Karenssi iski ja työtön Niina joutui elämään ilman tukia yli kuukauden, kun hän ei teknisen vian vuoksi saanut päivitettyä CV:tään työvoimatoimiston sivuille.
Pitkäaikaistyötön Niina ei pysty kertomaan tapahtumia puhelimessa, koska on juuri sairaalassa, mutta lähettää perään sähköpostiviestin.
Viesti vilisee kyynelet silmissä nauravia hymiöitä. Niin uskomattomilta tapahtumat hänen itsensäkin mielestä kuulostavat – aivan kuin tämä olisi sysimustaa huumoria, mutta ikävä kyllä Niina on tosissaan.
Silti kertomus on karu.
Miten tekninen vika voi katkaista työttömyystuen?
Tuet katkaistiin lähes kahdeksi kuukaudeksi
Niina sai joulukuussa työvoimatoimistosta tehtäväkseen päivittää CV:nsä työvoimatoimiston sivuilla. Päivittäminen ei kuitenkaan onnistunut sivuston teknisen vian vuoksi, vaan valitut vaihdoehdot nollaantuivat automaattisesti.
Aluksi Niina yritti päivittää CV:tä kännykällään, mutta kun se ei onnistunut, hän siirtyi käyttämään vanhaa, heikosti toimivaa tietokonettaan – tuloksetta.
Niina oli yhteydessä teknisistä ongelmista sekä työvoimatoimistoon että Kelaan.
Lopulta CV:n päivitys onnistui, mutta tehtävälle asetettu aikaraja ylittyi. Siitä seurasi selvitys. Työvoimapoliittinen etuus katkaistaan selvityksen ajaksi, Niinalle lähetetyssä viestissä luki.
Selvitys kesti viikkotolkulla, lähes kaksi kuukautta. Sen aikana Niina ei saanut tukia, vaan joutui karenssiin.
”Selvitys tehtiin sen CV-netin toimimattomuuden takia. Olen jättänyt kirjallista palautetta sekä Kelaan että TE-toimistoon, että päivittäkää ne teidän keskiaikaiset ohjelmanne”, Niina kertoo.
Tarpeeksi aktiivinen?
Samaan aikaan selvityksen kanssa Niinan aktiivisuutta selvitettiin aktiivimallin perusteella edellisiltä kuukausilta.
Niina tekee osa-aikatyötä ja osallistui loppuvuodesta kuntouttavaan työtoimintaan.
Kun tuet olivat jäähyllä, Niina teki tammikuussa tavallista enemmän töitä ja sairastui rasitusvammaan. Terveys on muutenkin reistaillut.
Tammikuun lopulla tuli päätös, että Niina saa joulukuulta kahdelta viikolta työmarkkinatukea – joskin pientä, sillä hän oli tehnyt keikkaluonteista osa-aikatyötä.
Helmikuussa tuli vihdoin kauan odotettu lopullinen päätös, jonka mukaan tuen maksamiselle ei ole enää estettä.
Nyt työmarkkinatukea on korotettu hieman, sillä Niinan katsotaan olevan aktiivinen. Niina on kuitenkin sen jälkeen vähentänyt töitä.
”Työtunteja on kuitenkin sen verran, että täytän aktiivimallin, siitä on pidettävä huolta”, Niina kertoo.
Karenssi 75 000:lle vuodessa
Niinan tarina kuulostaa erikoiselta. Kuitenkin hänen kokemuksensa korvauksettomasta määräajasta eli karenssista jakaa hyvin moni työtön. Karensseja määrättiin vuonna 2018 keskimäärin 6232 kuukaudessa eli noin 74 784 vuodessa.
Karenssi määrättiin viime vuonna noin 6200 kertaa sen takia, että työtön laiminlöi työvoimatoimiston kanssa laaditun työllisyyssuunnitelman eli ei esimerkiksi päivittänyt omaa CV:tään nettiin sovitussa ajassa.
”Meidän hallinnossamme on erilaisia verkkoyhteyksien katkoksia silloin tällöin, mutta kyllä ne yleensä ovat TE-toimiston tiedossa. Nettisivut on suunniteltu käytettäväksi eri laitteilla ja selaimilla, eli niiden pitäisi toimia myös vanhemmilla koneilla. Minun neuvoni on ottaa yhteyttä omaan TE-toimistoon, jos on teknisiä ongelmia”, Uudenmaan ely-keskuksen johtava asiantuntija Olli Päärnilä kertoo.
Sehän tässä tapauksessa juuri ihmetyttää, että Niina oli ottanut yhteyttä työttömyystoimistoon. Hänen tukensa katkaistiin silti.
”Jos ei ole kuitannut sovittuja työllisyyssuunnitelman tehtäviä tehdyksi määräaikaan mennessä, automatiikka lähettää selvityspyynnön. Jos asiakas on aloitteellisesti yhteydessä TE-toimistoon itse, asiat saattavat selvitä nopeamminkin. Muuten selvityspyyntöjen käsittelyajat ovat paikoin olleet kyllä valitettavan pitkiä”, Päärnilä sanoo.
Aktiivileikkuri melkein puolille työttömistä
Aktiivimallin mukaisia tukien leikkauksia tapahtui viime vuonna melkein puolilla Kelan etuuksia saavista työttömistä.
”Kun TE-toimisto alkaa selvittää etuusoikeutta, siitä tulee Kelalle tieto. Selvittelyn ajaksi voidaan katkaista etuuden maksatus sen takia, että vältytään hallinnollisesti raskailta takaisinperinnöiltä”, Kelan juristi Antti Ristimäki sanoo.
Niinan nimi on muutettu.
Lue myös:
Mitä tehdä, kun työttömyys osuu kohdalle?
Onko aktiivimalli valmis romukoppaan – näin vastaavat Tarja Filatov ja Martti Talja