Kaipaatko tukea työllistymiseen? Työkokeilu voi avata ovet uudelle alalle tai auttaa työllistymään tauon jälkeen.
Työkokeilu on hyvä tapa saada jalka työpaikan oven väliin, kun tavoitteena on paluu työmarkkinoille tai uuden uran aloittaminen. Työkokeilussa voit näyttää työnantajalle osaamistasi ja motivaatiotasi.
Työkokeilun avulla voi tutustua työelämään, eri työtehtäviin ja ammattialoihin sekä saada apua soveltuvuuden selvittämisessä.
Kokeilupaikkaa kannattaa hakea itse, mutta myös TE-toimistosta saat tietoa työnantajista, jotka voivat ottaa sinut työkokeiluun.
Työkokeilun tavoitteena on ammatillisten suunnitelmien selkiyttäminen, mutta sen avulla voidaan myös tukea paluuta työmarkkinoille pitkän poissaolon jälkeen.
Lue myös: Ammatinvalintatesti – tee testi ja löydä unelma-ammattisi
Kuka työkokeiluun pääsee?
Työkokeiluun osallistuminen edellyttää TE-toimiston asiakkuutta joko työnhakijana tai ammatinvalinnanohjauksen palveluissa. Työkokeilu ei siis edellytä tietyn kestoista työttömyyttä, eikä ammatillinen koulutus tai koulutusaste vaikuta työkokeilun järjestämiseen.
Työkokeilua ei kuitenkaan voida järjestää vastavalmistuneille heidän omalla alallaan työkokemuksen hankkimiseksi.
Voit päästä työkokeiluun seuraavissa tilanteissa:
- Sinulta puuttuu ammatillinen koulutus
- Alanvaihto on välttämätön joko terveydellisistä syistä tai työmarkkinoiden rakennemuutoksen takia
- Harkitset yrittäjäksi ryhtymistä ja haluat selvittää soveltuvuuttasi yrittäjäksi
- Olet ollut poissa työmarkkinoilta esimerkiksi työttömyyden tai lastenhoidon takia ja kaipaat tukea takaisin töihin pääsemiseen
- Olet ollut aiemmin toisen maan työmarkkinoilla, ja työkokeilulla selvitetään, millaiset ovat edellytyksesi työllistyä Suomessa
Työkokeilun hyödyt työnantajalle
Työkokeilu ei ole työsuhde eikä siitä aiheudu järjestäjälle kustannuksia. Työkokeilussa henkilö tekee työpaikalla yleisesti työsuhteessa tehtäviä töitä. Työkokeilun järjestäjä vastaa työn ohjauksesta ja valvonnasta.
Työnantajalle työkokeilu antaa mahdollisuuden tutustua työkokeilijaan, josta voi myöhemmin rekrytoida talon tavat tuntevan työntekijän. Työkokeilun jälkeen työnantaja voi saada työkokeilijan palkkaamiseen palkkatukea.
Työkokeilun voi järjestää:
- Yritys
- Yksityinen elinkeinonharjoittaja
- Yhteisö (esim. kunta tai yhdistys)
- Säätiö tai valtion virasto laitos
- Työpaja
Yksityishenkilö ei voi järjestää työkokeilua.
Työkokeilun kesto ja työaika
Työkokeilun kesto vaihtelee, sillä kokeilijoiden tilanteet ja kokeilun tavoitteet ovat erilaisia.
Työkokeilu voi kestää enintään 12 kuukautta, joista samalla työnantajalla voi työskennellä enintään kuusi kuukautta. Kunta voi järjestää työkokeilun 12 kuukaudeksi, mutta samaa työtehtävää voi kokeilla enintään kuusi kuukautta.
Myös työkokeilun päivittäinen ja viikoittainen työaika voi vaihdella henkilön tilanteesta riippuen. Työkokeilua voidaan järjestää enintään viitenä päivänä viikossa ja 4–8 tuntia päivässä. Jos kokeiltavissa tehtävissä tehdään tyypillisesti vuoro- tai viikonlopputyötä, voi työaika ajoittua myös näiden aikoihin.
Toimeentulo ja kustannusten korvaukset
Koska työkokeilu ei ole työsuhde, sen ajalta ei makseta palkkaa, eikä se kerrytä vuosilomapäiviä tai eläkettä.
