Työhyvinvointi koskettaa kaikkia, mutta mistä tekijöistä se syntyy? Lue, miten työnantaja ja työntekijät voivat rakentaa ja lisätä hyvinvointia työpaikalla.
Hyvinvoivan työyhteisön tunnistaa siitä, että maanantai ei lähtökohtaisesti ahdista, töihin on mukava tulla, tehtävät ovat mielekkäitä ja kollegoiden kanssa on helppo tulla toimeen ja tehdä yhteistyötä.
Työhyvinvointi on siis kokonaisuus, johon vaikuttavat työ ja sen mielekkyys sekä työntekijöiden terveys, turvallisuus ja hyvinvointi. Työntekijälle työhyvinvoinnin merkitys näkyy jaksamisena – hyvinvoiva ihminen jaksaa paitsi tehdä työnsä hyvin, myös nauttia vapaa-ajastaan.
Fiksu työnantaja puolestaan näkee työhyvinvoinnin arvon paitsi ihmisten, myös organisaation näkökulmasta. Hyvinvoiva työyhteisö tuo mukanaan parempaa tuottavuutta ja vankempaa sitoutumista – sekä vähemmän sairauspoissaoloja.
Työnantaja mahdollistaa hyvinvoinnin
Työhyvinvointia ei voi jättää vain johdon vastuulle, vaan se rakentuu työnantajan ja työntekijöiden yhteistyössä. Työnantajan tehtävä on kuitenkin luoda puitteet hyvinvoinnille ja reagoida saamaansa palautteeseen ja mahdollisiin muutoksiin työpaikan ilmapiirissä.
Työnantaja voi tukea työyhteisön hyvinvointia seuraavilla tavoilla:
- mielenterveyttä vahvistavalla johtamisella
- toimivalla työnjaolla, selkeillä toimenkuvilla ja tavoitteilla
- työpaikan ohjeilla ja normeilla
- hyvinvointia tukevilla arjen käytännöillä
Hyvinvointia ja mielenterveyttä tukeva johtaminen on selkeää, oikeudenmukaista ja arvostavaa. Viestinnän tulisi puolestaan olla avointa ja oikea-aikaista.
Työntekijöille on tärkeää kokea olevansa oikeassa paikassa osaamisensa, vastuidensa ja tehtäviensä suhteen. Myös mahdollisuus oppia ja kehittyä työssä lisää innostusta ja sitä kautta hyvinvointia.
Työnantajan tehtävä on myös varmistaa, että työntekijällä on mahdollisuus huolehtia terveydestään ja hyvinvoinnistaan. Siksi hyvät työterveyden palvelut maksavat itsensä takaisin työntekijöiden jaksamisessa.
Jokainen vaikuttaa työpaikan ilmapiiriin
Työntekijä voi puolestaan vaikuttaa hyvinvointiinsa huolehtimalla terveydestään ja riittävän laadukkaasta palautumisesta.
Palautumista tarvitaan niin työpäivän aikana kuin sen ulkopuolella. Työntekijän on hyvä huolehtia työnsä tauotuksesta sekä monipuolisesta ravinnosta, riittävästä levosta, liikunnasta ja mielekkäästä vapaa-ajan tekemisestä.
Jokaisella on myös mahdollisuus vaikuttaa omalla toiminnallaan työyhteisön ilmapiiriin ja samalla koko yhteisön hyvinvointiin. Reilulla käytöksellä, ystävällisyydellä, toisten huomioimisella ja avun tarjoamisella on iso merkitys työyhteisön ilmapiirille.
Tunnista hyvinvoiva työyhteisö – 6 merkkiä
Miten sinun työpaikallasi rakennetaan hyvinvointia? Tarkista, täyttyvätkö siellä seuraavat hyvinvoivan työyhteisön merkit:
- Työpaikalla vallitsee avoimuuden ja luottamuksen ilmapiiri
- Työkaverit innostavat ja kannustavat toisiaan
- Kukaan ei jää yksin haasteiden kanssa
- Palautetta annetaan hyvässä hengessä
- Jokaisen työtaakka pysyy kohtuullisena
- Työpaikalla osataan toimia myös muutostilanteissa
Lähteet: Mieli.ry, Työterveyslaitos Sosiaali- ja terveysministeriö
Lue myös:
Hyvä työilmapiiri vaatii hyvää johtamista – tämä lannistava tapa voi myrkyttää työyhteisön