Työnhaku ja muista työnhakijoista erottuminen on vaikeaa – etenkin, jos toimit täysin samalla tavalla kuin muutkin työnhakijat. Entä jos kääntäisit ajattelutapasi uusille raiteille? Lue, miten voit työhakemusten tehtailun sijaan tehdä itsestäsi mahdollisimman houkuttelevan työnantajien silmissä.
Työnhaussa tärkein tehtäväsi on erottua muista työnhakijoista ja osoittaa arvosi työnantajalle. Samaa avointa työpaikkaa hakee tyypillisesti monia ihmisiä, joilla on usein hyvinkin samanlainen koulutustausta ja kokemusta samankaltaisista tehtävistä.
Se ei tarkoita, että erottuminen olisi mahdontonta – se vain vaatii erityistä panosta. Entä jos suhtautuisitkin työnhakuun kuin markkinoija tai myyjä omaan työhönsä? Eli pyrkisit tekemään osaamisestasi mahdollisimman houkuttelevaa työnantajille.
Lue 5 vinkkiä, joiden avulla teet työnhaustasi vaikuttavan markkinointikampanjan – ja saat tuloksia.
1. Löydä kilpailuetusi
Tuotemarkkinoinnissa korostetaan tavallisesti tuotteen uniikkia kilpailuetua – oli se sitten hinta, käytettävyys tai design – ja pyritään vakuuttamaan asiakas siitä, että juuri oma tuote kannattaa valita kilpailijan vastaavan tuotteen sijaan. Tämä onnistuu vain silloin, kun ymmärtää asiakkaan tarpeen.
Sama pätee työnhakuun. Pyri siis ymmärtämään mahdollisimman tarkasti, mitä työnantaja tarvitsee menestyäkseen ja mieti, miten juuri sinun osaamisesi vastaa näihin tarpeisiin.
Kun sanallistat tämän työhakemuksessa, olet taatusti vahvoilla, kun hakemuksia käydään läpi.
Lue myös: Näin myyt itsesi työnantajalle – anna törkeä, mutta uskottava arvolupaus
2. Vahvista henkilöbrändiäsi
Entä jos sinun ei tarvitsikaan olla aina se, joka lähestyy työnantajaa työpaikan toivossa? Kun panostat henkilöbrändiisi, voi tilanne kääntyä päälaelleen ja sähköpostiisi saattaa alkaa kilahdella tarjouksia eri työnantajilta.
Yksinkertaisin tapa tehdä vaikutus potentiaalisiin työnantajiin on päivittää LinkedIn-profiilisi huolellisesti. Seuraavaksi voit lähettää personoituja verkostoitumiskutsuja kiinnostaville ammattilaisille, osallistua alustalla käytävään keskusteluun sekä mahdollisesti tehdä omia keskustelunavauksia. Pyri tuomaan esiin osaamistasi sekä ammatillisia näkemyksiäsi ja intohimojasi.
Jos LinkedIn ei tunnu luontevalta alustalta, voit rakentaa brändiä myös esimerkiksi Instagramissa, TikTokissa, Youtubessa tai vaikka blogia kirjoittamalla.
Kun kanavasi ovat viimeisen päälle hiotut, ne kannattaa aina linkittää osaksi työhakemusta tai CV:tä.
3. Luo suhteita työnantajiin
Yksi tapa erottua työnhaussa on se, että olet työnantajalle jo ennestään tuttu. Pyri siis rohkeasti verkostoitumaan sellaisten ihmisten kanssa, jotka työskentelevät sinua kiinnostavissa työpaikoissa.
Seuraa kiinnostavia työnantajia ja ammattilaisia sosiaalisessa mediassa ja reagoi ja kommentoi heidän postauksiinsa. Pyri oivaltaviin havaintoihin ja kysymyksiin.
Voit myös hyvin lähettää esimerkiksi LinkedInissä verkostoitumispyyntöjä kiinnostavissa työpaikoissa työskenteleville ammattilaisille ja kertoa kiinnostuksestasi heidän työtään ja työnantajaansa kohtaan.
Kannattaa ehdottomasti myös hyödyntää erilaiset tilaisuudet, joissa on mahdollista päästä tapaamaan työnantajien edustajia kasvotusten. Tällaisia ovat erilaiset rekrytointimessut ja muut verkostoitumistapahtumat.
4. Ole sinnikäs
Älä lannistu, vaikka työnhaku ei heti tuottaisi tulosta. Ajattele työnhakua myös oppimisprosessina. Pyydä aina palautetta rekrytointiprosesseista ja selvitä, miten voisit vahvistaa mahdollisuuksiasi tulevaisuudessa.
Verkostojen ja oman ammattilaisbrändisi kasvattaminen ei takaa pikavoittoja, mutta se vahvistaa asemaasi työmarkkinoilla. Rekrytointiprosessissa rannalle jääminen ei tarkoita, ettet olisi ollut tehtävään sopiva – joku toinen vain sattui tällä kertaa vastaamaan työnantajan tarpeisiin vielä paremmin.
Seuraa kiinnostavia työnantajia aktiivisesti, jotta olet valmis, kun kiinnostava tehtävä taas avataan. Kerro myös avoimesti työnantajille, että olet kiinnostunut heidän tulevista rekrytoinneistaan.
5. Panosta työhakemukseen
Nyt tiedät, että perinteinen työhakemus ei ole ainoa tapa erottua työnhaussa. Se näyttelee kuitenkin edelleen varsin tärkeää roolia rekrytoinnissa.
Panosta siis työhakemukseesi ja varmista, että sen sisältö vastaa selvästi juuri hakemaasi työpaikkaan. Tuo hakemuksessasi ilmi, että tiedät, mihin olet hakemassa ja että olet aidosti motivoitunut juuri tästä tehtävästä.
Kerro konkreettisia esimerkkejä ja pyri mieleenpainuvaan ilmaisuun. Älä pelkää tuoda esiin persoonaasi – ellet sitten hae hyvin konservatiiviseen organisaatioon. Kokeile myös videohakemusta, sen avulla jäät taatusti paremmin mieleen kuin Word-dokumentilla.
Työnantajat etsivät työntekijöitä, jotka sopivat heidän organisaatiokulttuuriinsa. Hyödynnä siis kaikkea sitä tietoa, mitä olet oppinut, kun olet tehnyt taustatyötä työnantajasta.
Lue myös:
Kannattaako työnhakijan soittaa rekrytoijalle? Älä soita, ellet ota huomioon näitä asioita
Oletko sinäkin sortunut näihin? Katso työhakemusten pahimmat kliseet – ja miten erotut joukosta
Millainen on hyvä CV 2020-luvulla? Näin ansioluettelosi tekee vaikutuksen rekrytoijaan