Työkokeilun aikana kokeilija saa samaa etuutta kuin työttömänä. Jos työkokeilusta on sovittu työllistymissuunnitelmassa tai sitä korvaavassa suunnitelmassa, voi työttömyysetuuden saada korotettuna. Korotusosan maksamisesta päättää työttömyysetuuden maksaja eli työttömyyskassa tai Kela.
Työkokeilun aikana voit myös saada Kelasta kulukorvausta kokeilun aikaisiin matka- ja ylläpitokustannuksiin. Korvaus on 9 euroa päivässä, ja sitä maksetaan enintään viideltä päivältä viikossa.
Oikeudet työkokeilussa
Koska työkokeilu ei ole työsuhde, työkokeiluun osallistuva ei ole työterveyshuollon piirissä.
Työkokeilussa olevalla on oikeus päivittäisiin taukoihin samalla tavalla kuin työsuhteessa olevilla työntekijöillä. Työkokeilun järjestäjän tulee myös ilmoittaa ja peruuttaa työvuorot samalla tavalla kuin työsuhteessa oleville työntekijöille.
Työkokeilun järjestäjän tulee huolehtia työkokeiluun osallistuvan ohjauksesta ja valvonnasta koko työkokeilun ajan.
Sopimus työkokeilusta
Ennen työkokeilun aloittamista työkokeiluun osallistuva, TE-toimisto ja työkokeilun järjestäjä tekevät yhdessä kirjallisen sopimuksen.
Sopimukseen tulee kirjata seuraavat asiat työkokeilusta:
- Kokeilun tavoite ja tehtävät
- Kokeilun kokonaiskesto sekä päivittäinen ja viikoittainen kesto
- Henkilö, joka vastaa työkokeilun valvonnasta työpaikalla.
Sopimuksen purkaminen
TE-toimisto voi purkaa työkokeilua koskevan sopimuksen, jos työkokeiluun osallistuva on luvatta poissa työkokeilusta yhtäjaksoisesti viisi kokeilupäivää.
Kokeilu voidaan purkaa myös, jos poissaoloja kertyy yhteensä niin paljon, että työkokeilulle asetetut tavoitteet eivät täyty. Tällaisista poissaoloista työkokeilun järjestäjän pitää ilmoittaa myös TE-toimistolle.
TE-toimisto ja työkokeilun järjestäjä voivat purkaa työkokeilua koskevan sopimuksen myös muusta syystä ilmoittamalla siitä kirjallisesti muille osapuolille. Sopimusta ei saa kuitenkaan purkaa laissa kielletyn syrjinnän tai muuhun epäasialliseen syyn perusteella.
Työkokeiluun osallistuva voi milloin tahansa keskeyttää työkokeilun. Keskeyttäminen voi kuitenkin vaikuttaa oikeuteen saada työttömyysetuutta.
Mitä työkokeilun jälkeen?
Työkokeilun päätteeksi työkokeilun järjestäjä, työkokeiluun osallistuva ja TE-toimiston edustaja arvioivat yhdessä työkokeilun sujumista suhteessa sen tavoitteisiin.
Mikäli tämä ei ole mahdollista, työkokeilun järjestäjä ja työkokeiluun osallistuva voivat antaa myös kirjallisen palautteen.
Jos työkokeilun tavoitteena on ammatinvalinta- ja uravaihtoehtojen selvittäminen, palautteen pitää sisältää muun muassa arvio soveltuvuudesta työhön, ammattiin tai alalle.
Jos työkokeilun tavoitteena on arvioida paluuta työmarkkinoille, palautteen tulee sisältää arvio esimerkiksi työelämävalmiuksista ja osaamisen kehittämistarpeista.
Työmarkkinoille paluuta voidaan työkokeilun jälkeen tukea esimerkiksi palkkatuetulla työllä, koulutuksella tai työhönvalmentajan palvelulla.
Lähteet: TE-palvelut, Suomi.fi
Lue myös:
Selvitä unelma-ammattisi minuutissa – ammatinvalintatesti paljastaa vahvuutesi
5 kullanarvoista vinkkiä 50-vuotiaille työnhakijoille – näin onnistut työnhaussa