Lähes jokaisella meistä oli lapsena tai nuorena unelma-ammatti. Aina tavoitteet eivät toteudu, mutta kaukaisinkin unelma voi herätä henkiin, jos uskoo tarpeeksi ja on valmis tekemään työtä. Urheiluselostaja Markku Silvennoinen jakaa uratarinansa.
Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran lokakuussa 2018.
Vuonna 1991 kuusivuotias Markku Silvennoinen näkee ensimmäisen jääkiekkopelin jäähallilla. Samoihin aikoihin Juha-Pekka "J-P" Jalo selostaa Turun Palloseuran pelejä radioon Auran Aallon taajuuksilla. Selostajalegendan eläytyminen ja heittäytyminen peliin järisyttää nuorta Silvennoista. Jää pysyvä muistijälki ja syntyy unelma. Unelma jääkiekkoselostajan työstä.
”En tiedä, hyväksyinkö oman rajallisuuteni pelaajana äärettömän aikaisin, mutta kun pihapeleissä kaverit pelasi, niin minä kiipesin maalin katolle ja selostin kavereiden matseja keksien heille lempinimiä ja vaikka mitä erikoisominaisuuksia. Sieltä se kipinä on ihan ensimmäiseksi lähtenyt”, muistelee Silvennoinen ensimmäisiä selostuksiaan.
Jääkiekko jäi pysyvästi Silvennoisen elämään, mutta unelma selostamisesta painui taka-alalle. Kun peruskoulun lopussa oppilailta kysyttiin, mistä ammatista he haaveilevat, vastasi Silvennoinen unelmoivansa urheilujournalismista.
”Selostaminen oli varmaan siellä taustalla, mutta se oli vielä silloin vähän hahmoton asia.”
Joutohommat johtivat elämänmuutokseen
Peruskoulun ja lukion jälkeen Markku Silvennoinen ajelehti elämässä vailla suurempaa päämäärää. Lopulta kyllästyminen omaan elämäntilanteeseen ja taustalla kytevä haave saivat Silvennoisen kaipaamaan muutosta.
”Tein joutohommia, kun ei huvittanut ottaa vastuuta mistään. Sitten lopulta syntyi ajatus, että nyt on pakko tehdä elämälle jotain.”
Silvennoinen etsi sopivaa koulutuspaikkaa ja päätyi lopulta opiskelemaan viestintää silloiseen ammattikorkeakouluun Lapissa.
”Ajattelin, että pitää hankkia joku koulutus, että pääsee töihin kiinni. Vähän hirvitti lähteä Tornioon varsinkin, kun en tiennyt, mihin se tie johtaa. Samalla mietin kuitenkin, että sitä polkua pitkin pääsisin ehkä lähemmäksi unelmaani.”
Vihdoin askel kohti unelmaa
Markku Silvennoinen pääsi siis opiskelemaan media-alaa, mutta unelman saavuttaminen ei tuntunut realistiselta.
”Mietin, että miten ihmeessä pääsisin yrittämään selostamista. En keksinyt, miten reitti menisi, kun ei kukaan kotoakaan tule hakemaan.”
Opiskelu avasi Silvennoiselle kuitenkin paikan Jatkoaika-jääkiekkosivuston kirjoittavana toimittajana. Muutaman vuoden työskentely jääkiekkojournalismin parissa avasi lopulta Silvennoiselle oven selostuskoppiin.
"Ehdin tavallaan jo luopua selostamiseen liittyvistä ajatuksista. Lopulta kaikki aukeni kuitenkin ihan vahingossa. Silloinen TPS:n markkinointikoordinaattori Toni Autio kysyi, haluaisinko tulla selostamaan a-junioreiden peliä. Mietin koko illan, uskallanko oikeasti mennä. Lopulta ajattelin, että jos en nyt yritä, olen vihainen itselleni koko loppuelämän."
”Elän unelmaani joka ikinen työpäivä”
Muutaman selostetun a-junioreiden pelin jälkeen Silvennoisen tie vei selostamaan TPS:n jalkapallojoukkueen pelejä. Lopulta, Auran Aaltojen sukupolvenvaihdoksen myötä, hän huomasi olevansa unelma-ammatissaan: jääkiekkoselostajana idolinsa ja esikuvansa J-P Jalon jalanjäljissä.
Viidennen selostuskauden alkaessa Silvennoisella on paikan päällä selostettuja jääkiekko- ja jalkapallopelejä sekä muutaman muunkin lajin pelejä takana noin 400.
”Elän unelmaani joka ikinen työpäivä. Kaikista väsyneimpinäkin iltoina, kun ajan karmeassa loskakelissä Turusta Ouluun selostamaan, mietin, että tässä saan tehdä juuri sitä, mistä olen aina unelmoinut. Sitä täytyy osata arvostaa.”
Silvennoinen myöntää, että unelman toteutuminen vaati onnistuakseen myös hyvää tuuria. Silti myös onni on ansaittava.
”Unelmien ja haaveiden eteen pitää painaa pirusti hommia, mutta jos jotain oikeasti haluaa tavoitella, sen eteen täytyy yrittää tehdä kaikkensa ja katsoa, mihin se riittää.”
Kaikki unelmat eivät tietenkään aina toteudu, mutta ehkä viisaus piilee siinä, mitä unelmien tavoittelu voi tuoda mukanaan.
”Pitää muistaa, että vaikka tavoittelisi tähtiä taivaalta ja pääsisi vain puoleenväliin, silti se on huomattavasti enemmän kuin jos jäisi vain paikalleen.”
”Laput silmillä ei kannata kulkea. Olin itse onnekas, mutta taustalla on tärkeä ajatus: vaikka unelma ei kokonaan toteutuisi, ympärillä voi olla hienoja ja arvokkaita asioita, jotka kannattaa oppia huomioimaan.”
Lue myös:
Miten löytää oma ala? Vastaa 5 kysymykseen, niin selvität unelma-ammattisi
Takkuaako työnhaku vai etkö tiedä, mitä haluat? Näin löydät unelmiesi työpaikan
Valmentajalegenda Erkka Westerlund listaa työelämän viisi tärkeintä menestystekijää