Työhyvinvointi

Ota haltuun vinkit maanantaifiiliksen selättämiseen – kuusi keinoa, joilla selviät paremmin työpäivästä

Ota haltuun vinkit maanantaifiiliksen selättämiseen – kuusi keinoa, joilla selviät paremmin työpäivästä
Eikö oikein lähde? Maanantaistakin tulee parempia, kun tekee elämään ja arkeen pieniä muutoksia.

Maanantai, viikon paras vai ankein päivä? Jokaista ketuttaa joskus maanantaisin, mutta jos ärsytys on pysyvä olotila, kannattaa lähteä tekemään muutoksia. Näillä vinkeillä maanantaista ja muistakin työpäivistä tulee helpompia.

Uuden viikon aloittamiseen saattaa liittyä jännitystä, mutta lähtökohtaisesti työhön palaamisen pitäisi maanantaisin olla kohtuullisen helppoa, sanoo Mehiläisen työterveyspsykologi Iiro Korhonen. Se vaatii kuitenkin kolmen reunaehdon täyttymisen:

”Jos tykkää työstään, jos työyhteisössä hommat toimii ja jos palautuminen viikonlopun aikana on ollut riittävää”, Korhonen listaa.

Entä jos joulukuinen pimeä maanantaiaamu saa kuitenkin suupielet kääntymään alaspäin ja mielen matalaksi? Jos maanantaifiilis tuntuu iskevän turhankin usein, noudata näitä keinoja nostaa fiilistä.

1. Muista säännöllinen uni

Väsyneenä ei voi toimia täydellä teholla – varsinkaan jos kaikki energia tuntuu kuluvan hereillä pysymiseen. Jos olet tänään väsynyt, ota siitä opiksi. Väsymystä on mahdotonta lähteä purkamaan ilman, että ensin paneudutaan unen laatuun ja määrään. Täsmälääkkeenä väsymykseen työterveyden asiantuntijat suosittelevat säännöllisyyttä.

Jätä siis Netflixin tuijottaminen väliin ja käy nukkumaan ajoissa. Tähtää aikuisen ihmisen biologiseen nukahtamisikkunaan, eli kymmenen ja yhdentoista välille. Muista myös pyhittää sänky nukkumiselle, läppäri ei ole sinne tervetullut.

Lehtiö
Kun suunnittelet työpäiväsi jo heti aamulla, saat todennäköisesti enemmän aikaiseksi.

Ajoita nukkumaan meneminen ja herääminen joka päivä samaan aikaan ja luovu torkuttamisesta. Torkuttaminen on monelle petollinen tapa venyttää heräämistä, eikä siihen auta kuin itsekuri.

Jos aamu tuntuu erityisen tuskalliselta, sijoita sarastusvalolamppuun, joka lisää vähitellen valoisuutta ja antaa aivoillesi aikaa ennakoida heräämistä.

Lue lisää: Viekö kaamos voimat? Näillä keinoilla selviät pimeästä ja jaksat vielä tehdä töitäkin

2. Suunnittele työpäiväsi paremmin

Useimmilla meistä on joskus päiviä, jolloin ”ei vaan jaksa tai kiinnosta”. On hyvä muistaa, ettet voi suunnitella mielialojasi, mutta voit suunnitella päiväsi. Jos energiaa riittää eniten heti aamusta, suunnittele päivän työt tehtäväksi aikaisin. Jos suunnitellun aikataulun seuraaminenkin tuntuu vaikealta, kokeile yksinkertaisesti laskea kymmeneen ja aloittaa. Laskeminen virittää fiilistä tekemiseen.

Lue lisää: Motivaatio hukassa? Lue 7 vinkkiä erilaisiin työelämän tilanteisiin

Hyvä keino on merkitä sähköiseen kalenteriin ajat kaikille töille, olivat ne sitten omia työstöaikoja tai palavereja. Näin näkee selvemmin, mihin aika oikeastaan töissä menee. Jos tuntuu, että ei aina pysty hallitsemaan omaa työaikaansa, voi kalenteriin merkata aikoja, joihin ei ota vastaan palaverivarauksia.

