hyvää palautetta – yhtä kriittistä palautetta vasten tulisi antaa neljä hyvää. 

Antamasi palaute ja se, miten puhut ihmisistä, alkavat elää omaa elämäänsä. Ihmisillä on tapana toteuttaa sitä, mitä heistä sanotaan. Eli anna sitä palautetta."

Lue myös:

Tunnistatko nämä? Psykologi listaa 4 haitallista uskomusta, jotka johtavat usein uupumukseen – tuttuja etenkin johtajille

13 merkkiä, jotka paljastavat empaattisen työkaverin – kuinka monta tunnistat?

Katri Saarikivi täräyttää suorat sanat surullisen yleisestä johtajuustyylistä – ”Erittäin tehokas tapa aiheuttaa stressiä”



Jaa artikkeli:


Mitä mieltä olit artikkelista?

Vastaa ja näet muiden vastaukset

Uutiskirje

Tilaa Duunitorin uutiskirje – työnhakuvinkit suoraan sähköpostiisi!

Luetuimmat


Tuoreimmat

Duunitori suosittelee

Monipuolisia nuoriso-ohjaajan tehtäviä alan opiskelijoille

Monipuolisia nuoriso-ohjaajan tehtäviä alan opiskelijoille

Helsinki – Julkaistu 19.1.
Kesätyöntekijöitä WorkPowerille

Kesätyöntekijöitä WorkPowerille

Uusi Helsinki ja 11 muuta – Julkaistu 22.1.
Kesätyöntekijöitä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle

Kesätyöntekijöitä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle

Uusi Vantaa ja 3 muuta – Julkaistu 22.1.
Kesätöihin DNA:lle

Kesätöihin DNA:lle

Uusi Helsinki ja 23 muuta – Julkaistu 22.1.
Asiakashankkijoita liikkuvaan rooliin Uudellemaalle, Pirkanmaalle ja Keski-Suomeen

Asiakashankkijoita liikkuvaan rooliin Uudellemaalle, Pirkanmaalle ja Keski-Suomeen

Uusimaa ja 4 muuta – Julkaistu 3.1.
Palmian turvallisuusalan kesätyöpaikat 2024, pääkaupunkiseutu

Palmian turvallisuusalan kesätyöpaikat 2024, pääkaupunkiseutu

Helsinki ja 2 muuta – Julkaistu 10.1.
Kausityöntekijöitä HOK-Elannolle Kappeliin ja Mummotunneliin

Kausityöntekijöitä HOK-Elannolle Kappeliin ja Mummotunneliin

Helsinki – Julkaistu 2.1.

Yrityksen perustaminen mielessä? Tästä oppaasta löydät tarvittavat tiedot – kaikki yrittäjyydestä yhdestä paikasta!

Työnantaja, haluatko enemmän hakijoita?

Duunitorin kampanjoilla saat lisää silmäpareja työpaikkailmoituksellesi sekä Suomen liikennöidyimmästä työnhakukoneesta, että kohdennetusta mainonnasta.

Autamme sinua tekemään modernia rekrytointia. Luomme juuri sinulle sopivan ratkaisun datan ja näkemyksen avulla, avainsanoina ilmoituskampanja, sisältömarkkinointi, työnantajakuvan kehittäminen tai vaikkapa uusi hakemukseton hakupalvelu.

Omat suosikit

Suosikkejasi ei tallenneta! Rekisteröidy, niin voit palata niihin vielä myöhemmin.

Uusi suosikki lisätty!

Suosikkejasi ei tallenneta! Rekisteröidy, niin voit palata niihin vielä myöhemmin.

Suosikit täynnä!

Rekisteröidy, niin voit tallentaa lisää suosikkeja ja palata niihin vielä myöhemmin.