Lue lisää: Haluatko edetä uralla tai vain helpottaa työtäsi? Tee nämä neljä muutosta työpäivääsi

3. Pysähdy miettimään työtäsi

Jos motivaatio tuntuu olevan kadoksissa tai työ ei aina innosta, voi kysyä itseltään, mitkä ovat ne asiat omassa työssä, jotka innostavat. Aina on asioita, jotka motivoivat vähemmän ja sitten niitä, joista innostuu enemmän, neuvoo Työterveyslaitoksen tutkija Janne Kaltiainen.

Usein kiinnitämme myös enemmän huomiota kielteiseen. Olisi hyvä pysähtyä pohtimaan sitä, mikä itseä innostaa ja sitten tehdä asialle jotain – keskustella vaikka esimiehen kanssa siitä, kuinka voisi saada lisää innostavia asioita omaan työhön.

Työn imu muodostuu pääsääntöisesti työn voimavaroista. Ne voivat liittyä joustavuuteen, itsenäisyyteen tai organisaatiotason voimavaroihin. Työn tuunaaminen on yksilöstä itsestään lähtevä tapa muuttaa tai kehittää työtään. Se on keskeistä kun mietitään, mitä itse voi tehdä oman työssä innostumisen ja hyvinvoinnin eteen.

Lue lisää: Asiantuntija neuvoo: 3 keinoa, joilla voit muokata oman työn sisältöä

4. Tee kivoja asioita vapaa-ajalla

Tee vapaa-ajallasi mielekkäitä asioita, jotka tukevat palautumistasi, auttavat irtaantumaan työasioista ja antavat sinulle voimavaroja tulevalle viikolle. Älä kuitenkaan ahda viikonloppuja liian täyteen ohjelmaa. Myös mielekkäät asiat voivat liiallisina lisätä kokonaiskuormittuneisuutta, neuvoo työpsykologi Iiro Korhonen.

Koira
Varsinkin tähän vuodenaikaan on hyvä oppia myös olemaan itselleen armollinen: joskus on ihan ok olla vähän väsynyt tai laiska.

Mikäli työasioita hiipii toisinaan mieleen viikonlopun aikana, huomaa, että tämä on luonnollista. Niitä ei kuitenkaan kannata jäädä pyörittelemään liikaa, ja voi olla hyödyllistä omistaa esimerkiksi 20 minuutin hetki tiettyyn kohtaan viikonloppua, jolloin saa ”luvan kanssa” pyöritellä työasioita.

Lue lisää: Miksi maanantaisin ahdistaa? Psykologi kertoo, mistä kaikille tuttu maanantaifiilis johtuu – ja milloin tulee huolestua

5. Ole armollinen itsellesi

Työpaikoilla on usein paine saada maailma valmiiksi, eivätkä paineet ainakaan laske vuodenvaihteen lähestyessä. Tarkastele omia tavoitteitasi ja arjen valintojasi: vaaditko itseltäsi liikaa?

Kuulostele omia tarpeitasi myös vapaa-ajalla. Tarvitsetko aktivoivaa toimintaa vai palautumista? Tuntemuksiesi perusteella voit hyvällä omallatunnolla valita salin tai sohvan. Nyt vuoden pimeimpänä aikana itseään kannattaa myös hemmotella ja palkita. Pyri tietoisesti tekemään joka päivä jotain sellaista, mikä tuottaa sinulle iloa.

Lue lisää: Viekö kaamos voimat? Näillä keinoilla selviät pimeästä ja jaksat vielä tehdä töitäkin

6. Tunnustele työpaikan ilmapiiriä

Joskus vetämättömyys on kiinni muusta kuin omista valinnoista. Jos työpaikalla vallitsee epävarma, suorituskeskeinen tai muuten vain kielteinen ilmapiiri, heijastuu se väistämättä myös vapaa-ajalle.

Osaatko tunnistaa, mitkä asiat työpaikallasi ovat kuormittavia? Ovatko ne ohimeneviä, kuten organisaatiomuutoksia, yt-neuvotteluja tai kiirehuippuja? Vai vallitseeko firmassanne pysyvästi ahdistava johtamiskulttuuri, epäreilut työehdot tai jopa työpaikkakiusaamista?

Onko ongelmiin tulossa helpotusta? Jos et usko, että tarvittaviin toimenpiteisiin ollaan yrityksessä tarttumassa, voi uuden työn etsiminen ja irtisanoutuminen olla hyvinvointisi kannalta paras ratkaisu.

Lue lisää: Viekö työpäivä kaikki voimat? Vältä 5 yleistä virhettä ja jaksa paremmin

Jos maanantaifiilis jatkuu koko viikon, hae uutta työtä Duunitorilta.

Lue myös:

Aseta tavoite oikein ja saavutat sen, mitä haluat – testaa helpolla käytännön harjoituksella

Jussi Niemelä kyllästyi työhönsä ja päätti ottaa ison riskin – alanvaihto kannatti: ”Olin jo jättämässä koko leikin kesken”

Jatkuva stressi voi johtaa jopa tarkkaavaisuushäiriöön – aivotutkija Minna Huotilainen antaa 4 vinkkiä sen torjuntaan

Pipsa Aro rakasti työtään, kunnes joutui työpaikkakiusatuksi – auttaa nyt muita löytämään työn, jonne menee innolla myös maanantaina



Jaa artikkeli:


Mitä mieltä olit artikkelista?

Vastaa ja näet muiden vastaukset

Uutiskirje

Tilaa Duunitorin uutiskirje – työnhakuvinkit suoraan sähköpostiisi!

Luetuimmat


Tuoreimmat

Duunitori suosittelee

Myyntitiimin kapteeniksi Seinäjoelle, Poriin tai Jyväskylään

Myyntitiimin kapteeniksi Seinäjoelle, Poriin tai Jyväskylään

Jyväskylä ja 2 muuta – Julkaistu 7.2.
Lastenlääkäriksi Mehiläiseen

Lastenlääkäriksi Mehiläiseen

Helsinki ja 21 muuta – Julkaistu 2.2.
Raskaan kaluston mekaanikko

Raskaan kaluston mekaanikko

Tampere ja 3 muuta – Julkaistu 5.2.
Asiakaspalvelijoita ja etuuskäsittelijöitä kesätöihin

Asiakaspalvelijoita ja etuuskäsittelijöitä kesätöihin

Helsinki ja 11 muuta – Julkaistu 1.2.
Kesätöihin ISS:lle

Kesätöihin ISS:lle

Espoo ja 10 muuta – Julkaistu 15.1.
Palmian turvallisuusalan kesätyöpaikat 2024, pääkaupunkiseutu

Palmian turvallisuusalan kesätyöpaikat 2024, pääkaupunkiseutu

Helsinki ja 2 muuta – Julkaistu 10.1.
Kesätöihin Helsingin kaupunkiympäristöön

Kesätöihin Helsingin kaupunkiympäristöön

Helsinki – Julkaistu 1.2.

Yrityksen perustaminen mielessä? Tästä oppaasta löydät tarvittavat tiedot – kaikki yrittäjyydestä yhdestä paikasta!

Työnantaja, haluatko enemmän hakijoita?

Duunitorin kampanjoilla saat lisää silmäpareja työpaikkailmoituksellesi sekä Suomen liikennöidyimmästä työnhakukoneesta, että kohdennetusta mainonnasta.

Autamme sinua tekemään modernia rekrytointia. Luomme juuri sinulle sopivan ratkaisun datan ja näkemyksen avulla, avainsanoina ilmoituskampanja, sisältömarkkinointi, työnantajakuvan kehittäminen tai vaikkapa uusi hakemukseton hakupalvelu.

Omat suosikit

Kirjaudu tilillesi käyttääksesi ominaisuutta.

Omat suosikit

Kirjaudu tilillesi käyttääksesi ominaisuutta.